Saalfelden

Een prachtige grijs-grauwe webcamfoto van Saalfelden vanochtend. Ik hoop dat mensen op wintersport ook echt zo kijken en niet alleen met de neus op de witte piste. Bekijk anders deze fotoserie en zoom in op foto-webcam.eu. In het verleden werkte ik met Montafon samen en die hadden op hoog niveau besloten dat ze geen strakblauwe lucht meer wilden tonen op promotiefoto’s omdat juist wolkenluchten ook bij de Alpen horen.

Nou we houden het twee dagen hier…. kijk eens hoe bijzonder de wolken precies tusen Nederland en de Alpen doorschieten terwijl de Alpen dus zacht zijn en niet worden geraakt. Ook een beetje het verdriet van België dit. Maar dan rechts zie je woensdag en dan is het goed raak. De temperatuur keldert en de regen wordt snel sneeuw. Hoeveel sneeuw?

Prent je even deze meetlat in en dan gaan we kijken. Vanaf blauw is het toch echt wel een dump. Zoom maar in waar je wilt inzoomen op de volgende 3 kaarten.

We zien het: de Arlberg, de Zwitserse hoofdkam en de Mont Blanc regio pakken meer dan 70cm. Elders gewoon die hele mooie opfrissen op een moment dat hooguit de zuidhellingen weer een beetje groen waren geworden. Maar de pistes goed zijn, zij het hier en daar ijzig. Donderdag wordt een droomdag om te skiën zij het dat in Oostenrijk de sneeuw nog langer aan kan houden.

Ensemble Oostenrijk Die Tauplitz 1300m

Na die dump blijven de wolken in de buurt maar is het grotendeels droog. De Alpen gaan zoals je ziet verder met matig koud weer (al zit de zwarte hoofdrun wat hoog vanochtend) en krijgen in het midden van de maand nog regelmatig sneeuw. Daarmee wordt een hele mooie basis gelegd voor februari en maart.

Ensemble Franse Alpen 1800m

In de Franse Alpen is vooral de piek komende zondag opvallend. Dat gaat een meter sneeuw opleveren bovenop de halve meter van woensdag. En het is nog een reisdag dus let op.

Ensemble ECMWF De Bilt

Voor de Lage Landen gaan we verder met een gematigd optimisme. De Houdini terug naar de vorst rond 10 januari is weer minder waarschijnlijk geworden. Het is steeds logischer dat het niet gaat komen voor de 19e januari van Rogé Haan.

Gemiddelde temperatuurafwijking tov normaal eerste dagen januari

Tja want zo zijn wij het nieuwe jaar binnen gegaan. En dan moeten we in een paar stappen weer een heel stuk afdalen.

Ensemble midwest USA

Afgezien van het mooie nieuws voor de Alpen dat ik hier presenteer is de USA het spannendst momenteel. Zie hun rollercoaster de komende 16 dagen. Nu ja …. je krijgt alle plaatjes van woensdag straks. Donaties welkom.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Tim · 3 januari 2022 op 13:43

Ja is wel leuk die sneeuw. Maar lopen we niet het risico dat Oostenrijk weer in lockdown gaat . Hoe kijk jij er tegen aan. Jij woont in Oostenrijk hajo.?

    Mars · 3 januari 2022 op 15:02

    Vrienden van mij die in Oostenrijk wonen zijn bang dat de lockdown donderdag bekend wordt gemaakt. Alleen als de besmettingen niet stijgen kan een lockdown worden voorkomen. Dus ik zit me suf te duimen want ik hoop nog steeds zondag naar Salzburg te vliegen.

Richard · 3 januari 2022 op 17:33

Hoop voor de hotels en horeca dat het niet weer gaat gebeuren.
Of ze gooien het dicht voor drie weken en dan weer op we gaan het zien.

Tjeerd · 3 januari 2022 op 19:22

Net geappt met mijn vrienden uit Mittersill. De signalen worden steeds sterker dat Oostenrijk (weer) in een lock down gaat aanstaande donderdag. Waar zijn ze daar toch mee bezig.Het hele toerisme wordt om zeep geholpen, terwijl ze daar afhankelijk van zijn.En dat vanwege licht oplopende covid cijfers. Waar zijn ze toch bezig bezig.Ongelooflijk. Angsthazen politiek.

Hajo · 3 januari 2022 op 19:33

Ja het gonst aan alle kanten… je mag hopen dat iemand toch de zeer positieve berichten over het verloop van Omicron oppikt. Ik hoop nog op een wijs besluit van een nieuwe club en een nieuwe premier. Omicron wordt door experts ook wel een “luchtgedragen vaccin” genoemd…. laat het nu eens rond gaan!

    Mars · 3 januari 2022 op 20:30

    Helemaal mee eens Hajo. Las op Krone dat er weer een nieuwe variant is ontdekt https://www.krone.at/2595318. Wordt het: “daar gaan we weer” of hebben we nu eindelijk voldoende weerstand met zijn allen. Maar goed met blaren op mijn duimen duim ik door voor mijn vakantie.

Gesloten voor reacties.