Hoe mooi vandaag weer Zell am See Kaprun met het nu duidelijk weer bevriezende meer. Het beeld voor de carnavalsweek wordt toch weer gunstiger! In elk geval zijn de reisdagen van en naar de Alpen perfect: koud en droog met hoogstens een enkel licht sneeuwbuitje. Daarna schiet een depressie die ook in Nederland en België sneeuw brengt over de Franse Alpen tegen de Pyreneeën en vervolgens langs de hele Italiaanse zuidkant een hoop sneeuw te brengen. Niet meer de 192cm in de Dolomieten van gisteren, maar nu meer verspreid een hele mooie dump van een halve meter poeder. Prachtig dus!

alberschwende

Mijn excuses voor het late verschijnen van dit weerbericht. De media zitten een beetje achter me aan vanwege de eerste verjaring van het lawine-ongeval van Friso. Komende woensdag zal er een groot artikel zijn in Privé en ook televisie is langs geweest. Ik vestig de aandacht op een nieuwe serie lawineongevallen de afgelopen 6 dagen die mij doen vrezen dat we in Europa toch weinig lering trekken uit de tragedies in en om de skigebieden. Ik heb deze lawines de afgelopen dagen al beschreven. Vandaag kan ik er een fraaie aan toevoegen: gisteren een lawine pal onder bovenstaande stoeltjeslift in Andelsbuch. Vrienden (zie foto) missen één van hun groep. Zij dalen af naar het middenstation, nemen de lift en springen uit de stoeltjeslift op de plek waar zij hun vriend vermoeden. Zij vinden hem niet. Ze boarden nogmaals naar het middenstation en springen op een andere plek uit de lift. Dit keer vinden zij hun vriend 1 meter diep in de sneeuw met alleen een uitstekende hand. Ze graven hem uit nadat hij 20 minuten bedolven is geweest en hij blijkt alleen licht onderkoel, maar verder helemaal gezond. Gelukkig gebeurt er af en toe ook nog eens en wonder in de sneeuw (bron).

accumulatie0802

De serie dodelijke lawines aan de noordkant lijkt even gestopt. Naar het lichaam van een slachtoffer in St. Luc in het Val d’Anniviers wordt nog gezocht. De teller qua lawinedoden staat voor de hele Alpen rond de 40. We moeten vrezen dat er komende week in de Pyreneeën, de Franse Alpen en ook aan de Italiaanse kant ongelukken gaan gebeuren. Maar ook de noordkant waar gaat opklaren is nog lang niet gevrijwaard. Wind zal de nu vallende koude sneeuw verblazen en steeds nieuwe gevaarlijke plekken creëren. Ik kan nog steeds iedereen alleen op het hart drukken absoluut binnen de pistes en beveiligde routes te blijven. Tenzij je bereid bent als “alpinist” een gecalculeerd risico te nemen dat je niet meer thuis komt. Hoewel vorig seizoen een Zweed in Ischgl door een lawine werd gegrepen en overleed, is het risico voor een lawine-ongeval op de piste extreem laag. Praktisch nihil. En als er veel sneeuw is gevallen zijn de pistes ook extra lekker!   

amerika sneeuwstorm

Ik ben wat beperkt in mijn tijd vandaag. De weermodellen zijn het ook niet verder eens dan woensdag. We moeten morgenvroeg allemaal CNN kijken naar de sneeuwstorm aan de Amerikaanse oostkust. Er gaan al geen vluchten meer naar New York. Zie Telegraaf.nl.

0802BeNeLux_2013020800_t2m_240

Van de twee weermodellen is het Europese nog steeds op een aardig winterse koers met een groot Scandinavisch hogedrukgebied waarin het steeds droger en geleidelijk ook kouder wordt. Hierboven de berekening voor de nacht op 18 februari.

Dit is de pluim voor De Bilt voor de komende twee weken. We zitten toch echt tegen een vorstperiode aan te kijken waarin voor Noordoost-Nederland een ijsdek van 6 cm wordt berekend (elders 4cm) vanaf vrijdag de 15e. In dit scenario komen we weer op de schaats! Tot die tijd zeker ook genieten van de WK Alpine Skiën in Schladming! Morgen is de afdaling!

Hier de nieuwe Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=546787465355463]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.