De afgelopen dagen hadden we meer aandacht voor het contrast tussen een ijzig Siberië en een veel te warm Europa, dan voor de weertrends in de Verenigde Staten (Leo schreef er wel over). Vanochtend kunnen we melden dat op de recordwarme dag gisteren bij ons de Midlands van South-Carolina – even boven het subtropische Florida – voor het eerst sinds de systematische waarnemingen begonnen 130 jaar geleden sneeuw en vorst op 1 november hebben gehad. Meer fraaie plaatjes zoals hierboven zie je hier en hier. Chicago had te kampen met storm en kou zoals je in deze video ziet.

trogusa

Voor we als een haas naar Europa gaan kijken, eerst even een blik op wat er in de Verenigde Staten loos is. Dat is een echte arctische koudeuitbraak over de oostelijk VS. En je ziet ook hier schitterend het yin en yang met de vanuit het Caribische gebied naar het noorden gestuwde warmte. Dat is natuurlijk de hele issue met het weer: het is een warmtepomp die warmte in de tropen uitwisselt met kou over de polen. Het is zeker denkbaar dat onze huidige warmte samenhangt met de kou aan de Amerikaanse oostkust. Ik voeg er meteen aan toe dat ik ook geen echte scherpe kou voor West-Europa kan aankondigen. Vergeet die eerste kaart met transportkou maar weer: daar is niets van over!

trogeuropa

Ik maak een hele grote sprong naar de laatste kaart van de nieuwe GFS run. Je ziet dan een diepe trog over Europa liggen. De lucht daarin heeft geen arctische maar een polaire oorsprong. Kouderecords zullen niet sneuvelen. Neerslagrecords waarschijnlijk wel. En konden we tot enkele dagen terug maar tot 5 november vooruit kijken, lukt dat nu al tot in de tweede decade van november. Ik was er op 31 oktober als de kippen bij om een dump met lagere sneeuwgrens te voorspellen op 8 november. Hou dat maar vast en plak daar misschien nog een volle 10 dagen aan vast waarin het Alpengebied steeds in de neerslag kan blijven vooral aan de west- en zuidkant. De sneeuwgrens kan daarbij schommelen tussen 2000 en soms (als we allemaal samen duimen) ook 1000m.

neerslagtrog

Hier zie je de bijbehorende neerslagkaart in het meteofiction gebied op 17 november. Je ziet het in de hele Alpen sneeuwen. Een sterk Azorenhoog drukt polaire lucht omlaag over Europa terwijl Moskou juist weer in de regen komt. Italië blijft in dit scenario huilen met de pet op. 2014 gaan ze daar niet gauw vergeten.

ensAosta0211

Dit is het huidige Amerikaanse ensemble voor de Aosta vallei. OK de groene hoofdrun zit hoog maar alleen het zwarte ensemble gemiddelde is heftig. Zie aan het einde van de run dat de hoofdrun best wel afwijkt van het gemiddelde met die dip omlaag die ik ook hierboven omschrijf. Er moet dus nog flink geduimd worden.

ensZwits0211

Op de wat kortere termijn ziet het er gewoon best aardig uit. Hier een punt voor noordoost-Zwitserland. Je ziet vooral in de hoofdrun twee neerslagpieken met twee temperatuurdips. Om aan te geven dat de noordkant tot 8 november heus ook wat sneeuw kan verwachten. Wel zijn gaan die dips niet lager dan een graad of 3 op 1500m en dan is de sneeuwgrens zeker niet lager dan 1500m. Alleen aan het einde van de run hebben we die meevaller op dit gebied waar ik wel een beetje hoop op koester.

depressie1111

Het Europese model maakt met deze kaart voor 11 november duidelijk wat het spanningsveld is. Die enorme trog komt sowieso maar blijft die vooral op de oceaan of schuift ze toch het continent op. Bovenstaande kaart toont een tussenstadium waarbij Duitsland en Tsjechië weer vol in de Föhn van de neerslag aan de zuidkant van de Alpen komen. En een relatief droge lucht waarvan we ook in de Lage Landen profiteren…

pluim0211

Zie deze pluim. Na dinsdag als “het nieuwe weer” zich heeft genesteld topch voornamelijk droog weer. En zoals Leo al vaststelde ondanks de zuidelijke wind toch flink getemperde temperaturen ten opzichte van dit weekeinde. Dat komt omdat het hele gebied tot Zuid-Spanje dan koud is en dus ook uit die hoek geen warmte meer tot ons komt. Tegelijkertijd zien we dat er geen enkel potentieel meer is voor transportkou. Hoogstens een nachtvorstje maar zelfs dat is vergezocht. Voor de Alpen daarentegen ziet het er best prima uit simpelweg omdat je daar de hoogtes hebt om al van dit weertype te gaan profiteren.

accu1211_0211

Kijken we afsluitend noodgedwongen weer naar de kaart met totale accumulatie tot 12 november in het Alpengebied. Het blijft dramatisch. Meteo.it meld nu hevige neerslag van dinsdag tot en met vrijdag. Ik kan eraan toevoegen dat ook in deze Europese berekening de laatste meter als sneeuw zal vallen misschien wel boven 1500m. Beetje duimen dus want in het slechtste scenario blijft de sneeuwgrens aan de zuidkant boven 2000m en is er aan de noordkant ook geen feest.

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.