Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

Zetten we door in de lange termijn wintertrend of klapt de bubbel?

check ook eens

89 Reacties

 1. maarten schreef:

  Weer mooi geschreven Jorne. En ja de runs waren teleurstellend vanmorgen. Maar aan de andere kant, als we deze runs pakweg twee dagen geleden gehad hadden waren we blij. GFS6 loopt weer, helaas kan ik die niet volgen, ben benieuwd! Fijne dag allen!

 2. Hjs schreef:

  Fingers crossed.

  http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-01-15-eerste-helft-winter-stelt-niets-voor/

  Was zacht maar niet recordniveau, geen Zw aanvoer, maar meer Nw is de reden geweest.

 3. jeroen schreef:

  Wat een droomplaatjes vandaag ook in Zuid Duitsland;

  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/rausch-2.jpg[/IMG]
  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/web_cam_sw-3.jpg[/IMG]
  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/webcam_scheibelberg-(1)-3.jpg[/IMG]

 4. Remko schreef:

  Bizarre,opmerking van een hardnekkige off piste skiër. Erbuiten is vaak veiliger dan op de piste. En….meer weerkundigen gaan voor een aanhoudende winter, zeker een week.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ja GFS 06.00 gaat er ook voor. Eind volgende week max overdag nauwelijks boven nul en de vorming van een ijsvloer (GFS hoofdrun momenteel tot 240 uur…)
   Hellmannetjes !!!

   • Jannes schreef:

    Tja die heeft natuurlijk z’n offpiste bedrijf te runnen 🙂

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Ok…thanks.

    Het is in de media altijd zwart of wit lijkt het wel. Onzinartikel.. dit is niet eens een discussie waard zo lijkt me.

   • Snowman schreef:

    Wat een flauwekul zeg, mijn hemel. Gaat ook om 2 compleet andere gevaren. Appels en peren enzo.

    Het is gewoon compleet onverantwoord om momenteel buiten gecontroleerde pistes te gaan. Iedereen moet het zelf weten en ik begrijp de drang, maar ik heb er mijn mening over.

    • ThijsB schreef:

     Ik denk dat je momenteel in heel veel delen erg goed moet weten wat je aan het doent bent voordat je off-piste kunt. Dat gezegd hebbende…

     Wat betreft zijn opmerking dat het op de piste soms onveiliger is dan off-piste; ik snap dat hij het zo ziet. Als je cijfers erbij pakt, kan ik me voorstellen dat je dit zo uitlegt als je veel aan off-piste boarden doet.

     Voorbeeld; in dit artikel van WePowder https://wepowder.com/nl/forum/topic/184205 staat dat er in ’12-’13 107 doden vielen in de alpen tijdens off-piste bezigheden, maar dit aantal fluctueert erg per jaar. Op wintersporters https://www.wintersport.nl/forum/topic/120902 worden vervolgens verschillende punten aangehaald nav dit artikel, waaronder dat er heel veel mensen off-piste gaan (tienduizenden tour skiers per dag alleen in Frankrijk al). Dan vind ik 107 dodelijk ongelukken niet veel. https://www.reisverzekeringblog.nl/wintersport-oostenrijk-doden-gewonden/ geeft aan dat er per jaar 30 tot 40 dodelijk ongelukken op de piste in Oostenrijk vallen, doe dat gemakshalve keer 3 (voor FR, SW, AU) waarbij er in Frankrijk nog veel meer mensen op wintersport gaan dan in Oostenrijk en dan kom je weer op meer uit dan die 107. Dan is off-piste gaan met genoeg kennis minder dodelijk dan als toerist op een piste staan…

     Ach ja, you’ve got lies, damn lies and statistics.

     • Jannes schreef:

      Ik zie totaal niet waarom het dan veiliger is. In deze hele berekening wordt even voorbij gegaan aan de verhouding off/on-piste gangers. Neem aan dat die niet 50/50 is. Eerder 5/95 of nog meer. Dan hou je relatief gezien niets meer over. Die tienduizenden per dag is veel maar hoeveel % van het totaal dan? En hoe hard zijn dat feiten, of aannames?

      Wil off-piste ook niet afzeiken ofzo, zelf niet heilig en sommige dingen hebben nu eenmaal meer risico, maar om het nou echt veiliger te noemen vind ik wel bijzonder :p

     • Roy schreef:

      @ThijsB. Ik begrijp je insteek dat het relatief gezien in feite om een heel klein percentage gaat maar ook 107 offpiste doden in 1 seizoen is onnodig veel. Elke dode is er 1 teveel toch. Ooit 107 dode lichamen op een rij zien liggen? Gruwelijk veel! Als 95% standaard op de piste skiet en van de overige 5 % nog 4 % hun verstand gebruikt en bij ernstig lawine gevaar, tijdelijk op de pistes blijft, hou je 1 % over. Daarvan heeft het grootste gedeelte nog een engeltje op hun schouder maar eigenlijk net zo goed de sjaak en/of een ‘sukkel’ (100% met Eric K. eens) konden zijn als die 107 die dat engeltje niet hadden..

