Wat een plaatjes uit de Alpen! Echt overal is het strak blauw dus we maken een uitgebreid rondje langs de velden. Wat hebben ze er lang op gewacht in het oosten van het Alpengebied, maar dan eindelijk is de zon daar. Het plaatje van de inmiddels welbekende lift in Loser stelt niet teleur. (klik voor groot)

Grote sprong naar het westen, Les Menuires levert ook altijd een prima plaatje. Daar wel al de eerste wolkenflarden uit het westen te zien die langzaam naderen.

La Plagne ligt nog wat dichter bij de Mont Blanc, de pistes liggen er weer strak bij daar.

In het dorp Lenk in Zwitserland moet de zon nog opkomen vanachter dat massale rotsblok. Lastige rotsblokken die door ons ineens naar grote outdoor speeltuinen zijn omgetoverd.

Ook in Zwitserland, Lenzerheide, een schitterend panorama van de opkomende zon. Klik op de foto voor de grotere versie.

In Italië scheen de zon al nipt over de kammen van het funpark van Madonna di Campiglio.

En wie zegt dat Gerlos alleen voor de Après-ski leuk is? Vergeet na een avondje stappen zeker niet ’s ochtends vroeg de piste op te gaan…

Vanuit de stad Innsbruck kijken we recht naar boven naar de blauwe hemel, alleen wat dalnevel wat ook in Zell am See de webcam even in het grijs houdt.

Volgens mij was het lang geleden dat deze webcam zichtbaar was, dikke pakken sneeuw boven Leogang. Opnieuw de dalnevel.

Zeker een van de toppers qua sneeuwval maar ook qua webcam. Vanaf de Hochkönig kun je heel veel skigebieden zien. Worden de bomen vandaag weer groen?

Ja de bomen zullen misschien wel wat van hun sneeuw gaan loslaten dus maak deze ochtend al je mooie vakantiekiekjes en vergezichten. Vandaag wordt het iets warmer doordat een ex-Azorenhoog naar het zuiden wordt afgevoerd en de Alpen net aan meeneemt. Hajo zei het gister in z’n live-uitzending. Vandaag schiet het lawinegevaar daarom omhoog maar voor de stabilisatie op langere termijn is dit wel goed.

Dan donderdag en nog een beetje op vrijdag, lichte sneeuwval. Het mag geen naam hebben eigenlijk. Een centimeter of 10 is de max, alleen in het geplaagde Karinthië zou er wat meer kunnen vallen maar daar durf ik m’n geld niet op in te zetten.

Daarna wordt het weertype voor de Alpen vrij eentonig, iets te koud voor de tijd van het jaar en zo af en toe voorbij zeilende wolkenflarden en wat lokale sneeuw. De zon zal de overhand hebben! Alleen de zuidkant maakt kans op significante sneeuwval maar de details zijn nog allerminst zeker. Zit die depressie boven de Middellandse Zee iets noordelijker of is deze iets beter ontwikkelt dan heb je een megadump. Iets zuidelijker dan blijft er geen vlok over, zoiets berekent EC. Maargoed, de onzekerheid is groot. Zo nam de angst vanmorgen in de reacties toe toen het GFS weer wat terug stribbelde na het toegeven van gister en later ook het EC iets slechts leek te berekenen.

Hier eerst maar eens het GFS, de crux zit m hier in dat de welbekende dooi-aanval van de 22e een stuk oostelijker wordt berekend. Oorzaak: die uitloper van lage druk vanaf Groenland/Newfoundland zorgt ervoor dat het Azorenhoog niet naar het noorden kan maar daarom naar het oosten wordt gedrukt. Gevolg: de hoge druk boven Europa kan niet naar het noorden.

Slaagt die dooi-aanval dan? Nee dat niet, hij bijt zich stuk op de kou die inmiddels redelijk aanwezig is en sneeuwt geleidelijk uit. De kou blijft redelijk behouden boven de Lage Landen. Daarna even wat niemandsland qua weer met licht oplopende temperaturen en een klein regen/sneeuwfrontje

Vervolgens proberen we het gewoon nog een keer 4 dagen na de eerste dooi-aanval. Nu wel succesvol met hoge druk naar het noorden en die megadepressie die het hoofd buigt en gedeeltelijk naar het zuiden trekt. Kou komt dan weer op gang. Conclusie wat betreft de GFS hoofdrun is dat de setting er nog wel is maar de uitwerking niet direct goed valt. Ik ben zeker niet ontevreden met deze run.

