Wat een plaatjes uit de Alpen! Echt overal is het strak blauw dus we maken een uitgebreid rondje langs de velden. Wat hebben ze er lang op gewacht in het oosten van het Alpengebied, maar dan eindelijk is de zon daar. Het plaatje van de inmiddels welbekende lift in Loser stelt niet teleur. (klik voor groot)

Grote sprong naar het westen, Les Menuires levert ook altijd een prima plaatje. Daar wel al de eerste wolkenflarden uit het westen te zien die langzaam naderen.

La Plagne ligt nog wat dichter bij de Mont Blanc, de pistes liggen er weer strak bij daar.

In het dorp Lenk in Zwitserland moet de zon nog opkomen vanachter dat massale rotsblok. Lastige rotsblokken die door ons ineens naar grote outdoor speeltuinen zijn omgetoverd.

Ook in Zwitserland, Lenzerheide, een schitterend panorama van de opkomende zon. Klik op de foto voor de grotere versie.

In Italië scheen de zon al nipt over de kammen van het funpark van Madonna di Campiglio.

En wie zegt dat Gerlos alleen voor de Après-ski leuk is? Vergeet na een avondje stappen zeker niet ’s ochtends vroeg de piste op te gaan…

Vanuit de stad Innsbruck kijken we recht naar boven naar de blauwe hemel, alleen wat dalnevel wat ook in Zell am See de webcam even in het grijs houdt.

Volgens mij was het lang geleden dat deze webcam zichtbaar was, dikke pakken sneeuw boven Leogang. Opnieuw de dalnevel.

Zeker een van de toppers qua sneeuwval maar ook qua webcam. Vanaf de Hochkönig kun je heel veel skigebieden zien. Worden de bomen vandaag weer groen?

Ja de bomen zullen misschien wel wat van hun sneeuw gaan loslaten dus maak deze ochtend al je mooie vakantiekiekjes en vergezichten. Vandaag wordt het iets warmer doordat een ex-Azorenhoog naar het zuiden wordt afgevoerd en de Alpen net aan meeneemt. Hajo zei het gister in z’n live-uitzending. Vandaag schiet het lawinegevaar daarom omhoog maar voor de stabilisatie op langere termijn is dit wel goed.

Dan donderdag en nog een beetje op vrijdag, lichte sneeuwval. Het mag geen naam hebben eigenlijk. Een centimeter of 10 is de max, alleen in het geplaagde Karinthië zou er wat meer kunnen vallen maar daar durf ik m’n geld niet op in te zetten.

Daarna wordt het weertype voor de Alpen vrij eentonig, iets te koud voor de tijd van het jaar en zo af en toe voorbij zeilende wolkenflarden en wat lokale sneeuw. De zon zal de overhand hebben! Alleen de zuidkant maakt kans op significante sneeuwval maar de details zijn nog allerminst zeker. Zit die depressie boven de Middellandse Zee iets noordelijker of is deze iets beter ontwikkelt dan heb je een megadump. Iets zuidelijker dan blijft er geen vlok over, zoiets berekent EC. Maargoed, de onzekerheid is groot. Zo nam de angst vanmorgen in de reacties toe toen het GFS weer wat terug stribbelde na het toegeven van gister en later ook het EC iets slechts leek te berekenen.

Hier eerst maar eens het GFS, de crux zit m hier in dat de welbekende dooi-aanval van de 22e een stuk oostelijker wordt berekend. Oorzaak: die uitloper van lage druk vanaf Groenland/Newfoundland zorgt ervoor dat het Azorenhoog niet naar het noorden kan maar daarom naar het oosten wordt gedrukt. Gevolg: de hoge druk boven Europa kan niet naar het noorden.

