Vanavond even een kleine update met betrekking tot de reisdag aanstaande zaterdag. Veel wintersporters gaan onderweg richting de Alpen, maar ook veel wintersporters komen terug van hun favoriete bezigheid tijdens de wintermaanden. En hoe wordt het weer onderweg? In ieder geval zullen de reizigers onderweg (veel) last hebben van de wind, die heerst in Nederland en het noorden van Duitsland. Voor sneeuw hoeven we niet te vrezen. Daarvoor is zaterdag de temperatuur te hoog.
OK! Dit is de huidige situatie. Een knallende straalstroom, gericht op de Lage Landen en de rest van noord-west Europa. Dat betekent dat er heel veel lagedrukgebieden op transport gaan over de Atlantische oceaan. En het gaat enorm snel. Een laaglandwinter kunnen we even op ons buik schrijven de komende week. Storm en nog meer wind is wat de klok slaat.
De komende uren zal de wind (nog meer) toenemen. Een lagedrukgebied dat nu nog ten westen van Schotland ligt trekt de komende uren in duizelingwekkend tempo richting de Oostzee. Morgen zullen wij daar het windveld van krijgen, al denk ik dat de enige mogelijkheid tot een storm is weggelegd voor de Wadden. Voor de rest van de Lage Landen zit er een stormachtige wind in de komende 24 uur.
Morgenochtend, 12 uur later ligt het systeem (depressie Elon) reeds voor de kust van Noorwegen. Met een oost – noordoostelijke route gaat dit systeem net te ver noordelijk om een echte storm te waarborgen. Maar de volgende depressie (Felix-met pijl aangegeven) ligt al klaar. En dat is niet degene die bij ons op zaterdag, de reisdag. storm gaat brengen.
Elon ligt morgen pal ten noorden van Nederland, terwijl Felix net ten westen van Schotland ligt. En in de de cirkel ligt Gunter. En het grappige is: Gunter is nog niet benoemd door de Deutsche Wetter Dienst. In ieder geval staat hij nog niet op de kaart die ik als openingsfoto heb gebruikt. Maar Gunter is wel degene die wellicht storm gaat brengen in Nederland op de overgangsdag, zaterdag. Dus, kun je nagaan hoe snel e.e.a. gaat.
En hoppa…..daar is Gunter. Zaterdagmiddag, pal ten noorden van Nederland. Koekoek, maar wellicht gaat het zwaarste windveld net ten noorden van Nederland langs omdat Gunter nog niet helemaal uitontwikkeld is. Met andere woorden: zodra Gunter noordelijk van ons langs trekt is hij nog aan het uitdiepen. Denemarken en noord Duitsland krijgen het zwaar te verduren. Maar het zwaarst worden, zoals het er nu uitziet, de Baltische staten getroffen. Om aan te geven hoe snel het gaat: Elon ligt dan al boven Rusland en Felix al boven Finland. en dat in slecht 54 uur. Dan zijn we inmiddels 3 depressies verder. Lang leve de straalstroom die met snelheden van 360 kilometer per uur over west Europa beukt. Op 10 kilometer hoogte natuurlijk. Reis je van Amerika of Canada (waarover morgen meer) naar Europa, dan ben je een uur eerder dan normaal op Schiphol. Reis je de andere kant op…..kussentje of boek mee! Of alle films op het “on board entertainment system” bekijken.
En dan zondag komt er wellicht wat betrekkelijke rust in de atmosfeer. De stroming draait iets meer naar het noordwesten en kouder lucht zal over Europa uitstromen. Als het goed is, is iedereen dan al op de plaats van bestemming. Thuis of in de Alpen. Dus van sneeuw zullen de reizigers geen last hebben. Wel van de wind.
Zondagochtend zal de koudere lucht over Europa uitstromen. Dan zal er ook sneeuw in de Alpen komen. Dus voor de komende week ziet het er goed uit. De wisseldag, zaterdag, wordt regenachtig en dan vanaf zondag een enorme val van de temperatuur en sneeuw tot in de dalen.
Dit is de pluim voor de Franse Alpen. Op het moment dat de warme kolom overtrekt is de neerslag minimaal. Pas als de koudere lucht doorkomt knalt de neerslagpiek omhoog. Dan is het sneeuw wat de klok slaat. 25 centimeter, wellicht meer is goed mogelijk. No worries mate!
En hupsakee. De Zwitserse Alpen. Prikpunt Val d’Anniviers. Ongeveer hetzelfde verhaal. Alleen is hier de neerslagpiek in de warme sector iets hoger. Wel kortstondig dikke regen. Maar daarna….sneeuw!
En dit is prikpunt Obertauern en Die Tauplitz. Idem dito als de Zwitserse noordkant, alleen is de laatste neerslagpiek iets minder. Het is echter afwachten wat Gunter precies doet. Na 2 depressies zullen de modellen ongetwijfeld met nieuwe berekeningen komen. En “als” Gunter zuidelijker komt – ik heb het eerder gezegd – dan zit er dikke storm in voor Nederland, en komt de koudere lucht eerder door in de Alpen. Dat is dus nog even afwachten. Morgenochtend zal Hajo ongetwijfeld komen met een update ivm de winterverwachtingen voor de Lage Landen later deze maand. Morgenavond ben ik er weer met o.a.: winter in de USA. BRRRRRR
33 reacties
Gesloten voor reacties.