Hoe anders is het ensemble waar de hoofdrun nog redelijk onderin dartelt maar er duidelijk ook lijntjes omhoog gaan. Een bifurcatie vanaf de 22e. Een deel van de lijntjes kiest dan voor opwarming en een deel van de lijntjes blijft bij kouder, daartussen zit weinig behalve het gemiddelde. De controle run doet het wel heel erg slecht. Eens zien wat er moet gebeuren om het heel dik te laten mislukken.

Plots ligt er een klein laagje midden in het voorheen zo sterke Azorenhoog wat zorgt dat het hoge druk naar Europa wordt geduwd. Op termijn ontstaat er dan een hele straffe westcirculatie. Dat laagje in het Azorenhoog zie ik niet heel snel gebeuren, maargoed wie ben ik tegen die supercomputer 😉

Over het EC werd vanmorgen ook niet best gesproken dus ik vreesde toen ik naar de kaarten ging kijken. Het viel niet mee, het viel niet tegen. Waar ligt het probleem, Ab kaartte het al aan, het laag van de dooi-aanval zakt niet in z’n geheel naar het zuiden maar laat wat resten over tussen IJsland en Noorwegen. De hoge druk kan daardoor niet naar het noorden steken dus de droomsetting van gister is daarmee van tafel geveegd. Natuurlijk ook niet zo gek, gister was misschien wel te mooi.

De uitwerking op korte termijn is niet slecht hoor. Nog steeds aflandige wind voor de Lage Landen en meer heldere nachten. Echter is dit scenario voor de lange termijn minder goed. In het noorden namelijk ‘gewoon’ depressiegeweld in plaats van ons geliefde hoog.

Sterker nog, de uitwerking is de beste die we tot nu toe hebben gezien. Voor het eerst zie ik -10 staan voor de Lage Landen binnen de 10 dagen termijn. Daarvoor ook al meerdere koude nachten.

De pluim en hoofdrun voor De Bilt zijn dan ook nog super. Genoeg voor schaatsen zelfs? Echter zie ik met de lange termijn gedachte van de hoofdrun van vanmorgen iets ontstaan als wat de controle run in de pluim doet. Op korte termijn koud maar geen houdbare situatie, uiteindelijk de terugkeer van westenwinden.

Wat betreft dat schaatsen, dat zou zeker goed moeten komen in zo’n situatie. Dauwpunten overdags op -15 (!) en continu weinig wind. Maar ik snap de teleurstelling van vanochtend hoor, iedereen hoopt toch op een lange winterse periode in plaats van een stevige flitswinter. Ja vanochtend waren de runs inderdaad wat minder, maar de mussen zijn nog niet geschoten.

Laat me het vergelijken met m’n achtergrond door wat economisch gebrabbel. Gisteravond hadden we met topruns hoogconjunctuur. Vanmorgen vroeg hadden we crisis in de reacties. Na het lezen van dit bericht weet je dat we in laagconjunctuur zitten. En vanavond maken we de stap naar herstel. Uiteindelijk is de trend stijgende. Lees hier meer 😉 Wat gebeurt er in een situatie dat de economie/modellen zichzelf opblazen? Dan heb je een bubbel die uiteindelijk klapt waarna je lange tijd moet herstellen om weer op het oude niveau te komen, misschien moeten we dan wel wachten tot winter in februari. Ik denk niet dat die bubbel geklapt is vanmorgen maar het de opmaat is naar aanhoudende winterkaarten in de trend die we waarnemen.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

89 reacties

maarten · 16 januari 2019 op 10:36

Weer mooi geschreven Jorne. En ja de runs waren teleurstellend vanmorgen. Maar aan de andere kant, als we deze runs pakweg twee dagen geleden gehad hadden waren we blij. GFS6 loopt weer, helaas kan ik die niet volgen, ben benieuwd! Fijne dag allen!

