Eerst de knuppel in het hoenderhok: het Europese weermodel berekent voor komende zaterdagochtend in de omgeving van Venlo een sneeuwdek van 10-20cm dat dus een hele mooie zaterdag oplevert in een groot deel van het land maar dat zondag en maandag zeer snel smelt. Maar nu eerst naar de beelden van de huidige sneeuw.

Natuurlijk vooraf ook weer flauwe kritiek gehad op mijn nu achteraf gezien perfecte voorspelling. En de onderste tweet van de situatie ergens op de weg laat ook zien dat het onverantwoord zou zijn als ik de veilige weg zou kiezen en zou zeggen: “Ach joh wordt toch niks”.

Het slechte nieuws van vanochtend is dat de sneeuw vanavond en vannacht tegen gaat vallen. Alleen de Noordelijke provincies krijgen ene paar centimeter. Maar – gisteren stipte ik het al aan – er zijn ook vrijdag kansen!

Dit is de laatste berekening. Een sneeuwbom in Brabant en Limburg.

En dit is hem in het Amerikaanse model. Iets minder maar toch een bevestiging van de tendens en vrijdag is om de hoek.

En als het tegen gaat vallen doe je dit. Het zit tussen de oren weet je. You are in control!

En vanochtend… als jij dit leest… heeft Ierland dit voor zijn kiezen…

…. en is Zweden zo koud geworden in december als sinds 1986 niet meer. Klimaatcyclus anybody?

PS Dank voor de toffe donaties.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Skigastein · 7 december 2021 op 11:26

Mooi die paar vlokken in NL. Hier in Oostenrijk blijft het lekker doorsneeuwen. Ik heb mijn eerste afdaling er weer op zitten. Flinke hike van 800 naar 2100 meter (pijn aan de longen!). En na een heerlijke lunch maar liefst een route van 16,2 km kunnen skieen tot midden in het dorp. Sneeuwdek natuurlijk nog niet voldoende voor de massa…. maar voor ons ‘locals’ heel erg lekker. Helaas wel mijn nieuwe skibroek kapot door een stuk prikkeldraad wat ik te laat opmerkte…. ach het was het waard!

Erik · 7 december 2021 op 11:53

Dat zou mooi zijn als er Zaterdag een mooi pak ligt, dan ga ik er zeker naar toe (als het in mijn regio niet valt zoals er op het Europese model uitziet.) Hajo, hoe is jouw ervaring eigenlijk met de Amerikaanse modellen? Ik heb het idee dat Europese modellen vaker meer in de buurt zitten van de werkelijkheid.

Gesloten voor reacties.