Jawel het kan nog sneeuwen in de laagste dalen aan de noordkant van de Alpen. Ik heb me best gedaan om een groene webcamafbeelding te vinden ergens in de laagste dalen aan de noordkant maar ik vind hem niet. Of het moet die van gisteren zijn?

image

Als ik deze afbeelding bekijk exact hetzelfde als de openingsplaat dan denk ik toch meteen aan voorjaar. Dit is Mayrhofen in het Zillertal een dag eerder. Groene pasteltinten. Deze plaat zie ik graag ver in het voorjaar richting de zomer. Waarom pluk ik Mayrhofen eruit? Bijna lager zitten kun je niet en ik vond het contrast wel mooi en hieruit kan ik mooi mijn verhaal opbouwen dat ik het voor de 1e Krokusweek helemaal niet zo somber inziet want ik ga het in dit bericht vooral over de noordkant van de Alpen hebben. Natuurlijk is het daar nu in de laagste dalen niet overal hosanna maar het is er wel lekker opgefrist en de meeste dalafdalingen zijn echt nog wel open dankzij de moderne kunstsneeuwinstallaties en ik zeg er meteen bij; hoeveel dalafdalingen maak je? Zoek het wat hogerop eventueel en vergeet niet dat het niet altijd hosanna kan zijn ook in de Alpen worden zachtere winters afgewisseld met strengere winters en valt er het ene jaar bakken met sneeuw terwijl we het andere jaar veel minder sneeuw te zien krijgen en zo zijn er ook nog wisselingen aan de noordkant en aan de zuidkant. Dat tezamen noemen we klimaat. De zuidkant en de Franse Alpen zitten dit seizoen sowieso al goed. Wat doen de avondmodellen? Is er nog hoop voor Wintersport-Arena Sauerland? Eerst nog wat plaatjes kijken!

9 feb Dalafdaling Schruns Montafon
Toch wat groen in het dal? Ook in Montafon heeft het gesneeuwd vandaag en gewoon je afdaling kunnen maken dankzij de sneeuwkanonnen.

9 feb montafon sneeuw

Het dorpje Gaschurn (980m) in het zuiden van Montafon iets hogerop ziet er al winters uit. Dus dat groene dal is maar heel betrekkelijk.

9 feb Montafon boven op berg eten

Lunchtijd boven op de berg, gezellig druk en als je slim bent en je wilt rustige pistes grijp dan nu je kans!

9 feb Ellmau 770m

Ellmau op 770m ook lekker wit en het is allemaal noordkant.

9 feb Ganslernhang Kitzbuhel 800m sneeuw

Kitzbuhel op 800m winters.

Nog even snel een kijkje wat dichterbij huis. Hoe staat het Sauerland ervoor?

9 feb Willingen skien
Tot 15 cm sneeuw nog op de piste en dit is Willingen en daar zijn er nog mogelijkheden al zijn de condities wat minder natuurlijk. Wel wat zon gehad ook vandaag.

Zo kunnen we toch positief beginnen aan dit bericht, GFS 12 is binnen meteen maar de ensembles van de noordkant erbij pakken.

9 feb ensembles

Prikpunt Noord-Tirol op de grens met Duitsland. Wat zien we? Voor sneeuwval in de allerlaagste dalen wil je lijntjes zien van -5°C en lager. Rond 16 februari zit er sowieso die mooie dip waarbij het ensemblegemiddelde echt prima laag ligt. Rond de 14e zit een föhn momentje en dat heeft Hajo vanmorgen ook keurig omschreven in het uitgebreide weerbericht. Verder valt er weer van tijd tijd neerslag niet altijd tot in de laagste dalen dus een wisselend beeld precies zo als op de eerste afbeeldingen van het bericht. Na de 16e blijven de oper en de control heel laag keurig rond die -5°C hangen. Dat betekend een winters beeld dan wel omdat de sneeuwkanonnen prima werk kunnen doen of als er neerslag valt dit tot in de laagste dalen uit sneeuw bestaat de vraag is echter wat gaat het doen op termijn? Het Amerikaanse model is de afgelopen dagen beetje voor beetje meer op de winterse toer aan het gaan. Het Europese model ging vanmorgen pas mee. Het opbollend Azorenhoog zoals Ronaldo het zo mooi noemde lijkt belangrijk te zijn voor de trend van de weersontwikkelingen.

9 feb 16 feb

De kaart voor 16 februari laat dat Azorenhoog mooi opbollen. Dat kan een mooie ontwikkeling worden als deze nog wat meer naar het noorden trekt want dan zou er een mooie Nordstau kunnen ontstaan. Wat zeker lijkt is dat de westelijke depressieaanvoer onderbroken gaat worden. Zit er een andere stroming in het vaatje? Om het hoog wordt voor de laatste keer?? met een westelijke stroming relatief koude lucht naar de Alpen aangevoerd, er zit wat sneeuw op tot in de dalen maar daarna zou het moeten gaan gebeuren!

9 feb 19 feb

Wat een mooie kaart is dit voor de noordkant van de Alpen op woensdag 19 februari. Echte Nordstau en lage temperaturen. Niet bitterkoud maar dit is het zwarte lijntje in de ensembles die dagenlang voor Nordstau gaat zorgen. Sneeuwval dus tot in de laagste dalen. Gaat dit dan eindelijk de kentering worden? Dat zullen we pas over een paar dagen weten als de termijn betrouwbaarder wordt.

9 feb 19ec

Zien we hier vriendjespolitiek? Het Europese model en het Amerikaanse model schudden elkaar de handen. Handje klap die is binnen! Moet het nog wel uitkomen maar ergens moet het begin gemaakt worden. Het Canadese model GEM wil er niets van weten dus enige onzekerheid is er natuurlijk wel maar ik geloof in het onderonsje.

9 feb sneeuw

Even in het kort want ik zou een kort bericht maken en het wordt al aardig lang. Wintersport-Arena Sauerland heeft de komende dagen te maken met lichte dooi overdag maar in de meeste nachten gaat het net vriezen en boven de 500 a 600 meter valt van tijd tot tijd sneeuw. Vrijdag zou er dan 15 cm verse natuursneeuw kunnen liggen maar daarna komt ook daar die föhn die het sneeuwdek weer gaat aantasten. Voor nu lijkt dus komende donderdag en vrijdag daar de beste dagen te zijn om daar te kunnen wintersporten. Hou de website en het weerbericht van Julian Pape in de gaten!


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

48 reacties

Gesloten voor reacties.