Had ik net deze winter ontdekt dat de grens met Duitsland van Drenthe en Overrijssel samen een perfecte “5” vormen waardoor je steeds denkt dat er daar 5cm sneeuw valt …. duurt het niet lang of ik zie het meest bizarre wat ik ooit gezien heb sinds maar wat aan pruts als weerman: 44cm totale sneeuwval in de berekening voor Nederland. Wel heb ik ooit.Dat er zo’n sneeuwgordel dwars over Europa komt te liggen, was intussen meer dan duidelijk. Maar nu wordt het al maar gekker met 69cm in Polen en 35cm in Engeland. Dit is echt “crazy f…. shit” maar laat me de nieuwe hoofdcategorie gewoon op “crazy shit” houden. Maar dat is dan echt zacht uitgedrukt. Natuurlijk gaan we in de loop van de avond alle details van deze berekening in geuren en kleuren bespreken. Hang on!

We beginnen even met een waarschuwing: in het verleden behaalde resultaten enz…. want er zijn nog runs die minder fraai zijn en modellen die er de brui aan geven. GEM deed eerst zeer leuk mee, maar nu even niet. Vanavond zelfs bizarre kaarten met matige vorst in Groot-Brittannië en Ierland, lichte vorst in Spanje en de Benelux +4ºC op 10 februari.

En dan 24 uur later heel Frankrijk vriezend in de ochtend, België ook, maar boven de rivieren niet eens nachtvorst! Je mag op deze kaarten wel kijken naar de extreme vorst in Rusland, het Balticum en Scandinavië. De potentie is er altijd. Het moet alleen net ff goed uitpakken.

Voor we naar de spectaculaire sneeuwval in het Amerikaanse model gaan kijken dan toch nog even laten zien dat zelfs in de belabberde run van het GEM model tussen 7 en 9 februari boven de rivieren zich tijdelijk een sneeuwlaag vormt van 4 tot 8cm.

Er komt zeker weer een entertaining videoanalyse. Maar eerst even samen kijken naar het heftigste moment van de sneeuwval in de berekening. Zondagmiddag. Al snel dus. Matige vorst overdag. Gevoelstemperatuur -15ºC. En tot 10cm sneeuw per 6 uur en tot 10mm neerslag per 3 uur als maximale intensiteit. Die 44cm gaan ook vallen verspreid over 4 dagen: 6 tot en met 9 februari. Puur nog even virtueel in het computermodel. Maar het begint enige betrouwbaarheid te krijgen.

M’n best gedaan dat dit plaatje voor zich mag spreken. 4 of 7 dagen vorst. Twee doorgesnoven lijntjes gaan voor meer. Zelfs de hoofdrun eindigt koud na drie dagen slappe hap. En let even op de baggerdag woensdag. En laat de berekeningen en mijn schrijfsels daarover je wél helpen door die bagger heen te komen, maar laat straks niet als het sneeuwt en vriest je plezier bederven als ik dan zou moeten schrijven dat het maar drie dagen aanhoudt of zo. Grappig is dat de sneeuwval zoals nu berekend amper een bedreiging is voor het schaatsplezier…. hoewel? Niet bestaande natuurijsprofessor kom er maar in… wat gebeurt er als er bij temperaturen ver onder nul zo veel sneeuw valt in de vaarten? Krijg je dan een soort instant kwalster of zo?

Ik kan alvast verklappen dat het Europese model kneiterkoud is tot het gaatje. Zit ook in de video zo. Maar natuurlijk meteen gekeken hoeveel sneeuw we hier zien. En dan zien we zowat de hele Benelux met 10 tot 20cm sneeuw. En in Groningen een plek boven de 20cm. Pak je daar de slechte GEM run bij met zijn 8cm…. dan begint het een veilige uitspraak te worden dat de Benelux vanaf komende zondag op minstens 10cm sneeuwdek kunnen rekenen.

Noem ik ook nog ff dat er harde wind op zit. 1979 anybody? Da’s dus komende zondag!

De maximumtemperaturen op 10 februari in het Europese model. Schaatsen uit het vet anybody?

