Eerst de knuppel in het hoenderhok: het Europese weermodel berekent voor komende zaterdagochtend in de omgeving van Venlo een sneeuwdek van 10-20cm dat dus een hele mooie zaterdag oplevert in een groot deel van het land maar dat zondag en maandag zeer snel smelt. Maar nu eerst naar de beelden van de huidige sneeuw.

Natuurlijk vooraf ook weer flauwe kritiek gehad op mijn nu achteraf gezien perfecte voorspelling. En de onderste tweet van de situatie ergens op de weg laat ook zien dat het onverantwoord zou zijn als ik de veilige weg zou kiezen en zou zeggen: “Ach joh wordt toch niks”.

Het slechte nieuws van vanochtend is dat de sneeuw vanavond en vannacht tegen gaat vallen. Alleen de Noordelijke provincies krijgen ene paar centimeter. Maar – gisteren stipte ik het al aan – er zijn ook vrijdag kansen!

Dit is de laatste berekening. Een sneeuwbom in Brabant en Limburg.

En dit is hem in het Amerikaanse model. Iets minder maar toch een bevestiging van de tendens en vrijdag is om de hoek.

En als het tegen gaat vallen doe je dit. Het zit tussen de oren weet je. You are in control!

En vanochtend… als jij dit leest… heeft Ierland dit voor zijn kiezen…

…. en is Zweden zo koud geworden in december als sinds 1986 niet meer. Klimaatcyclus anybody?

PS Dank voor de toffe donaties.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Skigastein · 7 december 2021 op 11:26

Mooi die paar vlokken in NL. Hier in Oostenrijk blijft het lekker doorsneeuwen. Ik heb mijn eerste afdaling er weer op zitten. Flinke hike van 800 naar 2100 meter (pijn aan de longen!). En na een heerlijke lunch maar liefst een route van 16,2 km kunnen skieen tot midden in het dorp. Sneeuwdek natuurlijk nog niet voldoende voor de massa…. maar voor ons ‘locals’ heel erg lekker. Helaas wel mijn nieuwe skibroek kapot door een stuk prikkeldraad wat ik te laat opmerkte…. ach het was het waard!

Erik · 7 december 2021 op 11:53

Dat zou mooi zijn als er Zaterdag een mooi pak ligt, dan ga ik er zeker naar toe (als het in mijn regio niet valt zoals er op het Europese model uitziet.) Hajo, hoe is jouw ervaring eigenlijk met de Amerikaanse modellen? Ik heb het idee dat Europese modellen vaker meer in de buurt zitten van de werkelijkheid.

Gesloten voor reacties.