Iedereen heeft wel door dat het een kwartje op zijn kant is of Nederland wit wordt rond de maandwisseling. En eigenlijk is het heel simpel: we hebben een beetje hoogte nodig voor een mooi sneeuwdek. Dat is het meest waarschijnlijke scenario. December 2010 het minst waarschijnlijke. Hierboven zie je de door het Amerikaanse model vanochtend berekende sneeuwhoogtes over 10 dagen. Dat is dus nog fors onzeker en dus niet meer dan een scenario. Toch leuk om te zien: meer dan 40cm on de Ardennen en dan praat ik niet over verstuivingen maar gewoon wat er kan gaan vallen.

In dit Ardennen-scenario blijft Nederland en Laag-België groen. Het Europese model verdeelt het beter en geeft Zuid-Holland nog een leuk laagje. Nogmaals: het is nog ver weg. Er zit vel dynamiek in de berekeningen. Het kan nog alle kanten op. Eerst Spanje ff die sneeuw en dan nog eens kijken.

Vanochtend op Twitter ontdekt. De app radargram.nl heeft op de website een vanuit de homepage of app onbereikbare pagina met alle pluimdiagrammen van alle regio’s in één oogopslag. Je vind ze hierrr groter en duidelijker op de site van het KNMI (ook “expertpluim”) maar dan moet je handmatig tussen de regio’s switchen. Juist bij de huidige situatie is het handig alle regio’s te kunnen overzien want er kan zo maar in Groningen veel komen en in De Bilt niks of alle andere varianten.

Afsluitend nog eens mijn “boosheid” dat we nog steeds geen fusie zien van de meteorologische instituten van de Benelux of dat weermannen en weervrouwen tenminste ALTIJD een kaart van de hele Benelux tonen bij hun voorspellingen op TV. Ik bedoel op CNN gaan ze ff de hele wereld rond en wij kunnen niet eens ff noemen welk weer in Wallonië wordt verwacht? Dus waarom hebben wij voor elk lullig Hollands provincietje die grafieken en niet voor de Ardennen? Je zou zeggen een gat in de markt… Hajo doen. Ja ik beloof het als ik nog eens vermogend wordt of een bak met tijd vindt voor een nieuw project naast alle projecten die ik al doe.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

kirsten_dl · 21 november 2021 op 14:27

Prima, dan zet ik al mijn geld in op onze prachtige Ardennen waar ik trouwens morgen (maandag) ook weer een keer naartoe rij.
Ik ben eraan verslaafd, dat is wel zeker. 🙂
En nu maar hopen en duimen dat onze Ardennen bedolven worden onder een poederlaag.

Mooi bericht overigens weer @Hajo !

PS zijn jullie klaar voor de volgende ronde? De “variant of interest” maakt weldra zijn intrede.
Zet het boostershotje maar al klaar. 😆 😆

Tjeerd · 22 november 2021 op 18:46

Hajo, heb begrepen dat de LD in Oostenrijk tot 12 december duurt.Zijn de toeristen daarna weer welkom?

    Hajo · 22 november 2021 op 18:56

    Is wel de bedoeling. 2G dan. Liften Kitzsteinhorn draaien morgen alweer.

Gesloten voor reacties.