Kou en sneeuw en nu maar hopen dat mijn dochter straks veilig kan landen op Innsbruck. Vannacht had het zeker niet gekund en wat dat betreft moet ik even afkloppen. Wat kunnen 6 uurtjes soms een gigantisch verschil maken.

Als de Wintersport-Arena Sauerland er zo mooi bij ligt dan weet je dat het winter is. Echt heel fijn voor de carnavalsgangers. Dit nog even mee maken. Alle liften open. En nu maar in de gaten houden of het zo goed blijft voor een midweek na het hoogseizoen. Want dat blijft de ultieme tip voor Sauerland: de midweek!

Wat waren we bang voor de regen op 28 februari. En nu is het 28 februari en sneeuwt het in Oostenrijk tot in de laagste dalen. Dat geeft maar weer eens de betrekkelijkheid weer van weer voorspellen. Je moet het toch een beetje fuzzy houden allemaal want probeer je het vast te pinnen ontglipt het je toch weer. Op de actuele kaart hierboven zie je prachtig hoe een klein tussenhoog kou in het oosten en en warmte in het westen scheidt.

En met de noordelijke component hebben we nu stuwing in Oostenrijk en wordt alles echt schitterend wit!

Vannacht was dus echt een dingetje. De media staan vol met onheilsberichten. Wetteronline heeft een foto van een gekantelde touringcar.

Gisteravond laat hoorde je het even piepen en kraken maar verder is het op mijn hoogte gewoon rustig gebleven. Dat is toch typisch voor de bergen: boven noodweer. Beneden nog heel aangenaam.

Hoe is het in het westen gegaan…. hier een kiekje uit het oosten van Zwitserland met amper sneeuw in het dal. Vermoedelijk dus regen met enkel een beetje vorst erover heen vannacht.

Toch moeten we juist naar het westen kijken voor de komende periode want daar blijft het weer vandaan komen…. hierboven het ensemble voor de Franse Alpen. Vanaf morgen een hele week sneeuw. Met een echt klapper 5 en 6 maart.

Beetje verschil weer tussen de modellen want Bergfex heeft de klapper op 2, 3 en 4 maart.

Hier zien we overal 3 maart als grote sneeuwdag. Ook bij mij thuis wederom.

Ook aan de zuidkant dinsdag als sneeuwtopper.

Hier zie je je op de kaart hoe het dinsdag zo heftig zou kunnen gaan sneeuwen. Een grillig niet rond lage drukgebied en wat mij betreft dus weer nowcasten.

Kijken we verder zie ik steeds Scandihoog tendenzen. Hier zelfs met mooie sneeuw in Spanje en Marokko. Absoluut helder doel om komend seizoen ook Spaanse skigebieden als partner te werven. En Marokko…. o o o wat mis ik de Hoge Atlas. Wie gaat er een keer mee in de winter? Ook prachtig paragliden trouwens.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.