Iedereen heeft wel door dat het een kwartje op zijn kant is of Nederland wit wordt rond de maandwisseling. En eigenlijk is het heel simpel: we hebben een beetje hoogte nodig voor een mooi sneeuwdek. Dat is het meest waarschijnlijke scenario. December 2010 het minst waarschijnlijke. Hierboven zie je de door het Amerikaanse model vanochtend berekende sneeuwhoogtes over 10 dagen. Dat is dus nog fors onzeker en dus niet meer dan een scenario. Toch leuk om te zien: meer dan 40cm on de Ardennen en dan praat ik niet over verstuivingen maar gewoon wat er kan gaan vallen.

In dit Ardennen-scenario blijft Nederland en Laag-België groen. Het Europese model verdeelt het beter en geeft Zuid-Holland nog een leuk laagje. Nogmaals: het is nog ver weg. Er zit vel dynamiek in de berekeningen. Het kan nog alle kanten op. Eerst Spanje ff die sneeuw en dan nog eens kijken.

Vanochtend op Twitter ontdekt. De app radargram.nl heeft op de website een vanuit de homepage of app onbereikbare pagina met alle pluimdiagrammen van alle regio’s in één oogopslag. Je vind ze hierrr groter en duidelijker op de site van het KNMI (ook “expertpluim”) maar dan moet je handmatig tussen de regio’s switchen. Juist bij de huidige situatie is het handig alle regio’s te kunnen overzien want er kan zo maar in Groningen veel komen en in De Bilt niks of alle andere varianten.

Afsluitend nog eens mijn “boosheid” dat we nog steeds geen fusie zien van de meteorologische instituten van de Benelux of dat weermannen en weervrouwen tenminste ALTIJD een kaart van de hele Benelux tonen bij hun voorspellingen op TV. Ik bedoel op CNN gaan ze ff de hele wereld rond en wij kunnen niet eens ff noemen welk weer in Wallonië wordt verwacht? Dus waarom hebben wij voor elk lullig Hollands provincietje die grafieken en niet voor de Ardennen? Je zou zeggen een gat in de markt… Hajo doen. Ja ik beloof het als ik nog eens vermogend wordt of een bak met tijd vindt voor een nieuw project naast alle projecten die ik al doe.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

kirsten_dl · 21 november 2021 op 14:27

Prima, dan zet ik al mijn geld in op onze prachtige Ardennen waar ik trouwens morgen (maandag) ook weer een keer naartoe rij.
Ik ben eraan verslaafd, dat is wel zeker. 🙂
En nu maar hopen en duimen dat onze Ardennen bedolven worden onder een poederlaag.

Mooi bericht overigens weer @Hajo !

PS zijn jullie klaar voor de volgende ronde? De “variant of interest” maakt weldra zijn intrede.
Zet het boostershotje maar al klaar. 😆 😆

Tjeerd · 22 november 2021 op 18:46

Hajo, heb begrepen dat de LD in Oostenrijk tot 12 december duurt.Zijn de toeristen daarna weer welkom?

    Hajo · 22 november 2021 op 18:56

    Is wel de bedoeling. 2G dan. Liften Kitzsteinhorn draaien morgen alweer.

Gesloten voor reacties.