Hjs · 16 januari 2019 op 10:48

Fingers crossed.

http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-01-15-eerste-helft-winter-stelt-niets-voor/

Was zacht maar niet recordniveau, geen Zw aanvoer, maar meer Nw is de reden geweest.

jeroen · 16 januari 2019 op 11:00

Wat een droomplaatjes vandaag ook in Zuid Duitsland;

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/rausch-2.jpg[/IMG]
[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/web_cam_sw-3.jpg[/IMG]
[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/webcam_scheibelberg-(1)-3.jpg[/IMG]

Remko · 16 januari 2019 op 11:36

Bizarre,opmerking van een hardnekkige off piste skiër. Erbuiten is vaak veiliger dan op de piste. En….meer weerkundigen gaan voor een aanhoudende winter, zeker een week.

  Asten (Harmelen) · 16 januari 2019 op 11:43

  Ja GFS 06.00 gaat er ook voor. Eind volgende week max overdag nauwelijks boven nul en de vorming van een ijsvloer (GFS hoofdrun momenteel tot 240 uur…)
  Hellmannetjes !!!

  vanDam · 16 januari 2019 op 11:54

  Remko doelt op dit bericht in het AD:

  https://www.ad.nl/buitenland/offpiste-verbod-absurd-het-is-juist-op-de-piste-onveiliger~af232f93/

   Jannes · 16 januari 2019 op 12:07

   Tja die heeft natuurlijk z’n offpiste bedrijf te runnen 🙂

   Asten (Harmelen) · 16 januari 2019 op 12:09

   Ok…thanks.

   Het is in de media altijd zwart of wit lijkt het wel. Onzinartikel.. dit is niet eens een discussie waard zo lijkt me.

   Snowman · 16 januari 2019 op 12:14

   Wat een flauwekul zeg, mijn hemel. Gaat ook om 2 compleet andere gevaren. Appels en peren enzo.

   Het is gewoon compleet onverantwoord om momenteel buiten gecontroleerde pistes te gaan. Iedereen moet het zelf weten en ik begrijp de drang, maar ik heb er mijn mening over.

    ThijsB · 16 januari 2019 op 13:47

    Ik denk dat je momenteel in heel veel delen erg goed moet weten wat je aan het doent bent voordat je off-piste kunt. Dat gezegd hebbende…

    Wat betreft zijn opmerking dat het op de piste soms onveiliger is dan off-piste; ik snap dat hij het zo ziet. Als je cijfers erbij pakt, kan ik me voorstellen dat je dit zo uitlegt als je veel aan off-piste boarden doet.

    Voorbeeld; in dit artikel van WePowder https://wepowder.com/nl/forum/topic/184205 staat dat er in ’12-’13 107 doden vielen in de alpen tijdens off-piste bezigheden, maar dit aantal fluctueert erg per jaar. Op wintersporters https://www.wintersport.nl/forum/topic/120902 worden vervolgens verschillende punten aangehaald nav dit artikel, waaronder dat er heel veel mensen off-piste gaan (tienduizenden tour skiers per dag alleen in Frankrijk al). Dan vind ik 107 dodelijk ongelukken niet veel. https://www.reisverzekeringblog.nl/wintersport-oostenrijk-doden-gewonden/ geeft aan dat er per jaar 30 tot 40 dodelijk ongelukken op de piste in Oostenrijk vallen, doe dat gemakshalve keer 3 (voor FR, SW, AU) waarbij er in Frankrijk nog veel meer mensen op wintersport gaan dan in Oostenrijk en dan kom je weer op meer uit dan die 107. Dan is off-piste gaan met genoeg kennis minder dodelijk dan als toerist op een piste staan…

    Ach ja, you’ve got lies, damn lies and statistics.

     Jannes · 16 januari 2019 op 14:33

     Ik zie totaal niet waarom het dan veiliger is. In deze hele berekening wordt even voorbij gegaan aan de verhouding off/on-piste gangers. Neem aan dat die niet 50/50 is. Eerder 5/95 of nog meer. Dan hou je relatief gezien niets meer over. Die tienduizenden per dag is veel maar hoeveel % van het totaal dan? En hoe hard zijn dat feiten, of aannames?

