niederhorn0602

We herhalen het nog maar eens: het mooie van sneeuwval en een sneeuwdek is dat je de sneeuw van een koufront blijft liggen ook nadat het warmtefront is gepasseerd. Zo kan het sneeuwdek verder aangroeien jij in short of bikini van de aangename temperaturen tussen de fronten geniet. Vandaag is zo’n dag. De webcam hierboven laat zien dat ondanks temperaturen van +5ºC op 1500m zelfs de poedersneeuw goed te doen is. Met brede poederlatten en dooiwax is het ook echt geen centje pijn. Of een snowboard. De helling hierboven in Berner Oberland is zo’n typische ultraveilige offpiste helling van minder dan 30º. Die zijn helaas ook wat saai en dus lonken toch altijd ook de lawinegevaarlijke hellingen. Het is eigenlijk opvallend stil qua lawines momenteel. Afkloppen.

adelboden0602

We blijven in Berner Oberland en zien deze droompiste in Adelboden-Lenk en …

jungfrau0602

Jungfrau, Berner Oberland

Roc_des_3_Marches-2016_0206_100000

Les Menuires in Trois Vallées in Savoie Mont Blanc

achensee06012

De Achensee vanochtend in Oostenrijk

fredakopf0602

En dan zien we ook in Montafon hoe schitterend de condities zijn momenteel. Hoe is het eigenlijk onder 900m? Reacties welkom als altijd!

schuimkopje0602

Schuimkopje

Zelden zie je zo mooi op een weerkaaart dat een frontensysteem eigenlijk een achterwaarts omslaande branding is. Westelijk van Ierland zie je een vlekje met sneeuwval precies op het punt waar de golf omslaat. Deze weerkaart geeft de uitgangssituatie aan en toont de droge zachte stroming over een groot deel van Europa en de sneeuwstorm in West-Turkije waar ik gisteren al over schreef. De actuele webcams daar zie je hier. Het sneeuwt nog steeds flink.

gfs-ec-gelijk

Er is al zoveel geschreven over de aanstaande sneeuwval aan zuidkant en noordkant dat ik vanochtend liever naar wat bijzonderheden kijk. Zoals hierboven de wat mij betreft echt waanzinnige unieke situatie dat het Amerikaanse en het Europese model op 240 uur vooruit exact het zelfde weerplaatje berekenen vandaag. Of ik dat in 11 jaar als wintersportweerman ooit eerder heb gezien? Ik kan het me niet herinneren. Zeer opvallend is de sneeuwval in Noord-Afrika die al enkele runs wordt berekend voor medio februari. Ja het is een bijzondere fase waar we in zitten.

21febsneeuw

Ook voor de Lage Landen zijn er nog kansen om nog eens een dagje in mooie sneeuwval te komen. Veruit grootste kans daarbij is op natte sneeuw. Maar het zou toch wel leuk zijn op 21 februari! Komende maandag moeten we het laaglandweer ook in de gaten houden: er is storm op komst! Daarover nu nog een apart bericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

23 reacties

Gesloten voor reacties.