Na de avondmodellen bekeken te hebben staat mijn ochtendbericht nog steeds. Lees hier nog eens alles na moest je het gemist hebben. Vanavond sta ik even stil bij de zeker- en onzekerheden in de verwachtingen.

Zekerheid: maandag 24 februari 2014 was een topdag in de Alpen
Jongens, jongens, wat een heerlijk mooie plaatjes kwamen er vandaag binnen via de Sneeuwhoogte App van Bizztravel. Ook in de reacties niets anders dan de positieve berichten. En lees hierrr Hajo’s live update vanuit Gerlos nog eens terug. Genieten hoor. Velen zijn stikjaloers hier. Ook de bovenstaande plaat komt uit Gerlos. Wintersportweerman reporter ter plaatse Eric is nu echt een vliegende reporter geworden. Hij had hem al onder Hajo’s bericht gepost, maar was te mooi om hem hier niet te headlinen.

Hier Eric’s live-update over de omstandigheden in Zillertal Arena (klik hier voor alle live cams) moest je het nog niet gezien hebben. Pistes liggen er uitstekend bij, en verder gewoon genieten van de zon.

AT Rauris Joost

Ook elders in de Alpen was het vandaag een droomdag, zoals hier in Rauris (H/T Joost) vlak bij Zell am SeeKaprun, …

D Reit im Winkl

… Reit im Winkl in het zuiden van Duitsland. Ook daar is het hogerop allemaal prima.

FR Superdévoluy Peter

En de andere Alpenlanden deden zeker niet onder. Superdévoluy in de Hautes-Alpes, Frankrijk (H/T Peter) …

Saint Francois Longchamp

 Saint Francois Longchamp bij Valmorel, Frankrijk …

 CH Veysonnaz 4 vallées Twan_C

Veysonnaz in de 4 Vallées, Zwitserland (H/T Twan), zoals verwacht wat grijs in de dalen daar …

IT Molveno Cja-hulskamp

En deze komt uit Molveno, Italië, vlakbij Trentino. Tsja ook daar is het in de lagere dalen natuurlijk groen.

Zekerheid: ook morgen nog een mooie dag in grote delen van de Alpen
mcdc_14022512_14022412

Profiteer er van mensen. Ook morgen wordt het heerlijk. Storende middelhoge bewolking komt pas na het sluiten van de liften opzetten. Maar in vergelijking met vandaag gaat er wel wat meer hoge bewolking overtrekken. Ach niet erg, de zon schijnt er wel doorheen.

Zekerheid: vanaf morgenavond sneeuw uit het westen
rart_14022612_14022412

Vooral in de nacht op woensdag en woensdag overdag gaat het occlusiefront een verse sneeuwlaag achterlaten. De 10 tot 20 cm die ik vanochtend aanhaalde bij een sneeuwgrens net onder de 1000 meter staat nog steeds. Koploper wordt Portes du Soleil (zie meteo), al doet Valle d’Aosta ook nog mee voor de hoofdprijs. Eens de Franse Alpen voorbij, en zeker ten oosten van Zwitserland, gaat de fut er uit. 

Onzekerheid: hoever trekt die sneeuwzone naar het oosten?
 rart_14022709_14022412

Deze ochtend lag de meest oostelijke uitbreiding volgens de modellen op Vorarlberg. Vanavond laten ze de sneeuw in de loop van donderdag verder over Oostenrijk trekken, vooral GFS is optimistisch.

naamloos

Tsja, de oper en control is samen met een paar andere leden duidelijk (te) optimistisch. Ga uit van niets en dat wordt het ook waarschijnlijk. De Arlberg blijft naar mijn mening de uiterst oostelijke grens voor noemenswaardige sneeuwval. Maar sta open voor verrassingen! En wie weet sta je dan donderdagochtend op in een maagdelijk wit landschap.

Zekerheid: donderdag weer een betere dag
tcdc_14022712_14022412

Tussen het occlusiefront en de depressieactiviteit richting het weekend nemen de zonkansen op donderdag weer flink toe, al is het maar tijdelijk. Voor de middag in de westelijke Alpenhelft. Na de middag neemt de oostelijke helft het over.

Onzekerheid: Krijgt heel de zuidwestkant komende wisseldag een dump?
rart_14030106_14022412

Afgaande op de EC: ja! …

gfs-0-102

… Maar er is nog onzekerheid over de exacte trekrichting van het uitzakkende laag. De verschillen zijn klein, maar enkele honderden kilometer meer naar het westen of het oosten maakt een wereld van verschil. GFS12 gaat voor het westelijke scenario zodat de meeste neerslag de Alpen mist. Maar wie komende wisseldag naar de zuidwest Alpen trekt, neemt best het zekere voor het onzekere. Neem dus sowieso sneeuwkettingen mee!

Zekerheid: Isola 2000 komende wisseldag het meeste sneeuw
graphe3_1000___7_305660607679833_44_05020401062753_

Of de sneeuw de Alpen nu gaat missen of niet, Isola 2000 heeft sowieso de meeste kans op sneeuw.

rsum_14030206_14022412

Zelfs als het zuidwestkantdump-scenario van EC uitkomt, zit Isola 2000 bovenin de verwachte accumulatiestand.

Onzekerheid: Karnavalsweek
gfs-0-228

Deze ochtend kwam GFS met hogedrukweer in de Alpen tijdens Karnaval. In de middag- en avondrun van GFS blijft dat beeld overeind.

ECM1-240

Het Europese EC geloofde daar maar weinig in, al deed het wel voorzichtige pogingen tot eenzelfde evolutie. Vanavond is EC duidelijk richting GFS opgeschoven. Zoals ik deze ochtend al zei, de waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden, en daar zit EC12 nu. Waar zit de onzekerheid dan? Wel, sowieso in de lange termijn ervan, en ook de luchtdrukpluim van GFS is nog niet overtuigend genoeg. Verder zijn er nog tal van andere weermodellen die hier niet in meegaan. Afwachten dus maar.

rart_14030400_14022412

Het leuke is dat aan de oostzijde van dit uitbreidende Azorenhoog wel eens onverwacht leuke sneeuw naar de noordkant zou kunnen klappen in de eerste dagen van Karnavalsweek. Spannend hoor! Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

8 reacties

Gesloten voor reacties.