     Wil off-piste ook niet afzeiken ofzo, zelf niet heilig en sommige dingen hebben nu eenmaal meer risico, maar om het nou echt veiliger te noemen vind ik wel bijzonder :p

     Roy · 16 januari 2019 op 22:03

     @ThijsB. Ik begrijp je insteek dat het relatief gezien in feite om een heel klein percentage gaat maar ook 107 offpiste doden in 1 seizoen is onnodig veel. Elke dode is er 1 teveel toch. Ooit 107 dode lichamen op een rij zien liggen? Gruwelijk veel! Als 95% standaard op de piste skiet en van de overige 5 % nog 4 % hun verstand gebruikt en bij ernstig lawine gevaar, tijdelijk op de pistes blijft, hou je 1 % over. Daarvan heeft het grootste gedeelte nog een engeltje op hun schouder maar eigenlijk net zo goed de sjaak en/of een ‘sukkel’ (100% met Eric K. eens) konden zijn als die 107 die dat engeltje niet hadden..

joke,riederalp · 16 januari 2019 op 11:52

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/8C9E356E-0009-466C-9B29-CC731783D808.jpeg[/img]
Stuurde mijn dochter op de app.Is dat nu???
Hier in Noordwijk grijs nederlands weer!

Ab · 16 januari 2019 op 12:10

GFS 6z run lijkt mee te gaan met EC 00z oper run. Met dan bij GFS op 168h vooruit wel een duider van een laagje en ten NO ervan hogedruk dat zich iets noordelijker bevindt vergeleken met de GFS 00z run voor de LL. Daarna blijft het hoog stand houden met aan de grond vrij koud winterweer overdag rond het vriespunt en nachten lichte tot matige vorst. Wel dan ten NW van de LL depressie activiteiten maar die lijken dat hoog niet weg te drukken.
Want in de meteofiction termijn vanaf 240h vooruit probeert het hoog stand te houden vanwege oprukkende depressie. En jawel een gedeelte van die depressie snoert af en zakt naar het zuiden toe en hoog houdt stand boven de LL en Duitsland.
Met dan aanhoudend koud winterweer met kans op een serie ijsdagen aldus de GFS oper run van 6z en nachten aanhoudend kans op matige vorst.
Een schaatsrun van GFS 6z dat de
depressie aanvallen overleefd 😉
Ik wacht het nog ff af de ontwikkelingen komende runs.
Modellen kruipen zo wat naar elkaar toe

Hans · 16 januari 2019 op 12:14

GFS hoofdrun is heel erg goed. Kou stroomt op t eind zelfs Afrika in.
Kan niet anders of het ensemble moet (stukken) kouder zijn dan de oo run……

joke,riederalp · 16 januari 2019 op 12:15

Volgens mij ook nep-nieuws! Gewoon een oude foto van heel ergens anders!

Wim · 16 januari 2019 op 12:30

Schaatsen uit het vet?
http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

  Remko · 16 januari 2019 op 12:35

  Zou ik wel doen of in ieder geval slijpen en klaarleggen. Volgende week stormloop op slijpers en winkels. Dit kon wel eens een blijvertje worden.

Maarten · 16 januari 2019 op 12:41

Mooie run zeg qua temperaturen. Blijvend koud. Als dit uitkomt ben ik meer dan tevreden.

Kirsten_dl (Puurs.be) · 16 januari 2019 op 12:46

Ach we gaan het rustig afwachten. Ik durf er geen geld op wedden want dat besteed ik liever tijdens mijn komende wintersportvakantie waar het sprookjesachtig mooi gaat zijn na zoveel sneeuwval. Voor ’t eerst in jaren gaan we nog een keer zorgeloos kunnen en genieten van bakken wit poeder.
Ik kijk er reeds volop naar uit ondanks het feit dat ik nog 36 dagen geduld moet hebben. Ondertussen duimen voor een LL winter. 🙂

Richard · 16 januari 2019 op 12:47

Wij zijn afgelopen week al geintervieuwd door het AD regio rotterdam voor schaatsenslijpenrotterdam.nl zei verwachten er veel van, wij hopen natuurlijk ook dat eindelijk de rotte en de bergse plas weer dicht gaat.

Kirsten_dl (Puurs.be) · 16 januari 2019 op 12:56

Plaatjes vanuit Lech, gisteren gemaakt, 48u na de dump. Kijk en geniet!

https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=60519&start=225#p5187785

  Pepijn · 16 januari 2019 op 13:38

  Wat een prachtige foto’s! Wat een pech dat ik niet een dagje eerder weg kan uit het grijze Nederland…

Jorne · 16 januari 2019 op 13:00

Ensemble verbeterd: gemiddelde wat omlaag, hoofdrun koude uitbijter, controle blijft warm

Hans · 16 januari 2019 op 13:03

Ensemble 00 vs 06

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_50.8_.gif-4.png[/img]

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_50.8_.gif-1-2.png[/img]

Bernard · 16 januari 2019 op 13:43

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-186.png[/IMG]

vanDam · 16 januari 2019 op 13:45

Tja wat moet je als skigebied nou doen met zo een ingesneeuwde skilift ? 😀
Graafmachine erbij halen lijkt mij een goed idee!

