Wat is dat nu weer? Een snowicane? Dat is een hurricane die op weg naar het noorden botst op zeer koude lucht en dan een gigantische dump produceert. Dergelijke snowicanes zijn zeer zeldzaam. In oktober kunnen ze optreden aan de oostkust van Canada en de VS waar zeker in de Appalachen al erg veel sneeuw kan vallen dan. Hurricane Larry is juist nu vandaag op Groenland aan het dumpen.

Iets van één tot twee meter sneeuw kan gaan vallen vandaag.

Geen wonder ook als je ziet hoe koud het daar is …

De depressie draait natuurlijk tegen de klok en stuwt vochtige oceaanlucht tegen Groenland op. Ik moet daar toch echt eens heen!

We hebben nu ook het hele sneeuw- en ijsseizoen voor Groenland op en rij. Wie herinnert zich alle ophef in de traditionele media een korte fase met grote smelt eind juli en in augustus 1 dag met regen op de ijskap? Wie herinnert zich het letterlijk ijzige stilzwijgen over de historische sneeuwval eind mei? En wie ziet dat de media ook niets schrijven over het feit dat Groenland de meteorologische zomer heeft afgesloten met iets van 30 gigaton meer ijsmassa dan het gemiddelde over 1981-2010. Let wel: dus niet eens ten opzichte van het warme tijdvak 1991-2020 maar gewoon ons “oude” klimaat van 1981-2010. Tja en ouder hebben we niet … dus kletsen we sowieso als een kip zonder kop geheugen over klimaat.

Hier wel de vergelijking met 1991-2020 voor de komende 14 dagen in Nederland. Ja september is tot dusver 3 graden warmer dan gemiddeld maar voegt nu weer keurig in in het langjarige gemiddelde. Op weg naar de herfst!

Eind september zien we in het noorden van de Oeral alweer sneeuw op de weerkaart met in West-Europa inclusief Alpen mooi rustig weer.

https://twitter.com/judah47/status/1436451982882099200

IJskoud al in Siberië! Moet ik ook heen!

En kijk hier eens! Vanaf volgende week zondag zou ht al zo kunnen gaan sneeuwen in het oosten van de VS. Ja La Ninja is here! Op naar een spectaculaire winter met veel sneeuw en veel donaties voor uw tegen de bierkaai vechtende weerman!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Jeroen · 12 september 2021 op 15:36

Donatie gedaan, op naar een nieuw seizoen! Wie doet er mee?

  Hajo · 12 september 2021 op 21:28

  Super bedankt!!

  DP · 13 september 2021 op 11:56

  Zeker meegedaan! Weekje of twee geleden, is die gekomen binnen @Hajo?

   Hajo · 13 september 2021 op 17:52

   Jaaaa!!! Op 4 september. Megaaaahhh bedankt! Er komt binnenkort ook een nieuwsbrief naar donateurs.

Hajo · 13 september 2021 op 09:14

Ja en we hebben prachtig “bewijs” van de dump gisteren:

En ook een heel mooi voor-na plaatje: 18 augustus en 12 september.

Smile! 🙂

Kirsten_dl · 15 september 2021 op 00:05

Leuk artikel weer !
Zag het reeds elders voorbijkomen wat de megadump betreft en inderdaad, met geen woord hierover in de MSM leugenpers.
Ach, laten we nou maar menen dat zij echt niet beter weten en werden omgekocht door enkele elitaire omhooggevallen nietsnutten.

Spyfromthesky · 15 september 2021 op 06:32

https://wintersportweerman.nl/bewezen-winterkou-komt-door-smelt-123658/

Daar schreef ik het al voor de maand september.

Kijk, natuurlijk is het soms geluk hebben, maar het was al een GFS run die min of meer aardig uitkomt. Natuurlijk niet helemaal, maar het eind beloofd zeker weer in de pas te lopen!
En dat is soms het leuke ervan. Ik zie uit naar een koud einde van september voor de L.L.

En rond 22 september een zeldzaam mooi blokkerend geval.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.