Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Zell am See Kaprun
Lees verder >

Gletsjer met zomerski en aangenaam zwemmeer op een steenworp. Dat is wat Kaprun en Zell am See in de zomer bieden. Een unieke combinatie.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Zeer zware storm voor Nederland en de deur naar winterweer staat wijd open

check ook eens

107 Reacties

 1. Jorne schreef:

  Actueel windkracht 10 alweer voor de Wadden!

 2. Petra schreef:

  Inderdaad wakker geworden van de onweer met harde windvlagen. Rond n uur of 7 @Veenendaal. De regen zwiepte tegen de ramen, wij hebben n inpandig balkon dus dast is wel dik n meter binnen de gevel
  Wat een prettig uitgebreid en fijn leesbaar bericht weer Jorne!

 3. Lauke schreef:

  Top weerbericht Jorne.
  Laten we duimen dat de winter zich laat gelden in NL.

 4. Ronaldo schreef:

  Mooi bericht Jorne.
  Het spel is op de wagen inderdaad.
  Als je het objectief bekijkt vind ik die 3-1 stand wat geflatteerd. UKMO -GEM-EC tegen GFS.
  Er zijn namelijk in de pluim van de EC meer leden die voor het GFS scenario gaan dan leden in de GFS pluim die voor het EC scenario gaan.
  Dat trekt de stand dan weer gelijk wat mij betreft. 3-3
  Met andere woorden: als je op de diverse leden van de ensembles afgaat dan zullen EC – GEM en UKMO eerder richting de GFS trekken dan andersom.
  Straks maar eens kijken waar GFS06 mee komt.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Mooi bericht weer Jorne .Wat leest het lekker weg!En ik snap jouw uitleg Ronaldo, het is nu echt te hopen dat gfs6 omgaat anders word het lastig

 5. Marcel schreef:

  Amersfoort was vannacht echt wel even spoken, zit hoog aan een openvlakte en de wind beukte flink op het dak, geen schade overigens, buren wel stuk dak weg. Zo erg heeft het in jaren niet gestormd in het Midden van het land.
  Vanmorgen inderdaad wat onweer gehoord.

 6. Ronaldo schreef:

  satellietfoto van een half uur geleden.
  Zwaarste windveld heb ik even ingekaderd!
  Zal zo rond de klok van 11 over komen.

 7. Remko schreef:

  Inderdaad even na half acht wakker door onweersklap, een forse in Zutphen , en wat geflits. Veel wind, vlagerig. Zoon belde vanaf Texel waar het flink te keer gaat. En die winter, ik geloof wel in een voorzichtige aanloop vanaf zondag. Veel winters die met geweld binnenvallen zijn kortdurend. Rustige opbouw en dan lang aanhouden. Zonder sneeuw ja, eind volgende week zwart ijs zodat op de sloten kan worden geschaatst. Bring it on.

 8. Erwin schreef:

  Het zal niet verrassend zijn dat ik de titel van dit bericht niet deel. De ensembles van alle grote modellen spreken boekdoelen. Hooguit een tijdelijk wat lagere temperaturen maar een deur die wijd open staat voor de winter? In de verste verte niet!

   • Henry schreef:

    Idd, een blik op de pluim zegt, nachtvorst en droog.
    Er zal eerst koude moeten worden opgebouwd. Dat de herfst eindelijk ophoudt is natuurlijk wel prettig 🙂

   • Roy schreef:

    GFS heeft de eerste slag en degene die zelfs binnen de betrouwbare termijn valt al verloren kunnen we stellen@Erwin. Gisterenavond poste ik het GFS18h ensemble van Winterberg die zal ik nog maar eens laten zien en daaronder die van GFS00. Dagenlang vastgehouden en nu toch maar omgeslagen. Conclusie nog altijd zwak rekenwerk rondom stormen van GFS. Nu kijken of er wellicht nog meer inzit 🙂 :

 9. Conure schreef:

  KNMI heeft opgeschaald naar code oranje voor noordwestelijk deel van NL

  Hierbij de nieuwe pluimen van het EC model. De HR en de controle run hebben er wel zin in. Ondersteuning is nogal divers. Letterlijk: het kan vriezen of het kan dooien! WInd en neerslag gaan er wel uit na het weekend gelukkig.

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/ensemble-verwachtingen-detail10.png

 10. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  En weer wil gfs6 niet meewerken! Het hoog zakt wederom waar het in de hoofdrun van ec en gem wel goed gaat ,gaat het dus weer fout bij gfs.Nou dan moet de 12h run maar om straks als de storm is gaan liggen 🙂

  • Spyfromthesky schreef:

   Ja wel, het gaat niet helemaal goed. Maar naar mijn mening is de bandbreedte waarin het misgaat qua positionering van de drukverdelingen smaller geworden. Wie weet in een volgende run is GFS ook wat om.