[img]https://vcdn.bergfex.at/webcams/archive.new/downsized/8/8768/2019/01/16/8768_2019-01-16_1200_433d6c221001b11f.jpg[/img]

Bernard · 16 januari 2019 op 13:45

[IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-2-186-1.png[/IMG]

  Bernard · 16 januari 2019 op 13:46

  Zuidkant potentie is er. Iets noordelijker graag.

Federico · 16 januari 2019 op 15:00

Ik vind de meteociel 3D weergave en animatie(http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_3d.php) het duidelijkst om inzicht te krijgen wat er gebeurt (met name 850 hPa temperatuur), jammer dat deze er niet is voor EC model (voor zover ik weet)…

Kirsten_dl (Puurs.be) · 16 januari 2019 op 16:01

Powstria!

https://www.facebook.com/WhiteHearts.Freeride/videos/690795154648086/

(hopelijk werkt de link voor niet Facebook accounts)

Hans · 16 januari 2019 op 16:54

Wat een geweld! Lawinenabgang überrascht Schweizer Soldaten .

RWSkiwelt · 16 januari 2019 op 16:59

Absolute topdag vandaag in SkiWelt. Volop zon, prachtige pistes en niet druk. Beter wordt het niet. Temp. liep snel op van -6 maar boven ruim nul. Later op dag alleen wat hoge bewolking. Uitzicht vanaf de Hohe Salve.
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/F58C7AB6-4EC0-40BC-8EB5-B44EA3ABD14B.jpeg[/img]

  Roy · 16 januari 2019 op 22:07

  Erg mooi!

Ab · 16 januari 2019 op 17:03

De runs stromen weer binnen en ICON 12z run laat het hooguit tijdelijk kouder worden komende week door een hoogje. Maar laat ook de depressie ten NW van de LL flink in activiteit toenemen en zakt niet zuidelijk maar brengt zelfs de WC weer terug naar de LL.
UKMO 12z run wil er dan weer niets van weten van een WC en komt op 120h vooruit wel met een wat zuidelijke straalstroom. Met dan al hogedruk in opbouw ten NO van de LL en de depressie ten NW van de LL zakt uiteindelijk ook naar het zuiden toe op 144h vooruit aldus de Engelsen.
Met de LL dan blijvend in de kou komende week. Hier de kaart https://www.mupload.nl/img/l6xc18jzgva97.gif

  Hans · 16 januari 2019 op 17:15

  GFS op 144h gelijk aan UKMO 144h. Dat is mooi.

Ab · 16 januari 2019 op 17:15

GFS nu de 12z run volgt de eerdere 6z run en komt eerst ook met een hoogje met ingevangen kou vanaf 96/120h vooruit. Daarna op 144h vooruit (22jan.) wederom een duikende laagje net als de 6z run. Ook dan blijvend koud overdag iets boven nul en nachten lichte tot mogelijk matige vorst.
Hier de kaart op 144h vooruit. https://www.mupload.nl/img/kn9n3tsqdfs8.png

  Ab · 16 januari 2019 op 17:19

  Ondertussen ook kans op sneeuw bij GFS 12z run op 156h vooruit bij het duiken van het laagje.
  en tegelijkertijd toenemende hogedruk impulsen ten noorden van de LL
  https://www.mupload.nl/img/xy417jnt0uf.png

   Ab · 16 januari 2019 op 17:23

   Mooie run tot nog toe t/m 168h vooruit van GFS 12z run 🙂
   Duikende laagje en erachter hogedruk ten noorden van de LL en welke model kwam er met deze optie als eerste mee ?? Ja de EC 😉
   https://www.mupload.nl/img/msqpubhb.png

  Hans · 16 januari 2019 op 17:20

  Mooi ScandiHoog op 168h. Schaatsen uit het vet Ab!

Hans · 16 januari 2019 op 17:25

Prachtige kaart voor LL. Zuidkant SNEEUWDUMP in de maak?

