joaquin ATLANTICCOLOR

Wie kent niet de verhalen uit de geschiedenisboekjes over de drooglegging van de USA in de jaren 20 van de vorige eeuw. Al Capone vierde z’n hoogtij dagen met prostitutie, verboden casino’s en illegaal gestookte alcohol. De schrik van elke gangster. Wee je gebeente als je iets probeerde te ondernemen. Je werd bij kans doodgeknuppeld of je familie werd uitgemoord. Lekker ventje! Tja, daar kon je dus iets aan doen door je er niet met zijn zaken te bemoeien. Dat is lang in het verleden en had alles met de drooglegging te maken. Van die drooglegging is nu echter geen sprake, sterker nog, straks staat NYC wellicht onder water door een andere gangster. Een meteogangster genaamd #Joaquin. Een tropische storm (of gevaarlijk mannetje) die recht op NYC afkoerst en in intensiteit toeneemt. En tussen alle klimaatdiscussies en winterprognoses zou je haast vergeten dat we nog midden in het orkaanseizoen zitten.

AL1115W5_NL

Dit is wat de NOAA ervan maakt. Joaquin op ramkoers met New York State, Pennsylvania, New Yersey, Delaware, Maryland, Virginia enz. De hele oostkust wordt bedreigd. Niet alleen door de harde wind maar met name door de neerslag en hoge golven. Joaquin slecht 2 dagen geleden ontstaan uit een gematigde tropische golf en nu “top of the bill” in de Amerikaanse media. Trending topic heet dat tegenwoordig toch?

11L_intensity_06z

Daarbij zal Joaquin uitgroeien tot een cat.2 hurricane. Gisteren was de verwachting dat dit systeem niet snel zou doorgroeien. Met name omdat er wederom veel windschering op die breedte heerst. Vanmorgen is die schering helemaal weggevallen door de opbouw van een hogedrukgebied op hoogte net ten noordwesten van het systeem.

vocht_2015-09-30_1321

Tevens krijgt Joaquin te maken met een geweldig vochtige inflow vanuit het noorden en het oosten (restanten tropische storm Ida) Ook heeft Joaquin geweldige convectiebanden. Super koud en kogel rond. Door het corioles effect komt er een mooie draaiing in het systeem en zal binnenkort het oog gaan vormen zoals je nu al kunt zien.

2015-09-30_1243

En Joaquin moet in z’n nopjes zijn met het warme water van de oceaan. 30ºC is perfect voor een tropisch systeem om door te groeien tot hurricane of major hurricane. Slechts 26 graden is al voldoende. Alle seinen staan op groen.

11L_gefs_00z

Er zit nog wel wat onzekerheid in het ensemble met betrekking tot het pad wat Joaquin gaat bewandelen. Een oostelijke afbuiging zit inmiddels ook in de berekeningen. Toch denk ik dat de oostkust van de USA hele hele dikke neerslag gaat krijgen met overstromingen en alle andere ellende. Dus ff het nieuws in de gaten houden de komende dagen.

borneo_2015267

 

In Hajo’s bericht van deze ochtend zag je de uitbarsting van de Urbinas vulkaan. Spectaculair. Maar net zo spectaculair zijn de satellietbeelden die uit zuid oost Azië komen. Met name Indonesië staat bol van de rook door hevige bosbranden vanwege grote droogt door een zeer sterke El Nino. Zal geen invloed hebben op de winter temperaturen in onze omgeving of de gemiddelde temperatuur op aarde. Het brengt wel een lekker Albedo effect op. Kijk hier maar eens voor mooie satellietbeelden.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

12 reacties

Gesloten voor reacties.