De laatste kaarten van het Europese model op donderdag 11 februari! Kijk er rustig naar en huiver. Hier kan namelijk zo weer 15cm sneeuw uit vallen en alles ligt perfect voor nog veel meer dagen vorst zul je ook in de pluim straks zien.

Geloof het of niet, maar in de video die volgt zeg ik al dat het aan het einde in het Europese model flink sneeuwt. Ik had deze kaarten toen nog niet. En het is dus zo. Het is een soort “zuidkantdump”, waarbij de muur van kou in het noorden als hoofdkam fungeert en er dus stuwing optreedt boven de Lage Landen.

Dit is dan het verschil tussen de sneeuwval van de eerste golf en van de tweede golf. Zo nog eens 10 tot 15cm erbij met eigenlijk maar 6 uur rust tussen beide dumps. En ook de tweede keer met harde windstoten. Dit is echt echt echt echt het gekste wat ik ooit als weerman heb gezien. Te meer ik in 1979 amper 13 jaar oud was.

Nou die ook op zak. Ik heb bij en dik cluster nog en stippellijn getrokken. 4 à 5 ijsdagen sowieso. 7 redelijk waarschijnlijk. 10 en meer zeer goed denkbaar!!!

En de sneeuw in grafiek. De 20cm dus van het Europese model. Zie de hoge uithalen in de pluim. Meer is absoluut mogelijk dus het Amerikaanse model is niet de weg kwijt! Het gaan dus echt mogelijk “zuidkantdumps” in de Lage Landen worden. Amai!

Ik had toen nog niet alle gegevens. In het begin staat de kaart niet perfect in beeld. Maar toch leuk om het zo te doen. Morgen weer, het moet!

Dank voor de vele 2 euro munten die in mijn digitale spaarpot zijn geklaterd vandaag. Vanavond alles gratis maar doe gerust en kleine donatie om mij fris te houden hier, want ja het sloopt je wel ook.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Ik zit maar te HODLEN met mijn boude voorspelling. Wie zoekt even na wanner ik voor het eerst de vorstperiode heb genoemd? Wat het dit bericht? Ja op 25 januari noemde ik voor het eerst schaatsweer in februari en op 29 januari gaf ik de garantie voor de eerste 4 dagen van de vorstperiode. En op die avond maakte ik er een boude voorspelling van voor vorst doorlopend naar de tweede helft van februari. Dat laatste lukt vanavond niet in het Amerikaanse model. Want daar hebben we een vorstperiode van 7 tot en met 13 februari. Op de kop af 7 dagen dus. Allemaal schitterend al als het gewoon maar en beetje wil lukken.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

sneeuwfanaat(Ron) · 1 februari 2021 op 19:04

Mooi bericht Hajo,op naar het ecmwf zometeen ben nog steeds niet overtuigd ,we hebben al zo vaak de dode mus gezien.Ik ga weer een donatie doen als ec op winterspoor blijft

Sneeuw_Liefhebber_(Chantal) · 1 februari 2021 op 20:43

Ontzettend leuk om je berichten te lezen, word je enthousiast van! Welk weekend voorspel je meer kans op sneeuw, 13 februari of 20 februari? Zou er trouwens ook weer sneeuw, later dit jaar kunnen komen? Ik kan mij nog winterweer herinneren in april ooit!

  Tijs · 1 februari 2021 op 21:01

  Op je vraag wat gebeurt er als er bij temperaturen diep onder nul een heleboel sneeuw valt: volgens mij is dit gebeurd in 1979 met de nieuwjaar sneeuwstorm. In de Alblasserwaard kon je toen overal schaatsen op geel bobbel ijs en als ik het mij goed herinner kon je daar gewoon na een nacht op.
  En na twee nachten zeker! Maar dat was overwegend geen kwalsterijs. Vervolgens is het die winter toen ook 2 maanden blijven liggen.

   Nynke · 3 februari 2021 op 08:37

   Gaat er echt in Nederland rond de 30 a 40 cm sneeuw vallen?

    Hajo · 3 februari 2021 op 11:01

    Vanavond weten we meer en morgen weten we het redelijk zeker!!

     Nynke · 3 februari 2021 op 16:23

     Geld het voor heel Nederland?

