Simone Moerland stuurde vandaag deze jaloers makende foto uit Avoriaz in de Portes du Soleil. Ja, vandaag zou nog eens een echt mooie dag in de skigebieden worden en dat is het geworden ook! De komende dagen raken de Alpen hun extreme kou wijt en ook het mooie weer. Ervoor in de plaats komt de “Valentijnsneeuw” met nog onzekere timing en hoeveelheden.

Klik voor grotere grafiek

Nu de carnavalsvakantie en de voorjaarsvakantie voor de deur staan, wil iedereen ondanks de grote onzekerheid in de modellen toch weten hoe het weer in de Alpen wordt of ook in Sauerland. Vanavond past mij daarbij als weerman een zeer grote terughoudendheid om ook maar iets te zeggen. Ik heb hierboven even het ensemble voor Winterberg (600m) weergegeven. Je ziet dan alleen enige samenhang tot de 16e. Leuke sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt.

Vanaf de 16e gaan vooral de neerslagpieken compleet een eigen leven leiden en wordt ook de spreiding in temperatuurlijntjes fors. En als dat voor Sauerland geldt, geldt dat ook voor de Lage Landen en voor de Alpen (zie ensembles in de Wintersport Weerkamer hieronder). En voor de Alpen zien we nog van run tot run springen hoeveel “Valentijnsneeuw” er nu komt en waar het meeste zal vallen. De GFS12u kiest weer meer voor de Pyreneeën en voor Oostenrijk. In een volgende run kunnen de Franse Alpen weer aan het langste einde trekken. Om middernacht zie je de kaarten van de GFS18u in de Wintersport Weerkamer hieronder.

In Nederland zegt de vorst vanuit het noordwesten nu langzaam adieu: als je de nacht ingaat met toenemende dooi dan weet je het wel (zie kaart). De weermodellen hebben dit allemaal prima berekend. Ook dat we vandaag nog een goede schaatsdag zouden hebben.

Hieronder de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag…

[fbphotos id=350129858354559]

Leuk winters plaatje uit Winterberg ook! Wat kan ik zeggen voor de Alpen voor de vakantieperiode? Het wordt ofwel:

  • Sneeuwen, sneeuwen, sneeuwen, sneeuwen
  • Sneeuwen, mooi weer
  • Mooi weer, sneeuwen
  • Mooi, mooi, mooi..

Kortom: we weten het niet! Wel zie ik in de weerkaarten een afname van de kans op Föhn en een afname van de kans op een zeer hoge sneeuwgrens. Ik verwacht uiterlijk woensdag meer zekerheid te kunnen geven…

Enne… straks allemaal ook even de 15-daagse ECMWF pluim meepikken in de Wintersport Weerkamer (derde knop van links). In de 00u run zat een enorme sneeuwpiek dinsdag de 21e! Zie hierrr. Zou die er straks nog zitten? Rond 22.15u zie je de nieuwe!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.