   GFS geeft echt een mengelmoesje vanaf 186 uur. Ik moet zeggen dat als dit een voorbode is van een opbouw dat ik het zelfs helemaal nog niet vervelend vind.

   Spyfromthesky (Arnold).

 11. Spyfromthesky schreef:

  Vannacht in Dordrecht niets gehoord van de storm. Maar ja, een relatief nieuwbouwhuis is niet zo gehorig.
  Vanmorgen in Dordrecht vond ik de wind wel meevallen. En het was en is nog steeds droog!

  Ik had een natte moesson verwacht, althans wat ik van de weersvooruitzichten gisteren op het journaal hoorde. Mogelijk valt het een beetje richting het zuiden wel mee met de regen, gelukkig maar.

  Het KNMI heeft voor bepaalde provincies inmiddels code oranje gegeven.

  https://youtu.be/dm5wcDgKJZw
  https://www.rijnmond.nl/nieuws/163160/Maeslantkering-om-14-10-uur-dicht

  En natuurlijk voor degene die in de buurt van de Afsluitdijk wonen. Fiets een tegen de stom een 32 km van Friesland naar Noord-Holland. Dat is dan wel een fietstochtje waar je behoorlijk moe van kunt worden.

  Spyfromthesky (Arnold).

 12. Ronaldo schreef:

  Zeeburgertunnel in Amsterdam, hier nog geen kilometer vandaan.
  Geloof niet dat dit door de wind komt. Blijkt een vrachtwagen tegenaan gedonderd te zijn.
  Zou wellicht een samenspel kunnen zijn geweest want waarom is dit dan nooit eerder gebeurd?

  • Spyfromthesky schreef:

   Zo heftig. Ik zie toch aardig wat gebogen staal liggen. Wat is de functie eigenlijk ervan?

   Spyfromthesky (Arnold).

   • Paolie schreef:

    Dit is een zogenaamd daglichtrooster, waardoor de overgang van fel buitenlicht naar de donkere tunnel wat geleidelijker gaat. Zie je wel vaker bij tunnels.

   • Matthijs schreef:

    Dat de tunnel geleidelijk aan donkerder word. Je rijdt zo niet ineens een donker gat in.

    • Spyfromthesky schreef:

     Ach, in Dordrecht heb je de de tunnel naar Zwijndrecht. Ligt er vanaf 1977 volgens mij. Ooit nog wel eens in de zandhoop destijds aanwezig geweest met de aanleg/bouw.

     Helemaal geen overgang van geleidelijkheid. Is ook nooit een probleem geweest. Je wist niet beter.

     Spyfromthesky (Arnold).

 13. Mark (breda) schreef:

  Gaaf en duidelijk bericht Jorne.
  En mijn input van vannacht toch nog nuttig geweest. Leuk de bijdrage terug te zien.

  Ben benieuwd of de winter nu tot de LL weet door te dringen. Mijn BV staat nog steeds. Wordt spannend zo.

  • Jorne schreef:

   Haha de moeite om om half 4 snachts toch een aantal reacties te doen op wswm wordt nnatuurlijk gewaardeerd 😉 vannacht is je een betere nachtrust gewenst!

 14. Tom2 schreef:

  De weerberichten voor hier in België geven normaal winterweer voor volgende week. M.a.w temperaturen rond de 4 graden en rustig weertje

 15. Paul A Club 1989 schreef:

  GFS gaat niet mee.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Klopt Paul!misschien is gfs het lelijke eendje onder de modellen, misschien ook niet en heeft het model gelijk met het zakkende hoog.Het blijft iig spannend.De ene keer presteert ecmwf beter andere keer gfs.Zeker als de ene met winterse kaarten strooit en de andere niet is het spannend

 16. Remko schreef:

  Wat mij betreft staat de deur voor winter vanaf december open en doen we deze eind februari dicht. Ik vond de titel leuke gevonden@ Erwin. Terughoudendheid is op zijn plaats maar om dit bij elke mededeling richting winter te herhalen wordt mij een beetje veel. Het kan ook genuanceerder. Jorne, ik weet dat jij student en nog jong bent, maar ik zou toch in de meteorologie verder gaan. Top analyses en berichten. Je enthousiasme is gelijk aan die van PP. Dus een opvolger hoeven we niet lang te zoeken. Zorg er wel voor dat het commerciële er niet bij komt.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   JORNE is verbeterd als op.Geen twijfel mogelijk

  • Erwin schreef:

   Volgens mij kan er maar 1 ding genuanceerder en dat is de titel van zo´n bericht. Realistisch gezien is er echt een geringe kans op winterweer in de LL. Als je mij niet gelooft, lees dan ook eens de laatste knmi meerdaagse guide.

   • Erwin schreef:

    Samenvatting EPS-periode:
    Eerst grote (80%) kans op rustig en meest droog weer met temperaturen rond of iets onder normaal. Later deze periode neemt de kans af naar rond 50%.

    Terughoudendheid of nuancering mbt de titel ~de deur aar winterweer staat wijd open` lijkt mij juist hier op zijn plaats.

    • Erwin schreef:

     Als dat wijd open betekent , betekent dat ook dat de deur wijd open staat dat ik op 10 januari een forse prijs win in de staatsloterij. Dit om `gekleurde` berichtgeving weer even in perspectief te plaatsen. Ik maak me hier uiteraard hiermee niet populair maar doe dit wel om al te hoge verwachtingen en teleurstellingen te voorkomen.

     • Erwin schreef:

      @Jorne, prima inhoudelijk bericht verder en je bent echt een aanwinst voor WSWM maar persoonlijk waak ik voor al te veel enthousiamse op dit moment. Manage the expectations…

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      Iedereen weet inmiddels wel hoe het hier werkt gelukkig.

     • Jorne schreef:

      @Erwin Ik ben me bewust van de titel, en een titel moet in mijn ogen trekken en kietelen. Dat heeft het gedaan merk ik, misschien kietelt het iets te veel, dat zorgt voor mooie discussies en verschillende meningen. Leuk om te lezen!
      Titel heeft in dit geval aangezet tot verder lezen waar ik naar mijn inziens toch een redelijk genuanceerd bericht schrijf met uiteraard een voorkeur voor winter.
      Bedankt voor je complimenten en uiteraard jij ook bedankt voor alle analyses! We schatten de kansen allebei anders in en dat maakt het deste spannender, laten we duimen voor winter 🙂

     • kristof schreef:

      Kans winter 20%

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Erwin
      Voordat ik vroeger een vaste relatie kreeg stond de deur voor sexuele uitspatingen ook wijd open. Bleek zo nu en dan ook tegen te vallen maar open stond ie 😉

     • Erwin schreef:

      De hoofdrun 12 trekt in ieder geval nu wel bij naar EC dus ik hoop dat je gelijk krijgt Jorne.

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      @Erwin gfs 12 draait wel iets bij maar ik ben niet overtuigd door het gfs model

 17. Remko schreef:

  Wetter.de ziet in hun lange termijn prognose een terugkeer van de winter, ook in het laagland met zelfs een witte deken ( vrije vertaling mijnerzijds) eind januari dan weer stijgende temperaturen. Winter niet afschrijven is hun conclusie.

  • Erwin schreef:

   In Duitsland heerst een minder gematigd klimaat dan in NL Remko, dus een wintertje in grote delen van Duitsland betekent niet altijd een wintertje in de LL.

   • Remko schreef:

    Ik meen al mobiel te hebben gereageerd maar zie het bericht niet terug. Duitsland heeft drie klimaten, noordwesten een zeeklimaat en via een overgangsklimaat naar landklimaat waarbij je zelfs voor de delen meter een “ bergklimaat” kunt noemen. Deze laatste bestaat niet officieel, zo is mij geleerd. Oost Nederland schurkt tegen het overgansklimaat aan. Daarom kijk ik graag naar de Duitse weerdiensten met hun verwachtingen voor NRW. Deze sluiten beter aan dan de verwachtingen voor Nederland. Niet voor niets is de NOS jaren geleden gestart met regionale verwachtingen waarbij ze nog steeds zoekende zijn om het noorden, midden en oosten te duiden. Regionale zenders hebben niet voor niets eigen weermensen. Ik mocht bijna 20 jaar een van de correspondenten van Jan Versteegt zijn en mijn visie en kennis met hem delen. Uiteraard leerde ik ook veel van hem.

 18. fred schreef:

  Erwin de storm is toch wat heftiger dan gedacht, wat ik 2 dagen terug had vermeld, het is zelfs windkracht 11 geworden, meer dan ik had gedacht over storm windkracht 9, maar het is windkracht 11 geworden.

 19. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs12 trekt dus iets bij naar Ec maar overtuigend is de setting allemaal niet .Word waarschijnlijk de gulle middenweg met licht wintersweer

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Het hoog blijft langer hangen maar schuift te ver oostwaarts op. Nog even aan sleutelen in gfs . Benieuwd naar de andere modellen, een gulden middenweg is vleesch nog visch

 20. Remko schreef:

  Peter Munnike zette zojuist de deur ook open. Een langere periode met winterweer zei hij in het NIS journaal.