Slaagt die dooi-aanval dan? Nee dat niet, hij bijt zich stuk op de kou die inmiddels redelijk aanwezig is en sneeuwt geleidelijk uit. De kou blijft redelijk behouden boven de Lage Landen. Daarna even wat niemandsland qua weer met licht oplopende temperaturen en een klein regen/sneeuwfrontje

Vervolgens proberen we het gewoon nog een keer 4 dagen na de eerste dooi-aanval. Nu wel succesvol met hoge druk naar het noorden en die megadepressie die het hoofd buigt en gedeeltelijk naar het zuiden trekt. Kou komt dan weer op gang. Conclusie wat betreft de GFS hoofdrun is dat de setting er nog wel is maar de uitwerking niet direct goed valt. Ik ben zeker niet ontevreden met deze run.

Hoe anders is het ensemble waar de hoofdrun nog redelijk onderin dartelt maar er duidelijk ook lijntjes omhoog gaan. Een bifurcatie vanaf de 22e. Een deel van de lijntjes kiest dan voor opwarming en een deel van de lijntjes blijft bij kouder, daartussen zit weinig behalve het gemiddelde. De controle run doet het wel heel erg slecht. Eens zien wat er moet gebeuren om het heel dik te laten mislukken.

Plots ligt er een klein laagje midden in het voorheen zo sterke Azorenhoog wat zorgt dat het hoge druk naar Europa wordt geduwd. Op termijn ontstaat er dan een hele straffe westcirculatie. Dat laagje in het Azorenhoog zie ik niet heel snel gebeuren, maargoed wie ben ik tegen die supercomputer 😉

Over het EC werd vanmorgen ook niet best gesproken dus ik vreesde toen ik naar de kaarten ging kijken. Het viel niet mee, het viel niet tegen. Waar ligt het probleem, Ab kaartte het al aan, het laag van de dooi-aanval zakt niet in z’n geheel naar het zuiden maar laat wat resten over tussen IJsland en Noorwegen. De hoge druk kan daardoor niet naar het noorden steken dus de droomsetting van gister is daarmee van tafel geveegd. Natuurlijk ook niet zo gek, gister was misschien wel te mooi.

De uitwerking op korte termijn is niet slecht hoor. Nog steeds aflandige wind voor de Lage Landen en meer heldere nachten. Echter is dit scenario voor de lange termijn minder goed. In het noorden namelijk ‘gewoon’ depressiegeweld in plaats van ons geliefde hoog.

Sterker nog, de uitwerking is de beste die we tot nu toe hebben gezien. Voor het eerst zie ik -10 staan voor de Lage Landen binnen de 10 dagen termijn. Daarvoor ook al meerdere koude nachten.

De pluim en hoofdrun voor De Bilt zijn dan ook nog super. Genoeg voor schaatsen zelfs? Echter zie ik met de lange termijn gedachte van de hoofdrun van vanmorgen iets ontstaan als wat de controle run in de pluim doet. Op korte termijn koud maar geen houdbare situatie, uiteindelijk de terugkeer van westenwinden.

Wat betreft dat schaatsen, dat zou zeker goed moeten komen in zo’n situatie. Dauwpunten overdags op -15 (!) en continu weinig wind. Maar ik snap de teleurstelling van vanochtend hoor, iedereen hoopt toch op een lange winterse periode in plaats van een stevige flitswinter. Ja vanochtend waren de runs inderdaad wat minder, maar de mussen zijn nog niet geschoten.

Laat me het vergelijken met m’n achtergrond door wat economisch gebrabbel. Gisteravond hadden we met topruns hoogconjunctuur. Vanmorgen vroeg hadden we crisis in de reacties. Na het lezen van dit bericht weet je dat we in laagconjunctuur zitten. En vanavond maken we de stap naar herstel. Uiteindelijk is de trend stijgende. Lees hier meer 😉 Wat gebeurt er in een situatie dat de economie/modellen zichzelf opblazen? Dan heb je een bubbel die uiteindelijk klapt waarna je lange tijd moet herstellen om weer op het oude niveau te komen, misschien moeten we dan wel wachten tot winter in februari. Ik denk niet dat die bubbel geklapt is vanmorgen maar het de opmaat is naar aanhoudende winterkaarten in de trend die we waarnemen.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

89 reacties

Gesloten voor reacties.