Zaterdag is de Weisse Rausch, de knotsgekke skirace waarmee St. Anton am Arlberg haar skiseizoen steevast afsluit. Een eindeloze wilde massastart super-G van de Valluga naar het dorp en dan nog wel na het sluiten van de pistes als de nog dikke sneeuwlaag een grote papzooi is geworden. Het is al een wonder als je überhaupt een beetje vlot door kunt skiën, een nog groter wonder is dat Roderik Sillevis in 2019 – zijn eerste editie en de laatste voor covid – top 10 skiede. Ja dat lees je goed. Nu is hij net 40+ en gaat hij voor top 3 in zijn categorie! Zei hij tegen me, maar ik ken Roderik en weet dat hij stilletjes voor de eerste plek gaat. Live kijken dus (onderaan dit bericht)!!!

  • Wat: 23 april 2022 / Start: 17 uur
  • Traject: Valluga – Valfagehrjoch – Ulmerhütte – Moos – St. Anton am Arlberg (9 km)
  • 555 deelnemers uit de hele wereld
  • Startgroepen: Ski Alpin, Snowboard, Telemark, Kurzski, Monoski
  • Kinderwedstrijd om 16:30 uur

Het cult-evenement “Der Weisse Rausch” staat na 2 jaar covid-pauze nu voor de 23e keer op de agenda! Zaterdag einde van de middag verzamelen 555 skiërs, snowboarders en telemarkers zich op de imposante Vallugagrat. Om 17.00 uur verscheurt een kanonschot de stilte voor de start. Martin Ebster, de directeur van de VVV benadrukt nog eens hoe extreem de wedstrijd is: “ In principe mag iedereen meedoen, maar toch moet je echt een excellente skiër zijn om je over papsneeuw en buckels staande te houden. Dan is er ook nog een pittige stijging kort na de juist steile zeer snelle start.”

Roderik Sillevis slaagde er in 2019 dus in om in de stijging van voren mee te doen en dat zonder de langlaufstokken die de toppers inzetten om zichzelf omhoog te duwen. De meute doet de ski’s uit en wandelt omhoog. Na die klim rest een eindeloze afdaling met halverwege een zwarte buckelpiste. Daar katapulteerde Roderik zich in 2019 naar voren gewoon zonder bochten op extra lange ski’s. Hij viel maar won netto toch tijd. Als hij het deze keer kan doen zonder te vallen… is alles mogelijk. Maar dan moet hij het na goed hersteld te zijn van een operatie aan zijn knie en met een restje rugblessure ook nog over de metershoge sneeuwhopen klauteren die voor de finish als extra obstakel zijn opgeworpen.

Roderik komt niet alleen dit jaar. Hij heeft 3 collega’s van de skibaar Wolfskamer bij zich. Jonge gasten. Vast ook goed getraind. Maar het lijkt mij echt zeer stug dat er eentje sneller skiet dan Roderik. Het is echt niet te onderschatten als hij op het podium zou komen. Dan behoor je tot de absolute top van Nederlandse skiërs en geef je ook hele hordes Oostenrijkse oud-wedstrijdskiërs het nakijken. Nu ja, het wachten is op een nieuwe generatie Nederlandse skiërtjes en die kunnen dan meteen in St. Anton aan de bak in de Weisse Rausch Mini. Zaterdag starten die om 16.30 uur boven de Sennhütte.

Roderik laat niets aan het toeval over! De fluor wax zit erop. Laten wij zaterdag via onderstaand venster live kijken en letterlijk voor hem bidden dat hij niet geblesseerd zal raken.

Zo cool!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Aart · 22 april 2022 op 21:58

Há Roderick, mijn favoriete skileraar bij Wolfskamer. Topperrrrrrr! Go for it 🙂 !!

Aart · 23 april 2022 op 18:23

2e in zijn klasse! Dat is klasse !! Sneller dan menig Oostenrijker, Zwitser of Italiaan.
Helaas niet kunnen zien. https://balancer.pentek-timing.at/results.html?pnr=14178&cnr=9

    Hajo · 23 april 2022 op 19:27

    Inderdaad grote klasse. Nog één 50+ sneller dan Roderik. Bij 60+ begin ik mezelf kans op top 10 of podium te geven. Nog 5 jaartjes fit blijven.

Aart · 24 april 2022 op 12:01


De afdaling van de winnares bij de vrouwen Petra Zeller. Om een idee te krijgen.

Spyfromthesky · 24 april 2022 op 21:38

Laten we denken dat er een kans bestaat dat Oostenrijk ergens vanaf 7 mei mogelijk weer wat sneeuw op hoogte, beperkte hoogte?, zou kunnen krijgen. Kaarten hebben een koude mei fantasie voor ogen.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.