noowegen24uur

Terwijl de Alpen zacht Kaiserwetter hebben, sneeuwt het goed in Noorwegen en Zweden momenteel. Zie hierboven het Noorse skigebied Ål waarvan ik toevallig gisteren al een plaatje toonde om het contrast met de Alpen te tonen. Nu is webcamspotten in Noorwegen altijd drama omdat het meestal hard waait als het sneeuwt. Je ziet zelden van die mooie fluffige plaatjes die in de Alpen schering en inslag zijn. Op bovenstaand plaatje zien we nu eindelijk eens bewijs dat het er in 24 uur gewoon een halve meter kan sneeuwen. Wat ik persoonlijk wel wist aangezien mijn allereerste ski-ervaring in Noorwegen deze was (klik voor video).

sneeuw2411

Hier zie je het op de kaart. De Alpen precies in de warme sector van een oplossend systeem. Herken je het warmtefront (bij Linz) en het koufront dat naar Bretagne steekt. En het occlusiepunt bij het Reuzengebergte? De Zweedse kust heeft last van de warme Oostzee die wij hier goed op het netvlies hebben. Heb je een arctische uitbraak precies de andere kant op dan heeft Noord-Duitsland Lake Effect Snow. Maar nu dus moet je toch een beetje omhoog voor sneeuw. En we hebben een reporter – Remko – ter plekke die gisteren schreef:

 @Hajo. Ik wil jullie graag wijzen op klimaatberekeningen van het SMHI in Zweden. Zie hun website.Hier in Midden Zweden, omgeving Sala, geen winter te bekennen. grijs, windstil en motregen. Lijkt deze week wat kouder te worden met lichte vorst. Bijzondere is dat er tot nu toe slechts 1 keer wat sneeuw is gevallen. Maar kou in november levert volgens de kenners vaak een witte Kerst op hier. Dus, alle kans op een witte Kerst hier. Overigens is Stockholm in deze tijd een aanrader. Groeten uit Stävresjön.

Ik vrees dat hij hierrrr beneden in de regen zit. Graag een update!

idrefjaell2411

Zweden

slettafjellet2411

Voss in Noorwegen

hafjell2411

Hafjell in Noorwegen

jaemtland2411

Jämtland in Zweden

Mooi toch? En nu snel door met het ochtendweerbericht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.