Heerlijk, zo’n schilderij van een Hollandse meester van een typisch Nederlands fenomeen. Zuidwesterstorm die vroeger de Noordzeekust bedreigde en ook de kust van de Zuiderzee. En die toch vooral een ramp was voor iedereen die zich op het water bevond zelfs op grote meren als de Haarlemmermeer. Als je het schilderij ziet vraag je je vooral af: wat doen die roeiboot en zeilboot daar nog? Waren wij zo heldhaftig dan? Maandagmiddag en -avond wordt het ouderwets stormachtig. Kaartjes voor het spektakel zijn gratis en zelfs parkeren kost in het naseizoen niets. Pak de auto: rijdt naar het strand en ervaar de bulderende wind en striemende regen. 

[metaslider id=26901]

Voor we naar de details van de storm kijken, eerst aandacht voor het fraaie weertje vandaag en een “comme si comme ça” zondag. We zitten tussen twee neerslaggebieden in en de temperaturen kunnen zomaar oplopen tot wellicht 20°C in het oosten of het zuiden. Geniet ervan want daarna is het een beetje basta met het lekkere weer. Zondag wordt al slechter. De wind houdt zich nog relatief rustig maar de eerste neerslag arriveert.

 

De Lage Landen staan onder invloed van een grote moederdepressie die haar neerslag zondag over onze omgeving schuift. In haar kielzog komt dan de boze dochter die ons maandag gaat terroriseren. Mijn update van gisteren staat nog als een huis. Reageerder Paul gaf aan dit weekeinde een feestelijk boottochtje te maken op de Biesbosch. Hopelijk gaat hij vandaag. Harde wind maar tenminste nog grotendeels droog. Morgen wordt het al definitief onaangenaam met striemende regen. 

[metaslider id=26996]

Als we vanochtend naar de modellen kijken dan zien we ECMWF, GFS, GEM en UKMO allemaal stormachtige wind aangeven. Langs de kust windkracht 9 en dat kan natuurlijk ook 10 worden. Alle Kustprovincies in de vuurlinie. Sinds gisteravond gonst het er ook van bij de andere weerbureau’s. MeteoconsultWeeronline en Jan Visser (eindelijk wakker op twitter) doen allemaal mee. Wij hadden afgelopen maandag al de eerste melding. Zie mijn reactie van zondag 20 oktober. Onze concullega’s gebruiken WSWM soms al als bron, maar zelfs als ze het uiteindelijk op eigen kracht ontdekken, zijn wij hier toch een beetje de trendsetter qua early warnings.

sneeuwdek3110

Snel kijken naar de sneeuwverwachting in de Alpen. Het maandwisseling-sneeuwmoment staat er nog mooi op. Heel lokaal dan. Het gaat vast mooie plaatjes opleveren als ik op bovenstaande kaartkijk uit Zillertal Arena, Obertauern en Val Gardena.

3010hogedruk

Bizar aan de huidige ontwikkeling is hoe snel de hogedruk zich al weer installeert boven de Alpen na, nee nog tijdens de sneeuwval. Op het moment van bovenstaande kaart met 1030hPa bij München, sneeuwt het nog in de witte gebieden op de kaart erboven. Wat dus eerst nog een echte glijbaan leek, is nu verkommerd tot een 24-uurs micrometeorologisch fenomeen langs de Alpenhoofdkam met niks nada sneeuw onder de 1500m. De oude situatie herstelt zich razend snel. We zijn voorlopig echt nog niet af van de zonale stroming. Minstens de hele eerste decade van november zitten we er nog mee. Arjan voorspelt dat daarna de omslag komt en ik help het hem hopen…. 

 40cmObertauern

Wel boeiend om te zien of er echt 25cm in Obertauern gaat vallen! Op 11 oktober (foto van Facebook) hadden ze daar al 40cm dus zeg nooit nooit!     


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

16 reacties

Gesloten voor reacties.