Gargellen_Cescia (2)

Goedemorgen! Cescia bivakkeert in het Montafon en is -met nieuw laagje wax- onderweg naar de Gargellen. Have fun!

Zell am Se_Valentijn

Valentijn is in Zell am See Kaprun even afgezakt naar zijn ouders (Aufhausen op 966 meter) ; werk aan de winkel. Nu ik heb geen medelijden!

Vanavond

Vanavond meer sneeuw

Vandaag even begaanbaar tenminste. Overdag wat minder sneeuw of misschien even droog zelfs. Meer sneeuw vanavond (ook in Zwitserland)! Een vrij groot maar snel doortrekkend neerslaggebied brengt in de lage landen helaas meer van hetzelfde (regen, regen, regen) maar doet het in hoog-België misschien even nat sneeuwen. Zeker zal dat -vanaf nu zo ongeveer- weer een vers laagje in het Sauerland brengen. Het voordeel van het tempo van de neerslagzone is dat ook oostelijk Oostenrijk weer wat mee gaat pakken. Langs de gehele noordkant valt tot in de loop van morgenochtend 10 tot 15 centimeter, in de stuwingszones 20 centimeter of meer. Sneeuwgrens? In het noorden van Zwitserland en in Voralberg op 800 tot hooguit 1000 meter, verder naar het oosten tot in de laagste dalen.

news_16020718_16020400

Zondag zuidkantfeestje

Vrijdagmiddag en zaterdagochtend zien er prima uit. Tijdelijk oplopende temperaturen maar droog en zelfs vrij zonnig. Kunnen we het beter hebben? En dan het beloofde feest voor de zuidkant (ook voor Zwitserland)! Prachtig om te zien hoe lang die al in de verwachtingen zit en nu uit lijkt te gaan komen! Zondagmiddag de grootste intensiteit in de Franse en Zwitserse Alpen. En de -sneeuwmagneet- Aosta vallei volop in de prijzen. Zie eens wat een sneeuwval in zes uur tijd.

news_16020800_16020400

Ook noordkant pakt klein beetje mee

De verwachtingen in hoe snel de sturende depressie zuidoostwaarts doortrekt verschillen nog wat. Het GFS model laat daardoor het zwaartepunt van de neerslag in eerste instantie westelijk liggen maar daarna sneller wegtrekken dan het ECMWF. Die laatste heeft het allemaal wat stabieler in de berekeningen zitten dus pak ik die als voorbeeld (hier Zwitserland). De depressie is zoals eerder beschreven niet al te extreem diep. Dat is mooi: er kan nog een beetje sneeuw doorlekken naar de noordkant en er wordt weinig warme lucht aangevoerd.

rsum_16020818_16020400_EC

Eén meter?

Soms wekte het GFS zelfs de indruk dat het geen echte zuidkantdump zou zijn. De thans berekende neerslagtotalen tot maandagavond (Zwitserland hier) laten er echter geen twijfel over bestaan. Wat voor de noordkant op de kaart staat zal vooral komende nacht al vallen. Details blijven altijd lastig maar de halve meter gaan we daar zeker wegscheppen. En vanmorgen zie ik voor de Dolomieten weer die meter op de kaart van het (Europese) ECMWF staan. Ik denk dat het plaatselijk wel gehaald zal worden. Zeker nu: het (Amerikaanse) GFS doet aardig mee. De sneeuwgrens zal aan de zuidkant over het algemeen tussen de 1200 en 1400 meter liggen.

WRFOPAL00H12025

In paars: > 1 meter..

Wat zeggen onze eigen kaarten (met WRF berekening) daarover? Plaatselijk grote afwijkingen met de andere modellen maar ook hier -in paars- zou de meter overschreden worden!

Dinsdag noordkant

Onzekere noordkantdump dinsdag en woensdag

Daarna stuit ik op hetzelfde probleem als Hajo gisteren: een onzeker vervolg. Koud genoeg, daar niet van. De algehele situatie ziet er gewoon goed uit. Maar op dinsdag zien we in het Amerikaanse model een knikje in de verste uitlopers van het Azoren-hogedrukgebied ontstaan, iets wat het ECMWF niet doet. Áls het gebeurt wordt de stroming strakker vanuit het noordwesten: meer sneeuw voor de noordkant. Ja, tot in de laagste dalen (Zwitserland hier)!

Zuidkantdump_2 EC

Of zuidkantdump-deel 2?

Het Europese model laat dat knikje op woensdag ontstaan, maar net anders. Er ontwikkelt zich daarbij -aan de zuidkant van de Alpen- een nieuwe kleine depressie. Het gevolg laat zich raden: meer zuidkantsneeuw (hier Zwitserland)! Met vergelijkbare omstandigheden als voor komende zondag: ook de noordkant pakt weer wat mee. In dit scenario zou de sneeuwgrens nog wel eens fors lager uit kunnen pakken dan bij de zondagdump. Beginnend op 1400 meter, maar snel zakkend naar rond of onder de 800 meter.

rsum_16021012_16020400_GFS2

GFS

De verschillende scenario’s zien we aardig terug in de neerslagtotalen die berekend worden zeg! Dit volgens het GFS (kaartje voor Zwitserland).

rsum_16021012_16020400_EC2

ECMWF

En dit doet het ECMWF (hier voor Zwitserland). Duim voorlopig even voor wat je het mooiste vindt!

PLuim M-NL

Pluim midden Nederland

De winterkansen voor de lage landen zijn ver te zoeken, ik vind ze niet meer. De hoop op een schaatsperiode geef ik nog niet helemaal op, maar er moet wel heel snel iets gebeuren nu. Voor het gemak droom ik de laatste 5 dagen van de pluim even weg. Dat mag; de betrouwbaarheid daarvan is laag. Ondanks dat het er nu hélemaal niet inzit kan het in die periode theoretisch echt nog wel omgeslagen zijn. Maar goed: ook dan hebben we nog geen millimeter ijs. Er vanuit gaande dat we daar een dag of 5 voor nodig hebben.. zitten we dan rond 20 februari. Mijn stelregel is dat echt schaatsen (zonder kleine ijstijd) mogelijk is tot en met eind februari. Dan hebben we nog anderhalve week dus. Het kan, of it ken net. Verder hoop ik vooral op sneeuwpret, dat kan tot ver in maart nog leuk zijn toch? Ik bestel alvast een dump voor 3 maart, de verjaardag van mijn dochter. Dat zou bepaald niet uniek zijn trouwens.

Sauerland sneeuw

Sauerland sneeuw

Wat overigens opvalt is dat de hoofdrun van het Europese model vanmorgen voor de lage landen eindelijk weer eens vrij laag in het ensemble zit. Hoewel niet erg stabiel en zeker dus, kan dat goed nieuws zijn voor het Sauerland! In deze run breekt daar dinsdag een wat langere koudere fase aan met “Dauerschnee” op meerdere momenten. Ook voor duimen allemaal graag!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

75 reacties

Gesloten voor reacties.