extreem lawinegevaar

Hajo haalde het deze ochtend al aan in zijn bericht, het lawinegevaar bereikt hoge toppen. Vandaag wordt het zeer groot tot extreem in Zwitserland en de Franse Noordalpen. Er viel al ongeveer 1 tot 2 meter op veel plaatsen en er is nog intense sneeuwval tot maandag avond! Ook in Oostenrijk ligt het gevaar om de hoek, de weg naar het prachtige Gargellen is momenteel afgesloten! Het zijn extreme situaties, niet enkel door de sneeuwval maar ook door de stevige wind. Op de pistes blijven is de boodschap!

Groot lawinegevaar wees waakzaam

Ben je op wintersport of vertrek dan kan je altijd even deze website raadplegen. Allereerst hier even een kaart van Zwitserland. Hier en in de Franse Noordalpen is de situatie het zwaarst, zoals ik al aanhaalde. In Zwitserland ligt op vele plaatsen al 200 à 350 centimeter sneeuw op een hoogte van 2000 meter! Meermaals waren wegen al onbereikbaar en waren mensen zelfs afgesloten van de buitenwereld! Opnieuw in Zermatt zitten 9000 mensen vast.

Extreem hoog lawinegevaar

Frankrijk kent vele plaatsen met lawinegevaar 4, maar sommige delen schieten er echt uit! Hieronder zie je de plaatsen waar niveau 5 van toepassing is. Dit zijn voornamelijk de Noordalpen dicht bij de Zwitserse grens. Les Menuires informeerde ook al via Facebook dat het een dramatische nacht gaat worden. Iedereen wordt gevraagd binnen te blijven, verplaatsingen uit te stellen en extra voorzichtig te zijn. Ook Arc 2000 en Le Fornet zijn momenteel afgesloten.

extreem lawinegevaar Schermafbeelding 2018-01-21 om 21.37.40

Dan even door naar Oostenrijk, hieronder de situatie die momenteel van toepassing is via de website Lawinen. De regio Voralberg, denken we aan Kleinwalsertal, Lech, St.Anton am Arlberg, Montafon, Damuls, dan is hier spraken van niveau 5!  Morgen gaat waarschijnlijk ook in de regio van Tirol (Innsbruck), lawine niveau 5 van kracht! Kühtai is momenteel van de buitenwereld afgesloten. Salzburg kent dezelfde situatie, opletten in partnergebied Obertauern, Zell am See en natuurlijk ook in de andere regio’s!

Extreem lawinegevaar

Door de hoge hoeveelheid neerslag en sterke wind en stijgende temperaturen is het een uitzonderlijk gevaarlijke situatie. Het sneeuwdek wordt instabiel de volgende uren en off-piste is een absolute not done!

 


Cescia

Spendeert haar winters het liefst in Het Montafon op haar Snowboard. Daarnaast heb ik een "gezonde" sweaterverslaving en ben ik een echte sneakerjunkie. :) Ik leef van dag tot dag!

7 reacties

Gesloten voor reacties.