Afgelopen nacht rond half vijf is het gebeurd: Zell am See op 750m werd eindelijk wit tot in het dal. Hierboven hoe het er vanochtend vroeg uitzag. Zie hierrrr alle webcams en de weerprognose voor Zell am See Kaprun. Opmerkelijk is dat er meer sneeuw viel beneden in Zell am See dan 300 meter hoger in Saalbach-Hinterglemm. Op dit moment werk ik hieronder even het beeld van de avondruns uit. Hang on!

httpv://www.youtube.com/watch?v=8dpHW74FrLs

Geniet even van onderstaande video timelapse  van de laatste twee dagen waar je het dal eerst nog groen zien, dan een schitterende nacht met verlicht Kitzsteinhorn en Schmittenhöhe en de ondergang van Venus achter de Hohe Tauern rond 18.15 uur. En dan dus de nacht met de sneeuw en de dag vandaag dat het fraai bleef liggen ondanks dat het toch weer even dooide.

koudddd2611

Vanaf morgen wordt het 72 uur fors kouder. Hierboven de nacht op dinsdag. En dat is nota bene op een moment dat het niet 100% helder is in de Alpen en er zelfs nog sneeuwbuitjes neerdalen. Dit is transportkou! Ga er maar aanstaan. 

foehn2311_20u

Met de dagenlange Nordstau zit het ook helemaal prima. Zie de lijn die aanhoudend ver onder de onderste stippellijn hangt. Verwacht nu niet een meter poeder. Als die komt dan meestal uit het noordwesten. Nee gewoon elke dag buitjes…. met ik geef toe woensdagmiddag en donderdag weer 10 graden zachter en dus in de lagere dalen ook kans op motregen.

ec2311_3011

Het Europees model houdt keurig de dump vast. Je kunt de sneeuwgrens aflezen aan het feit dat het ook in Sauerland zal sneeuwen. In de Alpen moeten we denken aan 600-1000m. Nog tamelijk ver weg ook voor de details maar de maandwisseldump is er gewoon. 

gfs062311sneeuwdek

De GFS06 was wel errug sneeuwrijk voor Rusland, Oost-Europa en ook Turkije.

gfs122311sneeuwdek

De GFS12 doet het iets rustiger aan en is ook warmer. Je ziet duidelijk een warme hap vanuit rechtsonder (ZW) komen tot in Zuid-Zweden aan toe. Maar gaat dat ook zo gebeuren?

ens2311_12

De GFS12 hoofdrun (zwart) zit duidelijk hoog in het ensemble (temps voor 2 m) . Maar een zachte fase minstens tot 3 december lijkt aannemelijk.

ecpluim2311

Het Europese model had vanochtend al een hele mooie pluim met een steile glijvlucht omlaag vanaf 2 december. Maar ook hier evident een stevige opwarming aan het einde van de maand. Vooral de Oostenrijkgangers hoeven hier niet zo bang voor de zijn. De warmte komt daar veel minder sterk door. De Franse Alpen daarentegen zien de sneeuwgrens verder stijgen, maar daar liggen de meeste skigebieden ook hoger. De nieuwe pluim is nog niet binnen. Kijk hierrrr en graag iemand die hem in de reacties post als hij binnen is.

zinal_grimentz

Foto van Finn van vandaag: de nieuwe lift tussen Grimentz en Zinal in aanbouw. Bijna klaar! Op 18 januari gaat de lift in bedrijf! Zie op Facebook meer impressies.. Afsluitend: ik proef wat onnodige paniekerigheid in de reacties, dat de WC weer terug zou komen en zo…. Het zou best kunnen gebeuren, maar de slingerende bewegingen van de straalstroom lijken toch steeds terug te keren. Wat we nu zien is kans op enkele dagen WC… met meestal direct al mooie hoop op een overgang naar een winters scenario. Zoals ik gisteren benadrukte: eerst moet Rusland maar eens wit worden. En dat staat nu precies op de kaarten. Schitterend dus. En vergeet vooral niet ook in het nu te genieten van de webcammetjes en ook van de weerstations de komende dagen. Waar wordt de -20°C of -25°C al gehaald? 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.