Op de valreep van Denemarken-Engeland een klassiek weerbericht ingezoomd op de actualiteit. Hierboven de wind over Zwitserland morgenvroeg om 7 uur. Net geen 100 knopen wind op Mount Everest niveau. Da’s 180km/u. Vrijwel recht uit het zuiden. Föhn zou je denken.

En ja: het Oostenrijkse weerbericht geeft het ook op: Föhnsturm. Zo maar uit het niets staat het er ineens. Gister hadden we zwakke Fönn, verder zou het noordstuwing zijn deze week. En het gekke is:

… in het Föhndiagram wat voor paragliders en zweefvliegers een tamelijk heilige grafiek is…. zou je een uitslag naar +6hPa verwachten. Onder de 4 maken we ons meestal nergens druk om. Maar morgen terwijl die wind dus op grote hoogte over de Alpen jaagt zien we in de grafiek enkel een soort deuk in de noordstuwing!

Stukkie naar het oosten en je zou je er nog steeds op verkijken. Maar er is echt veel aan de hand in de atmosfeer.

Check deze “atmosferische rivier” van de warme Middellandse Zee recht naar de Oostzee waar je beneden dan nog net een stevige bries op het water hebt maar zeker geen storm.

Op de weerkaart ook algehele afwezigheid van isobaren in het midden. We zien enkel contrast tussen een gebied met regen en zeer droge gebieden. het oosten van Oostenrijk zit net in de droge zone, vandaag de waarschuwing voor bosbrandgevaar.

ff verder zoeken dus nog. Dat gebied met regen is ook koel terwijl het overal om ons heen verder loeiheet is.

En dan komen we het een beetje op het spoor. Gaan we een stap hoger zien we een grote koude blob over Groot-Brittannië hangen. En die kan verklaren hoe je op grote hoogte zo’n wind en dus ook drukgradiënt kunt hebben terwijl je op zeeniveau niets ziet: de koude blob is zwaarder dus is aan de grond de druk weer gelijk met de lichtere maar dikkere warme laag. By the way: dit is een afsnoering van kou over Groenland.

Op Groenland is het op dit moment gewoon door aan het sneeuwen! Kijk maar eens wat een flinke afwijking van de normaal er momenteel is. Hierrr meer daarover. Tuurlijk aan de randen smelt de sneeuw weg. Hoewel?

… kijk eens op deze kaart van vanochtend. Dan sneeuwt het toch bijna tot aan de kust!

Anyway…. terug tot de orde van de dag morgen. Is het vliegbaar? Op 5km hoogte staat 55knopen wind over de hoofdkam. Da’s zeg maar 100km/u. Voor een uurtje of zo niet vliegbaar door de wind dan. Maar dat kan nog wel. Wat niet kan …. is de regen die gaat ontstaan in de algehele labiliteit.

De totale regen tot vrijdagmiddag. Heel lokaal kun je dat verdubbelen alleen weten we niet waar …

München misschien? 51mm in 3 uur berekend…. dan ga je richting dit soort werk….

… ook al in Duitsland ergens gisteren als ik het goed heb. Nou interessant allemaal. Nu snel naar de halve finale kijken.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.