schitterendeboom

Hoe mooi kan de herfst zijn! Zie deze fotoserie. Zelfs met lokale onweersbuien zoals in het oosten van Duitsland gisteren zijn de plaatjes nog om te zoenen. Zaterdag komt hier radicaal een einde aan. In de loop van de middag trekt de eerste regenzone vanuit het zuiden binnen en het Scandihoog gooit meteen de handdoek in de ring.

pluimmidden

In de Lage Landen vanaf dat moment dagelijks regen en nauwelijks meer zon.

maandagavondstorm

Maandag zelfs even echt onstuimig met harde tot stormachtige wind én onweer. Ga er maar aan staan.

alpenboosaardig

Het Europese model is een tikkie minder stormachtig bij ons maar des te extremer in de Alpen. Aan de grond zie je nauwelijks wind in een gebergte maar die windstoten langs de hoofdkam! Laat niemand het in zijn hoofd halen om maandag in de Alpen te gaan wandelen.

accualpenec

De accumulatie in het Europese model is nog steeds waanzinnig te noemen. Opgebouwd uit twee frontenpassages. De eerste vanaf zondag en de tweede vanaf volgende week vrijdag. Zwaartepunt absoluut in het westelijk Alpengebied waardoor Oostenrijk er nog wel fraaie opklaringen zal hebben tussendoor.

zondvloedje

 

Hoe bang moeten we in de Lage Landen zijn? Maandagavond (spits!) dus voor harde wind en onweer. Maar ook later in de week kan het nog eens mis gaan. Die 45mm in 3 uur kan evengoed als 90mm in 3 uur uitpakken en evengoed in Parijs of Eindhoven neergaan op deze termijn. Maar hou dus vooral ook komende maandag in de gaten.

 

vrijdagonzeker2

 

Het Amerikaanse weermodel gumt de tweede frontenpassage eind volgende week helemaal uit! Een mooi centraal Europees hoog zou zich gaan ontwikkelen met droomwandelweer in de Alpen. Zal het echt?

vrijdagonzeker

 

Niet als het aan het Europese model ligt. Geen hogedruk te bekennen op de hele kaart en vrij spel voor alle regenzones. Op dit moment onvoldoende basis om te kiezen tussen de twee. We houden het dus in de gaten. Hou vast dat in elk geval zondag tot en met woensdag een fase wordt om de zonnebank weer van stal te halen en of samen gezellig rond de haard te gaan zitten. Dinsdag 15 september zit met mogelijk maar 15ºC ’s middags weer hoog in de ranking voor die datum.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.