shark

Hierboven een haai die deze zomer in de golf van Alaska is gevangen. In dit artikel zie je nog veel meer voorbeelden van dierenleven dat veel verder noordelijk is opgerukt dit jaar dan normaal. “De noordelijke Stille Oceaan is voor zover we weten nog nooit zo warm geweest. Het is echt vreemd,” aldus Bill Peterson, oceanograaf van NOAA’s Northwest Fisheries Science Center in Newport, Oregon. “Het ziet eruit als een El Ninjo, maar het is geen El Ninjo. We hebben geen idee wat het wel is.”

warmpacific

Lees hier nog meer opmerkelijke quotes van betrokkenen. Daarin komen we dan weer wel de gebruikelijke golfbeweging van het klimaat tegen. Je leest daar “het warmst sinds 17 jaar” en “zo warm als al 30 jaar niet meer”. Robert Felix van iceagenow.info zoekt de oorzaak bij vulkanisme in de diepzee. Daar is nog zo weinig over bekend. Zo weinig dat het compleet idioot is als iemand roept dat een beetje opwarming van de atmosfeer de oceanen significant zou opwarmen. Er is nog zo veel te onderzoeken. Ook deze opwarming is het eerste ontdekt door zeebiologen. Net als de PDO die pas in 1997 (6 jaar na mijn afstuderen in de klimaatwetenschap) is ontdekt door een bioloog die de stand van de zalmpopulatie bestudeerde.

pacific-verschil

We hebben nu dus een nieuw fenomeen en geen idee hoe de uitwerking op het weer in Amerika of Europa zal zijn. Kortom: we hebben geen idee! Het klimaat is een piepjonge wetenschap die misschien over 100 jaar volwassen zal zijn. Tot die tijd is het al heel bijzonder als we weermodellen hebben die het best aardig doen op een termijn van 1 tot 10 dagen. Zullen we samen een beetje volgen wat er de komende periode nog meer wordt geschreven over deze bizarre opwarming? Ja en ondertussen hakt een eerste arctic blast er stevig in in Amerika!

 

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.