 5. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/8C9E356E-0009-466C-9B29-CC731783D808.jpeg[/img]
  Stuurde mijn dochter op de app.Is dat nu???
  Hier in Noordwijk grijs nederlands weer!

 6. Ab schreef:

  GFS 6z run lijkt mee te gaan met EC 00z oper run. Met dan bij GFS op 168h vooruit wel een duider van een laagje en ten NO ervan hogedruk dat zich iets noordelijker bevindt vergeleken met de GFS 00z run voor de LL. Daarna blijft het hoog stand houden met aan de grond vrij koud winterweer overdag rond het vriespunt en nachten lichte tot matige vorst. Wel dan ten NW van de LL depressie activiteiten maar die lijken dat hoog niet weg te drukken.
  Want in de meteofiction termijn vanaf 240h vooruit probeert het hoog stand te houden vanwege oprukkende depressie. En jawel een gedeelte van die depressie snoert af en zakt naar het zuiden toe en hoog houdt stand boven de LL en Duitsland.
  Met dan aanhoudend koud winterweer met kans op een serie ijsdagen aldus de GFS oper run van 6z en nachten aanhoudend kans op matige vorst.
  Een schaatsrun van GFS 6z dat de
  depressie aanvallen overleefd 😉
  Ik wacht het nog ff af de ontwikkelingen komende runs.
  Modellen kruipen zo wat naar elkaar toe

 7. Hans schreef:

  GFS hoofdrun is heel erg goed. Kou stroomt op t eind zelfs Afrika in.
  Kan niet anders of het ensemble moet (stukken) kouder zijn dan de oo run……

 8. joke,riederalp schreef:

  Volgens mij ook nep-nieuws! Gewoon een oude foto van heel ergens anders!

  • Remko schreef:

   Zou ik wel doen of in ieder geval slijpen en klaarleggen. Volgende week stormloop op slijpers en winkels. Dit kon wel eens een blijvertje worden.

 9. Maarten schreef:

  Mooie run zeg qua temperaturen. Blijvend koud. Als dit uitkomt ben ik meer dan tevreden.

 10. Ach we gaan het rustig afwachten. Ik durf er geen geld op wedden want dat besteed ik liever tijdens mijn komende wintersportvakantie waar het sprookjesachtig mooi gaat zijn na zoveel sneeuwval. Voor ‘t eerst in jaren gaan we nog een keer zorgeloos kunnen en genieten van bakken wit poeder.
  Ik kijk er reeds volop naar uit ondanks het feit dat ik nog 36 dagen geduld moet hebben. Ondertussen duimen voor een LL winter. 🙂

 11. Richard schreef:

  Wij zijn afgelopen week al geintervieuwd door het AD regio rotterdam voor schaatsenslijpenrotterdam.nl zei verwachten er veel van, wij hopen natuurlijk ook dat eindelijk de rotte en de bergse plas weer dicht gaat.

 12. Jorne schreef:

  Ensemble verbeterd: gemiddelde wat omlaag, hoofdrun koude uitbijter, controle blijft warm

 13. Hans schreef:

  Ensemble 00 vs 06

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_50.8_.gif-4.png[/img]

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_50.8_.gif-1-2.png[/img]

 14. Bernard schreef:

  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-186.png[/IMG]

 15. vanDam schreef:

  Tja wat moet je als skigebied nou doen met zo een ingesneeuwde skilift ? 😀
  Graafmachine erbij halen lijkt mij een goed idee!

  [img]https://vcdn.bergfex.at/webcams/archive.new/downsized/8/8768/2019/01/16/8768_2019-01-16_1200_433d6c221001b11f.jpg[/img]

 16. Bernard schreef:

  [IMG]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-2-186-1.png[/IMG]

 17. Federico schreef:

  Ik vind de meteociel 3D weergave en animatie(http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_3d.php) het duidelijkst om inzicht te krijgen wat er gebeurt (met name 850 hPa temperatuur), jammer dat deze er niet is voor EC model (voor zover ik weet)…

 18. Hans schreef:

  Wat een geweld! Lawinenabgang überrascht Schweizer Soldaten .

 19. RWSkiwelt schreef:

  Absolute topdag vandaag in SkiWelt. Volop zon, prachtige pistes en niet druk. Beter wordt het niet. Temp. liep snel op van -6 maar boven ruim nul. Later op dag alleen wat hoge bewolking. Uitzicht vanaf de Hohe Salve.
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/F58C7AB6-4EC0-40BC-8EB5-B44EA3ABD14B.jpeg[/img]

 20. Ab schreef:

  De runs stromen weer binnen en ICON 12z run laat het hooguit tijdelijk kouder worden komende week door een hoogje. Maar laat ook de depressie ten NW van de LL flink in activiteit toenemen en zakt niet zuidelijk maar brengt zelfs de WC weer terug naar de LL.
  UKMO 12z run wil er dan weer niets van weten van een WC en komt op 120h vooruit wel met een wat zuidelijke straalstroom. Met dan al hogedruk in opbouw ten NO van de LL en de depressie ten NW van de LL zakt uiteindelijk ook naar het zuiden toe op 144h vooruit aldus de Engelsen.
  Met de LL dan blijvend in de kou komende week. Hier de kaart https://www.mupload.nl/img/l6xc18jzgva97.gif

