Het eerste wat ik vanochtend zag toen ik mijn ogen opende was dit plaatje van de Dents du Midi, het geniale decor van de pittoreske Zwitserse skiplaats Champéry in de Vallée d’Illiez in de Portes du Soleil. Het was dus geen poster van deze drieduizenders maar het echte live uitzicht. Ondertussen is boven in het skigebied de zon opgegaan. Nog even en ik ga ervan genieten.

Donkerblauw, de lucht achter de Mur Suisse, de loeisteile ellenlange zwarte buckelpiste die de overgang vormt tussen Avoriaz aan de Franse kant van het skigebied en Les Crosets aan de Zwitserse kant. Misschien ga ik mijn nieuwe HEAD World Cup Rebels reuzenslalomski eens testen. Of och vooral mijn eigen soepelheid.

Even de blik op het huisfront….

Er word geschaatst… hoe groot de kans op verlenging?

De grap is dat er gisteren nog twee sublieme runs van het Amerikaanse model zijn geweest…. de ochtendrun vanochtend en de 18u daarentegen zeggen: “einde oefening”.

De cliffhanger van de GFS12u run op 24 februari. Hele vette transportkou! Wanneer word beslist welke kan he op gaat? Welke dag is het tipping point?

Het is volgende week zaterdag dat bepaald word of de winter gaat doorstarten of niet. Kijk eens hoe makkelijk een westcirculatie door een kleine verstoring (vlinder) in het oceaanfront kan omkiepen naar oost! Nu ja we kijken het aan….

Ondertussen zien we in de Alpen weer mooie sneeuw in aantocht… en het is vooral de noordkant die in de prijzen valt….

Aanvankelijk gaat het samen me sneeuw in de Lage Landen…. maandag bijvoorbeeld…

En donderdag bijvoorbeeld…. zie hierboven dat dat in Champéry echt een paar decimeter kan opleveren…

En dan zondag met westcirculatie maar da is al voorbij het tipping point… wat ons betreft krijgen we de mooie winterverrassing die gewoon echt nog kan!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

99 reacties

Gesloten voor reacties.