    Nynke · 3 februari 2021 op 16:23

    Geld de 30 tot 40 cm voor heel Nederland?

   arie · 3 februari 2021 op 19:25

   het klopt op oudejaars middag begon het rond 3 uur te vriezen op nieuwjaardag kon je op het ijs

  Hajo · 1 februari 2021 op 23:07

  Voor na 20 februari zeg ik nog niets. Eerst ff de sneeuw zondag en maandag pakken. Ja later in de winter kan goed! 😉

deepblue · 1 februari 2021 op 21:34

Geweldig bericht en leuk filmpje. Dank voor de voorpret.
Hoop dat het uit komt, zowel EC als GFS zwabberen per run op en neer. Wel spannend

Wim · 1 februari 2021 op 21:38

Heerlijke sneeuw in California
https://www.youtube.com/watch?v=WY-nV4Y-kDQ&feature=youtu.be

  Kirsten_dl · 1 februari 2021 op 22:57

  Geweldig hé !!?
  Had ik eerder ook al een vlog van geplaatst van diezelfde persoon. 🙂

Tije · 1 februari 2021 op 22:00

Geweldige berichten! Mooi om te zien hoe je interpretaties doet Hajo. Doneer ik graag voor!

  Hajo · 1 februari 2021 op 23:08

  Zag het. Dank je.

Wim · 1 februari 2021 op 22:29

Mijn zelfgemaakte film uit 1979 , situatie na de sneeuwstorm.
https://youtu.be/KgoB4ImZem4

  Wouter · 1 februari 2021 op 22:51

  Super leuke beelden.

Kirsten_dl · 1 februari 2021 op 22:55

Pfoew… !!
Wat een berichten lees ik allemaal, zowel elders als ook hier op mijn favoriete plek wat betreft wintersport weer en meer. 🙂
Duitsers gaan er ook in mee, zie links onderin, en verschillende weerapps geven vanaf maandag e.k. dagtemperaturen van -9°C aan zoals bijvoorbeeld het Noorse YRK.

https://www.wetter.de/cms/bibber-ranking-fuer-diese-5-orte-ist-extreme-kaelte-prognostiziert-4695609.html

https://www.wetter.de/cms/42-tage-wettertrend-polarwirbel-split-2021-mit-eisigen-folgen-4548149.html

Deze is ook mooi…
https://www.wetterzentrale.de/nl/panels.php?model=gfs&map=1&var=1&lid=OP

Kan de vlag reeds uit of toch maar beter effe afwachten ? ⊙﹏⊙

Spyfromthesky · 1 februari 2021 op 23:46

Zou al blij zijn als het gewoon 3 dagen zou blijven vriezen. Niet veel meer, niet veel minder. Want zoiets is al lang geleden midden in een winter. En veel sneeuw? Nou in Dordrecht is nog niets iets geweest dat de moeite was geweest. Eigenlijk nagenoeg helemaal niets.

Wel een paar keer een volle kruiwagen gehad met water. En als er zoveel sneeuw uit het oosten wordt berekend, dit kan wel vanuit het westen gebeuren, dan zou dit gepaard moeten gaan met flinke kou.

De systemen zijn het er lang niet over eens en de systemen zelf per run ook niet. Positief lijkt mij de IJspluim. Al schat ik die te optimistisch in.

Spyfromthesky

Kirsten_dl · 2 februari 2021 op 00:37

Nog een bijzonder recente én bovendien winterse vlog vanuit NYC en let op wat ie zegt op 4:52min.
https://youtu.be/hkWrFpaACJ8

Paul A Club 1989 · 2 februari 2021 op 07:03

Auw auw auw GFS!!! Wat doe je nu!?!? Wat een ongelofelijke draai! Gauw weg ermee….duimen voor EC…

sneeuwfanaat(Ron) · 2 februari 2021 op 07:34

Bizar slechte run van gfs, ec blijft consistent op 144 et Dik Winter vanaf zaterdag nu het vervolg

sneeuwfanaat(Ron) · 2 februari 2021 op 07:54

Ecmwf is GEWELDIG en STEENKOUD VOOR DE LL!!!!

Gesloten voor reacties.