 21. Ab schreef:

  GFS nu de 12z run volgt de eerdere 6z run en komt eerst ook met een hoogje met ingevangen kou vanaf 96/120h vooruit. Daarna op 144h vooruit (22jan.) wederom een duikende laagje net als de 6z run. Ook dan blijvend koud overdag iets boven nul en nachten lichte tot mogelijk matige vorst.
  Hier de kaart op 144h vooruit. https://www.mupload.nl/img/kn9n3tsqdfs8.png

 22. Hans schreef:

  Prachtige kaart voor LL. Zuidkant SNEEUWDUMP in de maak?

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-174-16-1-2019.png[/img]

  • Martijn sonnenberg schreef:

   is dat niet meer een sneeuw sandwich in wording hans? kan me voorstellen dat met zo’n depressie daar in de koud de neerslag om de boog heen slaat om ook aan de noord-oost zijde (Lofer!) nog maar eens wat poeder te droppen

 23. Ab schreef:

  GEM 12z run is ook niet verkeerd na 144h vooruit. Met ook daar een duiker van een laagje en ook daarbij kans op sneeuw. Vervolgens hogedruk in opbouw richting Scandinavie en Rusland na 192h vooruit. Met dan echte aanvoer van koude continentale lucht uit het oosten. Mede daardoor pakt GEM 12z wel erg overdreven koud uit. Brrrrrrrrrrrr………………… 😉 -20gr in de nacht 😛
  Zal nog erg vaak veranderen gezien de termijn
  https://www.mupload.nl/img/ertxqysy9.png

  • Maarten schreef:

   Lekkere runs hoor vanavond! Nou moet niet ec vanavond spelbreker zijn. Dan wordt ik gek.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   als je dat kaartje ziet is het niet eens directe transportkou! er is nog geen verbinding met de -20 in limburg/wallonie en het oosten van duitsland/polen

   Ervaringen van eerdere jaren is dat de Tmax (min?) in GEM in dit soort situaties nogal overdreven worden. Wel lekker om te zien dat GEM, GFS en UKMO toch met een duikend laagje komen, wat onze winterkansen vergroot!

 24. Daniel (Heerhugowaard) schreef:

  Dat zijn weer hoopvolle berichten Ab! Waar normaliter de dode mus de boel plat slaat lijken de gevolgen van de SSW de dode mus het hoofd te kunnen bieden. De reden dat er af en toe toch een dode mus lijkt op te komen komt dan denk ik omdat de modellen de invloed van de SSW niet helemaal op waarde kunnen schatten?

 25. Ab schreef:

  GFS moyenne t/m 240h vooruit stuk beter en kouder geworden t.o.z van de voorgaande gemiddeldes.
  Met nu voor midden NL toch kans op ijsdagen komende week 😉
  En Sneeuw fanaat niet paniekeren want de EC pluim van 00z was gewoon vrij koud vanmorgen en werd niet zachter en zelfs de oper run van EC was koud toen 😉

 26. Mark (Breda) schreef:

  Zit er ook nog wat sneeuw in voor de LL?

 27. Hans schreef:

  Vergelijk pluim met boven 13.03 uur. Prikpunt zuid Limburg. Meteen evt. sneeuwkans Mark.
  Ensemble laat nu 12 !!!! ijsdagen zien.

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/graphe6_1000___6_50.8_.gif-2-1.png[/img]

 28. Jorne schreef:

  Dat ziet er lekker uit allemaal, hopen dat EC meedoet zo! Begin nu aan avondupdate

 29. Ab schreef:

  EC 12z oper run laat de depressie vanuit het NW wat oostelijker afzakken op 144h vooruit vergeleken met GFS en UKMO.
  En ook oogt ie op die termijn wat sterker dan de andere modellen.
  Tot dan toe een mindere run van EC

 30. Bram schreef:

  Voor de >2000 Weissenseegangers de volgende week beter geen dump in Kärnten
  Ijsvloer daar ligt er nu (eindelijk) mooi bij

 31. Nadia schreef:

  Beetje off topic maar nu op NED. 2 deel 3 van 4 van de treinreizen door Zwitserland met leuke en informatieve weetjes ook af en toe met het oog op de winter en wintersport aldaar.

 32. Pepijn schreef:

  Wat blijft het een genot om jullie allemaal te horen en te volgen in de reacties! Jullie vullen elkaar aan en houden elkaar scherp! Zo hoort het, nu hopen dat ik na een heerlijk lang weekend Kirchberg thuis kom in ons koude kikkerlandje. Ook hoop ik mee voor onze zuiderburen!
  Ga zo door allen met jullie enthousiasme!

 33. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/1190D6C0-D462-4F16-8CFE-509E9622F53B.jpeg[/img]

  Pluim verbeterd steeds beter.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.