174150_346982_np

Geilo, Zuid-Noorwegen, 12 juni. Normaal geen zomerskigebied. Dit jaar wel.

Vinter_sno_skifore_pulk_far_sonn_skitur_ski_vinterfjellet

Voor langlaufers en toerskiërs dan want de liften staan voor zo ver ik weet stil. De media schrijven vol verbazing over de opmerkelijke sneeuw. Er ligt meer sneeuw vandaag dan met Pasen! Men maakt zich al zorgen over overstromingen als het plotseling heel warm zou gaan worden. Die angst is eigenlijk ongegrond want vandaag is een eendagsvlieg en begin komende week komt er gewoon nog eens sneeuw bij in Noorwegen!

sneeuwnoorwegen

Kijk maar waar het sneeuwt in de nacht op 16 juni! Ook Groenland krijgt er weer van langs. Arme inwoners van Nuuk. Ik hoop echt op foto’s uit Noorwegen. Die zullen de hele wereld rondgaan!

noorwegenprocent

Ben je een sneeuwfreak moet je nu gaan spelen met senorge.no. Zoom in en uit en bekijke verschillende parameters. Je ziet aan de randen van het blauw in zacht paars de gebieden waar het normaal al sneeuwvrij had moeten zijn. De donkerblauwe gebieden hebben 3x meer sneeuw dan normaal. Denk aan sneeuwhoogtes van ongeveer 4 meter.

cape1206

We springen even terug naar vandaag in heel Europa. Waar zijn de onweerskansen het hoogst? Even afgezien van de Middellandse Zee is dat het Alpengebied en dan vooral aan de noordkant en Tsjechië. Joepie voor de uitgedroogde Elbe! Tja en ook de Ardennen en de Eifel zijn gevoeliog voor onweer vandaag. Nederland ontspringt grotendeels de dans. Vannacht trekt dan een front door en morgen zijn we alweer gered!

harmonietemps1206

Zo kunnen we eindigen vanmiddag en dat is op veel plaatsen een top 10 warme notering. Voor Maastricht is zelfs een top 3 notering mogelijk.

frontdiagonaal

 

Dan gaan we vanaf het weekeinde over naar een echt sublieme weergrens van noordwest-Spanje naar Moskou. Schitterend toch? Nog steeds het Azorenhoog met Britse uitlopen aansturend. Al wekenlang eigenlijk! Heb je dit in de winter is alles mogelijk. Polars lows met een halve meter sneeuw in de Lage Landen en de hele rambam. Laten we hopen dat 2015 zijn koude kruit nog niet aan het verschieten is.

tempgradient

 

En dit is de bijbehorende temperatuurkaart… Overal zie je een scherpe gradiënt. In Afrika, in Wenen, in Polen en in het Balticum. Bijzonder bijzonder en wij dus terug naar frisse waarden. In de huidige berekening maxima van rond 15ºC. De recordkoude 12ºC berekeningen zijn even foetsie zoals je eigenlijk ook kunt verwachten als je dichterbij komt. De kans op “relatief normaal” is altijd vele malen groter dan de kans op “zeer extreem”. En toch moet je net als bijvoorbeeld bij terrorismedreiging juist die kleinere kans altijd goed in de smiezen houden. Wat we hier dus ook blijven doen…

jetstream

Zo ziet dat er op grote hoogte uit. En wel erg ver uitgezakte straalstroom. Ik zei het al: heb je dat in de winter is echt alles mogelijk.

regengb

Dit vond ik wel weer de meteofiction van de eeuw: warmteonweer over heel Groot-Brittannië en Ierland bij 1030hPa. Maar niet door overmatige hitte of zo. De bijbehorende temperatuurkaart toont waarden van noord naar zuid van 14 tot 20ºC. Zou het met het Britse heuvelland te maken hebben? Je ziet dat de Lage Landen weer compleet worden overgeslagen door de neerslag. Pas diep in Duitsland merken de luchtmassa’s als een stripfiguur boven een afgrond dat ze de zee hebben verlaten. “O ja, we moeten uitregenen!”

eccliff1206

Kijken we op hetzelfde moment in het Europese model hebben we een cliffhanger met nog steeds dat onvermurwbare hoog die de temperaturen blijft drukken en het aantal zonuren bij ons hoog houdt. De steeds zichtbare regen in de Alpen moet je met een korrel zout nemen: dat is vaak het warmteonweer in de namiddag terwijl het verder prima wandeldagen zijn. Alleen komend weekeinde kan het even echt bar worden in de Alpen.

wenen1206

Afsluitend: de groeten uit Wenen! Vanochtend al 28ºC daar en op naar de 35ºC. Morgen en overmorgen ook nog zo warm. Zondag en maandag gaat het zwaarste onweer optreden en zit ook deze regio vanaf dinsdag met beduidend koeler weer. Volg deze webcam met weerstation via deze link


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.