avoriaz0901

Avoriaz op 1800m is net hoog genoeg voor sneeuw vandaag. Ook is het zo dat in het uiterste noorden van de Franse Alpen en in Zwitserland de sneeuwgrens lager is dan in het midden en het zuiden van de Franse Alpen. Wel is het weer leuk te zien dat een dikke laag sneeuw blijft liggen als het regent. En die regen bindt de sneeuwlagen aan elkaar waardoor het lawinegevaar uiteindelijk afneemt. Gelukkig hebben we hele mooie sneeuwplaatjes van sneeuwdump Jonas in dit bericht. Onderaan dan ook de mentale oefening uit de titel…

chamonix0901

In Chamonix op 3842m is vééél sneeuw gevallen en blijft vallen

mega_grimentz-zinal_sorebois0901

In Grimentz-Zinal in Val d’Anniviers sneeuwt het gewoon keihard

vercorin_0901

Idem in Vercorin

vercorin_boompjes

Hoe mooi! Ook Vercorin in Val d’Anniviers

bruesti1540

We kijken verder rond in Berner Oberland.

eggenbergen0901-1590

Eggenbergen – Mooi!

skihuettestand0901

Engelberg – ja altijd hoog genoeg – dit is 2450m en dat is het middenstation.

flumserberg0901b

In Noordoost-Zwitserland sneeuwt het mooi!

flumserberg0901a

Flumserberg heerlijk…

flumserberg0901

Zie je jezelf al gaan?

Rest_Pizolhütte0901

Pizol… let op lawinegevaar…

legler0901

Leglerhütte met de beroemde sneeuwmeter vers gefreesd

greitspitz0901

Greitspitz Ischgl – hoe mooi! Een droomdag in de hogere skigebieden in Oostenrijk dus

In we weten dat het vandaag ook aan de zuidkant sneeuwt (en regent)… dus gaan we over de passen…

simplon-dorf0910

Simplon op 1500m toch gewoon in de sneeuw

stelviolive0901

Stelviopas (Stilfserjoch)

airolo0901

En het leuke skigebied in Tessin: Airolo in 2013-2014 vaak dicht wegens te veel sneeuw

En dan nu de mentale oefening! Probeer eens onderstaande webcamopname artistiek te bekijken alsof je in het Van Gogh museum loopt.

haldi1250

Haldi in Zwitserland op 1250m vandaag

Zie je het? Begin je het te voelen? Voel je de kriebels om een het met houtskool na te tekenen? Nu nog eentje die iets moeilijker is…

moerlialp

Mörlialp

In het midden van Zwitserland. Zie je het mooie contrast in deze plaat? De skiërs in de stoeltjeslift zwart afstekend. Sneeuwkanonnen werkeloos toekijkend. Duidelijk een dikke regendag. De piste gaat er helemaal aan. Maar deze drie die-hards profiteren van de sneeuw die skiet als de beste voorjaarssneeuw. Maar even helemaal afgezien van of jij daar vandaag zou willen skiën… kun je dit plaatje “toelaten”… “aannemen”… en dan langzaam gaan voelen hoe heerlijk het voor de sparren aan weerszijden van de piste moet zijn om even een frisse douche te krijgen. Hoe zou het voelen om een dikke druppel van zo’n tak aromatisch verrijkt met dennengeur op je voorhoofd uiteen te laten spatten? En te voelen dat je leeft…. en dat je geniet van dit leven… hoe het zich ook presenteert?

laplagne0901

La Plagne

Deze is misschien weer iets makkelijker. La Plagne. Nog dik wit van de sneeuw eergisteren. Lekker rustig op de goed geprepareerde piste. Maar wel in de regen. En geloof me van mijn video van gisteren: verregende sneeuw pakt heerlijk! Blessurevrij scherp draaien. Echt “carven” in de zin van “gutsen”. En zo’n skilift die in het niets in de mist verdwijnt? Is dat niet net als het leven zelf? Kun je dat allemaal toelaten? Of eis je een “recht” op zon en droge poedersneeuw op je vakantie? Kun je aannemen wat de natuur je geeft? Bijvoorbeeld een gezond stel benen en een portemonnee die tenminste toelaat om daar überhaupt heen te gaan… en in die lift te gaan zitten? En de warme douche in je hotel of appartement die op zo’n dag extra lekker voelt?

valgrosina0901

Val Grosina

Dit is weer een makkie. Dit is gewoon mooi! Basta!

chironico850

Chironico op 850m aan de zuidkant

Een Hollands plaatje in Tessin. Net een beetje sneeuw gehad en meteen al weer regen. Maar ook hier grijp je onwillekeurig naar het houtskool om die daken na te gaan tekenen. En zie die asfaltweg in het midden eens verrassend spiegelen. Mooit toch?

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

64 reacties

Gesloten voor reacties.