Na een te gekke week als SNP Reisleider met een afsluitende wandeling in sneeuwval boven 3400m naar de Mönchsjochhütte reisde ik gisteren met omweg naar huis. Eerst met mijn paraglider van Mürren naar Stechelberg gevlogen langs de imposante rotswanden van het dal van Lauterbrunnen. Vervolgens in de frisse groenblauwe Thunersee gedoken om op te frissen. Vervolgens in Zürich een plekke gezocht om de WK finale te kijken. Tijdens de eerste helft plensde het gigantisch in de stad en was de satellietverbinding van het café onderbroken bij de eerste Franse goal. Na de wedstrijd richting Bodenmeer rijdend zag ik op zeker moment mammatus onder een cumulonimbus hangen….

Vele kilometers verderop pas zou ik gaan aanschouwen wat deze superceel had aangericht. Het eerste wat ik ervan zag was de aankondiging dat er aan mijn kant van de snelweg een botsing was geweest. Een leuke BMW cabrio was achterop een auto geklapt die op de rem moet hebben getrapt toen hij dit aan de andere kant van de middenberm zag….

Over een lengte van zeker 100m waren beide rijstroken veranderd in een modderpoel. Het talud was verzwakt geraakt en hopla de zwaartekracht doet de rest. Na een week tussen de morenen van de Jungfrau Region nu dan snelwegmorene.

Een kilometerslange file was het gevolg natuurlijk.

Vervolgens passeerde ik Gossau. Mijn oma is daar geboren en mijn ouders hebben elkaar daar leren kennen. De grote eiken met het bankje eronder zijn het vaste wandeldoel vanuit het huis van mijn overgrootouders zo lang ik me kan heugen.

Door het onweer was de lucht erg schoon en stond de Säntis te glimmen in de zon. Een plek waar ik de komende jaren en zal gaan paragliden en ook toerskiën. Een berg met een lift naar de top en geen pistes is natuurlijk het mooiste wat er is.

En St. Gallen naderend en het Bodemmeer kon een (dubbele) regenboog niet uitblijven natuurlijk. In je buitenspiegel de door wolken omfloerste zon en recht voor je dat mooie kleurenspel.

Ook in het zuiden van Duitsland was het op veel plaatsen mis met de WK finale zoals je kunt lezen op Wetteronline. Dan baal je wel dat je bij de vrijwillige brandweer zit.

Maar in Nederland en momenteel ook België niets van dit al. We zijn hard op weg nu naar recordjaar 1976.

Cescia meldt 35ºC in Vlaanderen. Maar het koelt weer even iets af voor we op weg lijken naar de volgende hittegolf. Wat een zomer mensen! Heb net een heerlijke abrikoos op uit de tuin hier in Oostenrijk. De Alpen hebben toch dat enorme voordeel van gegarandeerde neerslag. Veel succes moet sproeien allemaal!

Categorieën: Met de auto

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.