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-174-16-1-2019.png[/img]

  Martijn sonnenberg · 16 januari 2019 op 17:28

  is dat niet meer een sneeuw sandwich in wording hans? kan me voorstellen dat met zo’n depressie daar in de koud de neerslag om de boog heen slaat om ook aan de noord-oost zijde (Lofer!) nog maar eens wat poeder te droppen

   Hans · 16 januari 2019 op 17:35

   Die kans is zeker aanwezig Martijn. Tm 216h neerslag. In de 3hoek CH/A/I kan zker de spons uitgeknepen worden.

Ab · 16 januari 2019 op 17:37

GEM 12z run is ook niet verkeerd na 144h vooruit. Met ook daar een duiker van een laagje en ook daarbij kans op sneeuw. Vervolgens hogedruk in opbouw richting Scandinavie en Rusland na 192h vooruit. Met dan echte aanvoer van koude continentale lucht uit het oosten. Mede daardoor pakt GEM 12z wel erg overdreven koud uit. Brrrrrrrrrrrr………………… 😉 -20gr in de nacht 😛
Zal nog erg vaak veranderen gezien de termijn
https://www.mupload.nl/img/ertxqysy9.png

  Maarten · 16 januari 2019 op 17:44

  Lekkere runs hoor vanavond! Nou moet niet ec vanavond spelbreker zijn. Dan wordt ik gek.

  Martijn sonnenberg · 16 januari 2019 op 17:46

  als je dat kaartje ziet is het niet eens directe transportkou! er is nog geen verbinding met de -20 in limburg/wallonie en het oosten van duitsland/polen

  Ervaringen van eerdere jaren is dat de Tmax (min?) in GEM in dit soort situaties nogal overdreven worden. Wel lekker om te zien dat GEM, GFS en UKMO toch met een duikend laagje komen, wat onze winterkansen vergroot!

   Jorne · 16 januari 2019 op 18:23

   Ja is mijn ervaring ook Martijn. GEM lijkt lokale effecten zoals hoogte en sneeuwdekjes altijd te overschatten naar mijn idee

Daniel (Heerhugowaard) · 16 januari 2019 op 17:46

Dat zijn weer hoopvolle berichten Ab! Waar normaliter de dode mus de boel plat slaat lijken de gevolgen van de SSW de dode mus het hoofd te kunnen bieden. De reden dat er af en toe toch een dode mus lijkt op te komen komt dan denk ik omdat de modellen de invloed van de SSW niet helemaal op waarde kunnen schatten?

  sneeuwfanaat(Ron) · 16 januari 2019 op 18:04

  Wel bizar Daniel! Nu Ec er de brui aan geeft na mooie runs is het ineens gfs wat mooie kaarten laat zien.Gfs vind ik de laatste 2 maanden betrouwbaarder dus toen dat het doorzet.Weer blijft apart en mooi

   sneeuwfanaat(Ron) · 16 januari 2019 op 18:05

   Toen = hopen

   Martijn sonnenberg · 16 januari 2019 op 18:13

   Moet nog maar zien of EC er echt de brui aan geeft. Zoen we straks. Enige wat nig ontbreekt in gfs is een sneeuwdekje

   Daniel (Heerhugowaard) · 16 januari 2019 op 18:28

   Het moet nu een keer lukken Ron!

Ab · 16 januari 2019 op 18:20

GFS moyenne t/m 240h vooruit stuk beter en kouder geworden t.o.z van de voorgaande gemiddeldes.
Met nu voor midden NL toch kans op ijsdagen komende week 😉
En Sneeuw fanaat niet paniekeren want de EC pluim van 00z was gewoon vrij koud vanmorgen en werd niet zachter en zelfs de oper run van EC was koud toen 😉

  Hans · 16 januari 2019 op 18:36

  Ja met nu al zondag de 20e een ijsdag en dat t/m woensdag..BBBRRRRRRRR

Mark (Breda) · 16 januari 2019 op 18:42

Zit er ook nog wat sneeuw in voor de LL?

Hans · 16 januari 2019 op 19:01

Vergelijk pluim met boven 13.03 uur. Prikpunt zuid Limburg. Meteen evt. sneeuwkans Mark.
Ensemble laat nu 12 !!!! ijsdagen zien.

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_50.8_.gif-2-1.png[/img]

  Harm · 16 januari 2019 op 19:09

  Jajajaja, meer van dit..

