Een archieffoto uit de Wintersportweerman bibliotheek, 27 januari 2017 werd er volop geschaatst in Nederland. Dit jaar op dezelfde datum ook op het ijs? Ik heb het vandaag voor het eerst in m’n titel geroepen, schaatsen mogen uit het vet! Welkom in het Lage Landen ochtendbericht.

Vandaag nog een guur dagje met een flinke rits buien die onderweg is naar de Lage Landen. Lokaal wat winterse neerslag met natte sneeuw en hagel, vooralsnog is het alleen regen. Voorlopig de laatste vieze neerslag dus nog even doorbijten!

We lopen nog 1 keer door de hele situatie heen aan de hand van het Europese weermodel die vanochtend wederom een mooie situatie op de kaart zet. Op 48 uur vooruit zit er wat hoge druk invloed boven Schotland waardoor een laag uit het westen ervoor kiest om daar onderdoor te schuiven richting Frankrijk. Daarmee worden de eerste dagen met aflandige wind en een gevestigd hoge druk gebied boven het noorden definitief gemaakt.

De hoge druk kan zich vervolgens verder naar het noorden en richting Groenland uitbreiden. Het volgende belangrijke moment is rond de 22e als er een veel sterkere depressie het Europese vaste land probeert te bereiken. Echter is de hoge druk sterk genoeg en wordt de depressie naar het zuiden gedrukt om daar wat te gaan rond tollen.

Schrik niet, ik heb vrij veel zitten tekenen in deze kaart. Eerst zien we het rondtollen wat we zojuist noemden, dat gebeurt boven de Middellandse Zee, daarbij ook flinke sneeuwkansen voor de Italiaanse Alpen, zo meer daarover in het Alpenbericht. Dat rondtollen brengt de oostenwind op gang, zie de pijl uit Rusland. En dan misschien wel het belangrijkste voor de lange termijn: waar gaat de hoge druk impuls van het Azorenhoog naartoe? Nog allerminst zeker, dat verschilt nog iedere run en ieder model. Dat het Europese model het vanochtend vrij goed doet is zeker.

In de oostelijke stroming kunnen zonder beperkingen koude bovenluchten uit Rusland aangevoerd worden, een echte Russische beer. Bij weinig wind en een enkele opklaring kan het dan zeer sterk afkoelen.

Het Amerikaanse model legt de hoge druk impuls ook niet slecht neer maar komt misschien net iets te zuidelijk uit. Wel de straffe koude oostelijke stroming maar nog kans voor lage druk gebieden om bovenlangs te varen en van daar het hoog aan te vallen. Dat gebeurt ook uiteindelijk waardoor de kou even tijdelijk verdreven wordt.

Het Canadese GEM model gun ik m’n aandacht niet eens, antiwinter berekening. Daarom dit plaatje wat ik best een treffende cartoon vond, gevonden op de twitter van @scottduncanwx.

Kijken we dan naar het ensemble van het GFS voor De Bilt zien we bijna ijsdagen tot het einde volgens het gemiddelde. De oostelijke helft van het land heeft een nog veel kouder gemiddelde. Hoofdrun doet beetje gekke dingen dus liever even naar de details van het Europese model kijken in plaats van het Amerikaanse.

Komende nacht gelijk al nachtvorstjes al vind ik -4 wel heel overdreven. Maargoed, dan is het toch echt begonnen!

Vanaf dat moment bijna iedere nacht matige vorst en lokaal ijsdagen

Dauwpunten schommelen door de droge oostelijke aanvoer zo tussen de -5 en -15, dat betekent dat het ijs overdags amper te lijden heeft als we een keer geen ijsdag hebben. De wind kan vanaf de 22e wel gaan aantrekken wat niet goed is voor het ijs maar ik heb goeie hoop dat veel sloten en kleine meertjes al een gesloten ijsdek hebben op die datum. Voor die tijd namelijk weinig wind waardoor er een basis gelegd kan worden.

De pluim is ten opzichte van gister ook weer sterk verbeterd met de hoofd- en controlerun mooi op 1 lijn. Ik weet het is een beetje de grote EC show vandaag maar dit model heeft in deze periode zoveel van m’n vertrouwen gewonnen. Ze zaten er als eerst op, hadden de situatie direct goed en is superconsistent zelfs in de meteofictie. Ik heb ze dus hoog zitten, laten we hopen dat ze me niet laten vallen 😉

En daarmee mogen we ook langzaam hellmannetjes gaan tellen! Eindelijk! Want de eerste helft van de Hollandse winter was wel echt kak.

Om af te sluiten de geweldige ijspluim! Het gemiddelde naar 12cm als we februari in gaan! Dan zijn we begin februari natuurlijk klaar voor een E… Nee dat natuurlijk niet want let op, die ijspluim is een vrij experimentele berekening en geldt voor water van 1 meter diep. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met wind, zo hebben we vorig jaar gemerkt toen er veel grote plassen maar niet dichtvroren. Maar over de wind heb ik me reeds uitgesproken dus ik heb erg goeie hoop! Zeker in het oosten van het land zullen in de loop van volgende week ijsbaantjes gaan openen en zullen ondergelopen weilanden en ondiepe slootjes langzaam geschikt worden. Ik zeg schaatsen uit het vet!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

88 reacties

Gesloten voor reacties.