We openen met het onthoofde Kitzbüheler Horn. Toch bijzonder! het Tiroler Tagesblatt zal vandaag openen met: “Kitzbüheler Horn geköpft”. Nee we kunnen er heus op vertrouwen dat de top met zijn ultrasteile wielerklim gewoon nog op de gebruikelijke plek staat. Tot de diepe geologische tijd hem in tientallen miljoenen jaren opruimt tot elke herinnering aan ieder van ons en onze hele skiënde beschaving is vervlogen. Het dal is wit!!! Terwijl..

Het op de Zugspitze +5ºC is geweest. Hartje winter….  Mega inversie dus….. ik heb in februari 1993 meegemaakt in Saalbach dat het overal op de bergen groen was behalve de pistes terwijl het dal wit was helemaal tot aan Wenen aan toe! Die fase toen werd afgesloten met een dump van anderhalve meter sneeuw…. waarmee ik destijds in een lawine kwam….  met een goede planning, maar slechte door spelingen van het lot bepaalde uitvoering. Da’s een ander verhaal.

Als HJS wakker was had hij meteen deze gepost…. maar aangezien HJS ook mijn initialen zijn doe ik het zelf maar. Vandaag kunnen aan de Amerikaanse oostkust warmterecords uit de 19e eeuw worden gebroken! Zie hierrr en reken hierrr van Fahrenheit naar Celcius. Bijzonder want de Arctische uitbraak staat daar voor de deur.

Terug naar Europa. Pure teflon hebben we ook. Niet te filmen. En alle sneeuw naar Noorwegen maar daar op zeeniveau zeker ook regen…

Hier zie je waar we staan in Noorwegen. In de bergen exact normale sneeuw of ietsje meer. Lager tot zeeniveau amper sneeuw. Het hele groene gebied zou normaal sneeuw moeten hebben.

Meteen maar even wereldwijd kijken dan… OK. Horrorwinter Oost-Azië… en lekker skiën in Turkije momenteel. Westen van de VS ook normaal met nu zware arctische uitbraken daar op komst. Wat ik gisteren al noemde.

Jorne heeft een lang artikel gemaakt over de sneeuwkansen. Nou er komt wat. Amerikaans model doet dit vanochtend van 19 naar 21 januari. Noordkantdumpje met zwaartepunt Kleinwalsertal lijkt me zo.

Het Europese model schuift een aanzienlijk deel van de sneeuw naar de Pyreneeën… iemand van ons die daar op wintersport gaat? Deze verschillen geven aan dat we wel kunnen uitgaan van een verstoring volgende week, maar dat nog echt niet te zeggen is of het een dump wordt. Er is kans op een over 3 dagen uitgesmeerde sneeuwval en dat wil nog wel eens mooie sneeuwpakketten opleveren.

Helemaal aan het einde van de Amerikaanse hoofdrun vanochtend zien we een kanaalrat sneeuw en regen naar de Lage Landen brengen. Dat soort situaties begint wel aannemelijk te worden nu de Siberische route echt compleet afgesneden lijkt. Binnen ons gemiddelde klimaat hoort januari wat sneeuwflatsen te geven en dat lijkt dan ook te gebeuren. Tegen die tijd hoop ik in de auto richting Weissensee te zitten trouwens…. wie van jullie ook?

https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/a.1423656947857402/2731575427065541/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBpaL-pQKST_88yMMdmmAs2wmGGeJoPbbC9DrAx_dnxk20wpCtx_bRm42sJ7TFAYSFGHoa3-0APndhCRRSMcBM9rUOO1AptCdBJ9SlvWFYYPS0R9R0pI_GVNNMFHTDnBrrt-KSIUycIthhEsFifxbEuFcecQua9y7q_wjLsHKkaBUHrJdhoabe0VKkX2ufdtAFV2i950js86sRGqLiWft8hRqb38XRU05V9d74Ap2TP13WmxPlONkVA3MpwcEZDc1KDWoSbuey8ReUcypdhRMHpyC1BI6dTnpArx7_VrEpdPbCfP6L0gJcqApyMA1nzAYt3zTyIdtUd0N5vDoNUv_Hn2gMh&__tn__=-R

Iemand nog mooie foto’s van de maan gemaakt vannacht trouwens?

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

74 reacties

Gesloten voor reacties.