Jorne · 16 januari 2019 op 19:18

Dat ziet er lekker uit allemaal, hopen dat EC meedoet zo! Begin nu aan avondupdate

Ab · 16 januari 2019 op 19:30

EC 12z oper run laat de depressie vanuit het NW wat oostelijker afzakken op 144h vooruit vergeleken met GFS en UKMO.
En ook oogt ie op die termijn wat sterker dan de andere modellen.
Tot dan toe een mindere run van EC

  Ab · 16 januari 2019 op 19:40

  Op 168h vooruit duikt het laag alsnog maar dan niet ten westen langs de LL maar dan over de LL zelf met dan kans op sneeuw aldus EC 12z run op 22/23 januari.
  Hier de kaart https://www.mupload.nl/img/a89pja1lcx.gif

   Ab · 16 januari 2019 op 19:45

   Weer een totaal andere setting van EC nu de 12z run vergeleken met de 00z run. Na het duiken van het laagje over de LL zelf ineens forse drukstijgingen in het hoge noorden met dan deze kaart tot gevolg op 192h vooruit.
   https://www.mupload.nl/img/88kx3q496vovc.gif

   Jorne · 16 januari 2019 op 19:46

   Een kaartje verder ligt de continentale kou al klaar boven Scandinavie en het hoog is een stuk noordelijker, zou wel eens een veel betere run dan vanmorgen kunnen worden voor de lange termijn!
   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ECM0-192.gif[/img]

    Bram · 16 januari 2019 op 19:51

    Kunnen we in Oostenrijk warm draaien voor het echte werk in Nederland?
    Dat zou wat zou zijn!!

    Ab · 16 januari 2019 op 19:52

    Idd @Jorne, wordt een erg koud vervolg bij EC met een Scandi hoog nu op de kaarten op 216h vooruit https://www.mupload.nl/img/09ax2ngirrwp.gif
    Zoals ik al zei totaal andere setting dan vanmorgen

     Jorne · 16 januari 2019 op 19:55

     Ik ben zo benieuwd naar die grondtemps in Zweden hahaha, gooi ze zeker in de avondupdate!

    sneeuwfanaat(Ron) · 16 januari 2019 op 19:53

    Klopt Jorne! Veel beter dan vanmorgen deze run .Maar wat een gekken huis bij de modellen zo zeg!! Onvoorspelbaar en iedere run een verrassing

     sneeuwfanaat(Ron) · 16 januari 2019 op 19:57

     Bizarrr wat een mooie run zeg van Ec …..Scandihoog en transportkou in de ll .pffff onvoorstelbaar

     Henrik · 16 januari 2019 op 20:15

     Hammerkaarten, laat maar komen zeg ik! Winter is finally coming (hopelijk)

    Hans · 16 januari 2019 op 19:54

    Mooi SH , zuidkantDUMP…
    We kunnen bijna kiezen welke kaarten we willen hebben 😉
    Links- of rechtsom de winter in…..

Bram · 16 januari 2019 op 19:48

Voor de >2000 Weissenseegangers de volgende week beter geen dump in Kärnten
Ijsvloer daar ligt er nu (eindelijk) mooi bij

Nadia · 16 januari 2019 op 20:02

Beetje off topic maar nu op NED. 2 deel 3 van 4 van de treinreizen door Zwitserland met leuke en informatieve weetjes ook af en toe met het oog op de winter en wintersport aldaar.

  Asten (Harmelen) · 16 januari 2019 op 20:23

  Ja mooi, dank je. We zijn het nu aan het terugkijken !

   Martijn sonnenberg · 16 januari 2019 op 20:26

   Wengen

Wim · 16 januari 2019 op 20:26

Bij GEM wordt het echt koud
https://www.ventusky.com/?p=51.8;17.4;4&l=temperature-2m&t=20190126/0000&m=gem

Pepijn · 16 januari 2019 op 20:53

Wat blijft het een genot om jullie allemaal te horen en te volgen in de reacties! Jullie vullen elkaar aan en houden elkaar scherp! Zo hoort het, nu hopen dat ik na een heerlijk lang weekend Kirchberg thuis kom in ons koude kikkerlandje. Ook hoop ik mee voor onze zuiderburen!
Ga zo door allen met jullie enthousiasme!

Koninks · 16 januari 2019 op 21:33

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/1190D6C0-D462-4F16-8CFE-509E9622F53B.jpeg[/img]

Pluim verbeterd steeds beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *