niederhorn0602

We herhalen het nog maar eens: het mooie van sneeuwval en een sneeuwdek is dat je de sneeuw van een koufront blijft liggen ook nadat het warmtefront is gepasseerd. Zo kan het sneeuwdek verder aangroeien jij in short of bikini van de aangename temperaturen tussen de fronten geniet. Vandaag is zo’n dag. De webcam hierboven laat zien dat ondanks temperaturen van +5ºC op 1500m zelfs de poedersneeuw goed te doen is. Met brede poederlatten en dooiwax is het ook echt geen centje pijn. Of een snowboard. De helling hierboven in Berner Oberland is zo’n typische ultraveilige offpiste helling van minder dan 30º. Die zijn helaas ook wat saai en dus lonken toch altijd ook de lawinegevaarlijke hellingen. Het is eigenlijk opvallend stil qua lawines momenteel. Afkloppen.

adelboden0602

We blijven in Berner Oberland en zien deze droompiste in Adelboden-Lenk en …

jungfrau0602

Jungfrau, Berner Oberland

Roc_des_3_Marches-2016_0206_100000

Les Menuires in Trois Vallées in Savoie Mont Blanc

achensee06012

De Achensee vanochtend in Oostenrijk

fredakopf0602

En dan zien we ook in Montafon hoe schitterend de condities zijn momenteel. Hoe is het eigenlijk onder 900m? Reacties welkom als altijd!

schuimkopje0602

Schuimkopje

Zelden zie je zo mooi op een weerkaaart dat een frontensysteem eigenlijk een achterwaarts omslaande branding is. Westelijk van Ierland zie je een vlekje met sneeuwval precies op het punt waar de golf omslaat. Deze weerkaart geeft de uitgangssituatie aan en toont de droge zachte stroming over een groot deel van Europa en de sneeuwstorm in West-Turkije waar ik gisteren al over schreef. De actuele webcams daar zie je hier. Het sneeuwt nog steeds flink.

gfs-ec-gelijk

Er is al zoveel geschreven over de aanstaande sneeuwval aan zuidkant en noordkant dat ik vanochtend liever naar wat bijzonderheden kijk. Zoals hierboven de wat mij betreft echt waanzinnige unieke situatie dat het Amerikaanse en het Europese model op 240 uur vooruit exact het zelfde weerplaatje berekenen vandaag. Of ik dat in 11 jaar als wintersportweerman ooit eerder heb gezien? Ik kan het me niet herinneren. Zeer opvallend is de sneeuwval in Noord-Afrika die al enkele runs wordt berekend voor medio februari. Ja het is een bijzondere fase waar we in zitten.

21febsneeuw

Ook voor de Lage Landen zijn er nog kansen om nog eens een dagje in mooie sneeuwval te komen. Veruit grootste kans daarbij is op natte sneeuw. Maar het zou toch wel leuk zijn op 21 februari! Komende maandag moeten we het laaglandweer ook in de gaten houden: er is storm op komst! Daarover nu nog een apart bericht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.