Klik voor leesbare grootte

Klopt het wat Janneke Koelewijn (zie bio) hierboven schrijft of heeft ze werkelijk een staaltje van riooljournalistiek gepleegd zoals de perswoordvoerder van het Ziekenhuis van Innsbruck beweert? Innsbruck is een geliefde congresstad en toevallig vind er van 16-19 februari een congres neurochirurgie plaats. Koelewijn was puur als begeleider van haar man, die spreker is op het congres, dus toevallig in Innsbruck toen Prins Johan Friso er zo onfortuinlijk belandde.

Hierboven dus haar weergave van wat er vervolgens is gebeurd. De perswoordvoerder reageerde tamelijk fel aan de telefoon naar mij en vond het ongehoord dat een journalist een gesprek afluistert van een arts die niet eens behandelend arts is van Johan Friso en dat zij de informatie ongevraagd en ongecheckt in het NRC heeft opgeschreven. “Deze dame rook gewoon een kans om carrière te maken”, aldus de perswoordvoerder die bevestigde dat het ziekenhuis iemand van de beveiliging bij de vrouw posteerde om te voorkomen dat ze in het ziekenhuis andere journalisten te woord zou staan. Toen ik belde rond 15.15u was de vrouw afgedropen, aldus de perswoordevoerder.

Mijn indruk?

Ik hou toch een beetje het gevoel dat het best zou kunnen kloppen wat de journaliste heeft geschreven, zeker als ik de eerste foto van de lawinekegel analyseer (zie bericht). De redelijk open helling zonder al te veel boompjes en de dikke onderliggende laag sneeuw en de kleine klompjes lawinesneeuw en het feit dat de prins een helm droeg maken het in mijn ogen ook onwaarschijnlijk dat de Prins zwaar gewond zou zijn geraakt tijdens de glijfase van de lawine.  

Zie ook: www.nrc.nl/nieuws/2012/02/18/ziekenhuis-noemt-info-friso-incorrect-maar-artsen-houden-vol


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.