 21. D. Trump schreef:

  Gaat de goede kant op met EC

 22. D. Trump schreef:

  Haal de muts, handschoenen en sjaal maar uit de mottenballen. Lekkere oostelijke stroming op de planning

 23. Ab schreef:

  Ook vanavond blijft EC volharden in een noordelijke hoog vanaf 120u vooruit door beteren WA en dus automatisch betere aanpunting naar het noorden toe vergeleken met GFS. Met vervolgens idd weer een mooie scandi hoog op 168h vooruit bij EC 12z

 24. Remko schreef:

  Ik vind het KNMI toch best stellig in hun uitspraak in het journaal. Kijken of hij het straks ook zo stellig brengt of al afzwakt. Benieuwd naar jullie impressies en conclusies.

  • Jorne schreef:

   Bij RTL4 wist buienradar ook de winterweg te kiezen. Had ik zowel van RTL als de NOS nog niet verwacht. Ze voorspellen daar natuurlijk wel maar 5 dagen vooruit dus konden er eigenlijk niet omheen. Wij kijken en hopen nog wat meer naar standvastig winterweer

 25. D. Trump schreef:

  10 januari max. Temperatuur tussen -2 en -4 graden 🙂

 26. Hans schreef:

  EC toch stukkie kouder (medio volgende week). IJsdagen in het verschiet. Hoog loopt op naar 1040hpa. Kannie wachten op GFS 18z 😛

 27. Hans schreef:

  @Jorne, trouwens wederom een prachtig bericht voorzien van kaarten.
  Wel 1 manco in de titel want je bent de “wagen” vergeten 🙂

  • Jorne schreef:

   Haha Hans, heb er serieus wel aan gedacht maar durfde het niet aan. Heb de andere kant op ook gekeken naar wijd helemaal weglaten en gewoon een open deur ervan te maken

 28. Jeroen schreef:

  16 Jan op een schaats.

 29. Erwin schreef:

  EC pluim gaat vanavond waarschijnlijk wel beter worden dan vanmorgen, itt tot gisteren.

 30. Koninks schreef:

  Gfs draait bij

 31. Erwin schreef:

  @jannes, kan dit bericht omhoog? staat onder oudere berichten.

  We hoeven vanavond niet de discussie aan of de EC pluim beter is geworden. Dat is namelijk het geval!

 32. Koninks schreef:

  Stukken beter zelfs maar wel of de gfs ook beter is geworden Erwin?

 33. Koninks schreef:

  Of met deze pluimen is er misschien nog wel een avond update in de maak?

 34. Mark (breda) schreef:

  Bring it on. Winter is coming! Signalen zijn positiever dan paar dagen terug!

 35. Remko schreef:

  Toch wel bijzonder dat er met zo een zware storm zo weinig schade is. Wel overlast en hier en daar best persoonlijk leed maar het valt mij mee. Oorzaak, puur westenwind? Zijn daar statistieken van?

 36. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  En weer gaat gfs18h dit keer niet mee met Ec!! Door alweer een zakker vh hoog na 120h..Schredder kan aan voor deze run

 37. kristof schreef:

  We hebben februari nog…

 38. kristof schreef:

  Zoals ik al eerder zij geen koude in brongebieden geen aanjager om koude hier te transporteren zat zoiezo al niet veel in het vat ben al blij op paar droge dagen.

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   De oorzaak is toch echt de ligging vh hoog .Dat er weinig kou aanwezig is om op transport te worden gezet ben ik met je eens

 39. Remko schreef:

  @ Kristof en Sneeuwfanaat: Amerika werd overspoeld door de kou die ook ver weg was. In een paar dagen NO stroming kan er iets op gang komen dat nu nog ver weg ligt. Maar ja, dromen mag toch?

 40. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs 0haat weer de zakker zien en zelfs Ukmo en gem gaan nu mee met gfs.Ik vrees dat ons een winterse worst is voorgehouden door Ec en dat gfs dit keer gelijk gaat krijgen

 41. Conure schreef:

  Ec is een schaatsrun! Wanneer draait gfs nu eens bij? Wat een spanning zeg!

 42. Erwin schreef:

  Ec pluim spreekt boekdelen. Opnieuw zat GFS op het juiste spoor en komt er geen winters weer in de LL. Vandaar dat ik al lang een voorkeur heb voor GFS. Wat betreft de trend vin dik GFS vaak beter dan EC. Kan het niet hard aantonen maar heb wel dat gevoel.
  GFS RULES!

 43. Koninks schreef:

  Je kan zeggen wat je wil Erwin maar ook gfs is bijgedraaid ze zijn naar me kaar toe gegroeid dus denk beide moeite met de storm. Maar het is allerminst echt winterweer om te schaatsen geworden hoogstens koud weer.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.