Hoe mooi vandaag weer Zell am See Kaprun met het nu duidelijk weer bevriezende meer. Het beeld voor de carnavalsweek wordt toch weer gunstiger! In elk geval zijn de reisdagen van en naar de Alpen perfect: koud en droog met hoogstens een enkel licht sneeuwbuitje. Daarna schiet een depressie die ook in Nederland en België sneeuw brengt over de Franse Alpen tegen de Pyreneeën en vervolgens langs de hele Italiaanse zuidkant een hoop sneeuw te brengen. Niet meer de 192cm in de Dolomieten van gisteren, maar nu meer verspreid een hele mooie dump van een halve meter poeder. Prachtig dus!

alberschwende

Mijn excuses voor het late verschijnen van dit weerbericht. De media zitten een beetje achter me aan vanwege de eerste verjaring van het lawine-ongeval van Friso. Komende woensdag zal er een groot artikel zijn in Privé en ook televisie is langs geweest. Ik vestig de aandacht op een nieuwe serie lawineongevallen de afgelopen 6 dagen die mij doen vrezen dat we in Europa toch weinig lering trekken uit de tragedies in en om de skigebieden. Ik heb deze lawines de afgelopen dagen al beschreven. Vandaag kan ik er een fraaie aan toevoegen: gisteren een lawine pal onder bovenstaande stoeltjeslift in Andelsbuch. Vrienden (zie foto) missen één van hun groep. Zij dalen af naar het middenstation, nemen de lift en springen uit de stoeltjeslift op de plek waar zij hun vriend vermoeden. Zij vinden hem niet. Ze boarden nogmaals naar het middenstation en springen op een andere plek uit de lift. Dit keer vinden zij hun vriend 1 meter diep in de sneeuw met alleen een uitstekende hand. Ze graven hem uit nadat hij 20 minuten bedolven is geweest en hij blijkt alleen licht onderkoel, maar verder helemaal gezond. Gelukkig gebeurt er af en toe ook nog eens en wonder in de sneeuw (bron).

accumulatie0802

De serie dodelijke lawines aan de noordkant lijkt even gestopt. Naar het lichaam van een slachtoffer in St. Luc in het Val d’Anniviers wordt nog gezocht. De teller qua lawinedoden staat voor de hele Alpen rond de 40. We moeten vrezen dat er komende week in de Pyreneeën, de Franse Alpen en ook aan de Italiaanse kant ongelukken gaan gebeuren. Maar ook de noordkant waar gaat opklaren is nog lang niet gevrijwaard. Wind zal de nu vallende koude sneeuw verblazen en steeds nieuwe gevaarlijke plekken creëren. Ik kan nog steeds iedereen alleen op het hart drukken absoluut binnen de pistes en beveiligde routes te blijven. Tenzij je bereid bent als “alpinist” een gecalculeerd risico te nemen dat je niet meer thuis komt. Hoewel vorig seizoen een Zweed in Ischgl door een lawine werd gegrepen en overleed, is het risico voor een lawine-ongeval op de piste extreem laag. Praktisch nihil. En als er veel sneeuw is gevallen zijn de pistes ook extra lekker!   

amerika sneeuwstorm

Ik ben wat beperkt in mijn tijd vandaag. De weermodellen zijn het ook niet verder eens dan woensdag. We moeten morgenvroeg allemaal CNN kijken naar de sneeuwstorm aan de Amerikaanse oostkust. Er gaan al geen vluchten meer naar New York. Zie Telegraaf.nl.

0802BeNeLux_2013020800_t2m_240

Van de twee weermodellen is het Europese nog steeds op een aardig winterse koers met een groot Scandinavisch hogedrukgebied waarin het steeds droger en geleidelijk ook kouder wordt. Hierboven de berekening voor de nacht op 18 februari.

Dit is de pluim voor De Bilt voor de komende twee weken. We zitten toch echt tegen een vorstperiode aan te kijken waarin voor Noordoost-Nederland een ijsdek van 6 cm wordt berekend (elders 4cm) vanaf vrijdag de 15e. In dit scenario komen we weer op de schaats! Tot die tijd zeker ook genieten van de WK Alpine Skiën in Schladming! Morgen is de afdaling!

Hier de nieuwe Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads
[fbphotos id=546787465355463]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.