zermatt-open

Joke die het geluk heeft in Oberwallis te wonen tipte ons vanochtend dat de gletsjer van Zermatt vandaag al open is gegaan met dank aan de uitstekende sneeuwcondities. Hierboven een actueel webcamplaatje. Ziet er prima uit inderdaad zeker als je het vergelijkt met de deplorabele staat van alle Alpengletsjers aan het einde van de zomer. Johann en Valentijn weten toe te voegen dat het gletsjerskigebied (21km pistes) de hele zomer open is, maar dat de Furggsattel Gletscherbahn (gondel) vandaag erbij is gekomen waardoor er nu 8km extra pistes toegankelijk zijn inclusief de verbinding met de Trockener Steg.

middellands

Op de Oostenrijkse gletsjers wordt ook geskied natuurlijk maar hier is stuwing vanaf de zuidkant. Daardoor mistig en lichte sneeuwval.

arctic

Vanochtend liet ik in dit bericht een weerkaart zien met voor eind oktober meer sneeuw voor Moskou. De nieuwe Amerikaanse run legt die nieuwe arctische uitbraak juist prachtig strak tegen de Alpen die zoals we weten vaak als magneet “slecht” weer aantrekken.

gfs06wauw

Kijk eens wat een lel van een koudegolf dit is zeg! -10ºC op 1500m in de Alpen en in deze berekening ook wel een dikke halve meter sneeuw. Ik heb dat ook keihard nodig om niet al meteen te falen met mijn Alpenwinterverwachting.

alpengfs06-1010

OK. We staat weer met de benen op de grond. Een evident meteofiction scenario zonder steun van het ensemble. Zowel de neerslag- als de temperatuurpieken zijn eenlingen. Maar het is wel een signaal dat we in eerdere runs ook al hebben gezien. Ik geef het voor die datum toch al wel 50% kans en anders hebben we nog een hele oktoberweek te goed.

minimadinsdag

Even snel naar onze verwachte vorstnachten of nachtvorsten. Dinsdagochtend nu weer de beste papieren.

koudstenacht

Het is niet veel maar toch zeer vroeg in het jaar als het wil uitkomen. We weten het gauw genoeg.

groenland1010

Als toegift een kiekje uit Groenland vanochtend! Fijn weekeinde! Ik ga s ff op de Jaap Edenbaan kijken die vandaag is geopend.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.