Mijn Renault Kadjar mooi berijpt vanochtend op de Penningberg. Het is een fantastische dag. Misschien wordt ik nog opgepiept voor een tandemvlucht maar verder staat het allemaal toch wel in het kader van mijn tripje naar Kappl. Eerst nog ff bakkie doen met een bekende in Innsbruck. Hoe graag ben ik in die stad! Natuurlijk kan ik niet weg voor ik een weerbericht heb gepost en een nieuw blog voor bärig.tirol.

Nou gaan we met het weerbericht. De serie gaat extra langzaam om op de verschillende momenten in te kunnen zoomen. Verschillend met gisteren is dat de sneeuw maandag overdag wat langer aanhoudt. En nog steeds heeft Oostenrijk ook dinsdag te maken met lichte sneeuwval. Het wordt echt een flinke temperatuurcrash! Maandag, dinsdag, woensdag is het eventjes op en top winter in de Alpen voor het hogedrukgebied de boel overneemt.

En hoe! Na dinsdag in het grootste deel van Europa nauwelijks een druppel of vlok neerslag meer. Zo droog hebben we het al weken niet meer gezien op de weerkaarten. De Alpen hebben een warme zonnige fase gehad maar toen hadden de Lage Landen nog neerslag. Nu doet heel Europa mee binnen de wél natte driehoek Spanje — Turkije — Noorwegen.

Tikkie onzekerheid nog in de meteofiction. Lost het ene hoog het andere af of kan er nog een zwak front tussendoor schuiven? Koudeuitbraken worden niet meer over centraal Europa berekend maar gaan richting Moskou!

Is de 20 graden nog in zicht voor Nederland? Wel in de GFS para en enkele ensembleleden niet in de normale hoofdrun.

De pluim van het Europese model is gematigd. De hoofdrun eindigt zelfs met een nieuwe temperatuurcrash. Wat is dat?

Aha. Het wachten heeft geloond. De hele run van het Europese model nu binnen. Wat een klapper aan het einde zeg. dat is het soort arctische uitbraak dat het Amerikaanse model de laatste runs ook berekende. Meestal twee stuks. Eentje rond de 24e en eentje rond 30 maart. Nou het Europees model gelooft er dus nog een beetje in. We zullen zien. Fijne zondag. Vanmiddag een mooi artikel over de absurde sneeuwhoogtes in de Verenigde Staten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.