Nederland vandaag? Zou niet eens een heel gek idee zijn als we kijken naar het bericht van Ronaldo gisteravond. Foto hierboven komt uit Ierland waar het gisteren al goed tekeer ging, Ab sta je klaar met je camera op de pier van Hoek van Holland? Een hele hoop om over te schrijven trouwens! Ik heb het idee dat ik iedere keer met m’n neus in de boter val, hierna nog een apart Alpenbericht!
We trappen af met wat we al in de nachtelijke uurtjes hebben gehad, hierboven de maximale wind vandaag. 10 minuten lang heeft het weerstation Vlissingen gemiddeld windkracht 11 gemeten, het knmi noemt dat zeer zware storm! Tweede wat opvalt is de wind, ik mag zeggen storm, landinwaarts. Windkracht 9 op weerstation Cabauw in de provincie Utrecht, dat betekent officieel storm daar. Reageerder Mark in Breda schrok er wakker van en poste direct dit kaartje:
Een smalle band van stevige wind precies op de buienlijn, bijzondere verdeling t.o.v. de kust. En dit was pas het begin van deze eigenlijk 2-traps storm. Kijk ook even goed naar het tijdstip hierboven, 03.40.
Want dat zat toch redelijk in de modellen, Ronaldo liet het gister mooi zien in een gifje, de bovenstaande kaart is daaruit gepikt. Wind in het binnenland sterker dan aan zee en kijk naar dat tijdstip, chapeau hoor, wat een details. Het is natuurlijk sowieso genieten in weerkaarten-land, zo meer!
Dan nog de maximale windstoten van vannacht. Mooi om te zien weer die kracht in het binnenland, iemand statistieken van de maximale windstoot ooit op dat weerstation in Herwijnen waar nu 122km/u staat? Pfoe en dan Vlissingen met 141km/u, dat hadden toch weinig mensen zien aankomen! Wat een geweld.
Toch knap weer van het Harmonie, dat zat er strak op! Wederom mijn vraag, iemand statistieken voor Vlissingen?
KNMI ook te voorzichtig geweest met slechts een code geel? Leo plaatste gekscherend nog het volgende plaatje van de weeralarmen in Europa.
Haha, wat betreft zo’n flauw briesje zijn we in Nederland wel wat gewend, lekker wandelen op het strand vanmiddag 😉
Er trekt nu nog een buienlijn over Nederland met zowaar nog een paar klappen onweer, best een stevige daar in het binnenland. Iemand ervaringen of vanwege het onweer wakker geschrokken in plaats van de wind?
Nederland daarme onweer-epicentrum van de wereld? Mag ook wel, afgelopen zomer amper onweer gehad dus nu wij een keertje aan de beurt. Maar wacht even, we willen natuurlijk niet de zomer gaan compenseren begin januari, zo naar de winterse kansen!
Eerst nog even naar het verdere verloop van deze storm met de verse berekeningen van het Harmonie. Er wacht ons nog die tweede trap die rond het middaguur op z’n piek zit, storm over de gehele westkust. Een band van windstoten van maximaal 126km/u ligt klaar voor de Wadden, ik geloof daar wel in, houd u de tuinstoelen nog even binnen.
Nou haal ze voorlopig ook maar niet naar buiten, donderdagavond wellicht opnieuw lekker doorwaaien. Zoals je kunt zien aan de kleuren wel een stuk minder intens maar tot 100km/u windstoten staan er toch weer op.
Door naar de winter, komt ie er of komt ie er niet? Ik start met een knaller van een kaart, pracht en praal wederom van EC, schaatsen uit het vet. GEM doet ook mee en UKMO ongeveer hetzelfde maar in iets mindere mate.
Huh waar is ons scandihoog gebleven, GFS zoals al dagen lang op een andere koers. Ron verwoordde het als 3-1 voor de winter in modellenwereld, zo zie ik het niet helemaal want onderschat de kracht niet van het GFS. Ik zie steun van GEM en UKMO voor winter eerder als een voordeel van de twijfel. Ik kan niet schaatsen maar hoop natuurlijk wel vurig mee! Maargoed, waar gaat het fout in het GFS?
De opbouw is redelijk hetzelfde, hoge druk ziet zijn kans schoon om voor opkomende NOM’s naar het noorden te knijpen. Een depressie heerst ondertussen over Spanje, sneeuw tot aan de Middellandse-Zee in Marokko en een retour d’est voor de Alpen, zo meer daarover. In Nederland ondertussen al noordoostelijke winden, de temperatuur kabbelt omlaag.
Slechts 30 uur verder geeft het EC de hoge druk genoeg tijd om zich goed te ontwikkelen. Toevoer vanaf de Azoren zorgt voor een stevig hoge druk regime. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door een redelijk dunne lijn van lage druk wat samenhangt met een oude verbinding tussen het laag boven Spanje en het laag boven Lapland. Deze was op de vorige kaart voor 06-01 hierboven nog mooi zichtbaar. 30 uur later is hier niet heel veel meer van over dus heb ik even een rood kruis getekend daar waar de lage druk zijn invloeden nog heeft. Dit is wel waar het breekpunt ligt wat mij betreft.
Het GFS laat deze dunne band van lage druk namelijk sneller verpieteren en zet de deur (met groene lijnen) wijd open voor de hoge druk om verder te bewegen. Door de reageerders ook wel het zakkertje genoemd, bedankt voor alle input trouwens allen!
Dit geeft de bubbel hoge druk genoeg tijd om haasje over te doen over de oude lage druk boven Spanje. Zo zoekt het makkelijk verbinding met een warm hoog vanuit Afrika en komen de Lage Landen in een warmere stroming terecht.
EC houdt die lage druk in een lijn van Madrid-Moskou dus langer in stand en geeft het potentiele scandihoog meer tijd om op zichzelf te ontwikkelen.
Wanneer de Spaanse hoge druk zich dan terug trekt is het scandihoog al zodanig sterk dat het geen verbinding meer zoekt met hoge druk uit Afrika. Mooi te zien in de onderstaande kaarten.
Vervolgens afgesneden door de Russische koude winden blijft het scandihoog mooi intact. Kijken we even naar de mogelijke resultaten van deze, alweer, mooie EC run:
Actueel geen sneeuwbedekking in ons achterland dus de kou zal wat lastiger over het land reizen. Daarnaast is er niet echt transportkou aanwezig als we nog verder kijken richting het oosten. Nee de WC van afgelopen tijd heeft de winter ver weg geblazen.
Wat is het resultaat dan? Een hele serie aan ijsdagen tot aan het gaatje met niet al te extreme temperaturen.
Het mooie is dat vanaf het moment dat de kou erin komt het zo goed als helemaal droog blijft! Voor de sneeuwliefhebbers een nah, voor de zwart ijs liefhebbers een jah. Sneeuw hebben we al gehad deze winter dus nu de beurt aan schaatsen?
Voor het eindoordeel kijken we nog even naar de pluim. Tja gemiddelde rond het vriespunt, dus het kan letterlijk vriezen of dooien. Extreme koude zoals die leuke pietertjes laten zien zie ik niet helemaal zitten maar positief ben ik wel. EC heeft tenslotte UKMO en GEM mee en ik geloof wel in het volhouden van die eerder genoemde band van lage druk die het haasje over voorkomt. De pluim weerhoudt mij vervolgens wat in m’n enthousiasme maar ik heb er wel zin in 😉 Ik zeg 55-45 in het voordeel van winterweer. Komende runs gaan de beslissing geven, wie geeft er toe, het EC of het GFS?
Ps. Snel aan de slag met het Alpenbericht!
107 reacties
Gesloten voor reacties.