De dag dat de terrassen weer open mogen, kon in de Lage Landen niet mooier zijn. Maar wordt helaas vannacht en morgen al wreed verstoord. De Alpen delen ook nog in het mooie weer zij het met grote schapenwolken die mooie schaduwen werpen zoals hier op de Mölltaler gletsjer.

En natuurlijk begon het koud vanochtend met op uitgebreid vorst aan de grond. Het Limburgse Ell was het koudst!

In Ell wordt pas sinds 2000 gemeten en dus een mooie derde plaats met die vorst aan de grond.

Doe met deze grafiek wat je wilt…. voor zo’n specifieke datum zou het toeval kunnen zijn dat het eruit ziet alsof ….

Voor de hele maand april scoort Ell zeker een record want 1,3ºC in de maandgemiddelde temperatuur op 2m komt er niet meer bij de laatste dagen van april.

 Daar hoort dit minder tot de verbeelding sprekende staafdiagram bij.

Morgen krijgen we regen uit een brede vore. Dat is geen klassiek front. Je ziet de pluk neerslag ook onder de isobaren door gaan in plaats van ze te volgen. Het is eigenlijk een keerwatertje van de noordelijke stroming die voor de afwisseling eens naar de Azoren steekt.

In mei dan de overgang naar WC bij ons en sneeuw in Noorwegen in een gebied waar al erg veel ligt.

Je zou denken dat de naar het westen en noordwesten gerichte fjorden extra veel sneeuw hadden met de lage noordelijke stroming. Ht omgekeerde blijkt het geval: juist de naar het oosten gerichte bergdalen hebben op de kammen meer dan 3x zo veel sneeuw als normaal.

Even vergelijken met de Alpen en ja: ook daar ruim meer dan normaal. Aan de noordkant dan.

En zo gaat het thuis verder: de koude dagen vanaf vrijdag eigenlijk nog het mooiste terrasjesweer. Laten we er dus een mooi weekeinde van maken samen! 9 mei lijkt en kandidaat voor de eerste zomerse dag. Houden we in de gaten!

PS De komende dagen geen donatieformulier onder de weerberichten maar een mysterieuze actie met als titel en wachtwoord #borgvoordeburg. Bestaande donateurs hebben er in de nieuwsbrief al over gelezen. Als je nieuwsgierig bent lees dan ook die nieuwsbrief en kijk hoe jij met een piepkleine investering deel gaat nemen aan een luxe pied-a-terre in Oostenrijk.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Kirsten_dl · 28 april 2021 op 21:41

Mooi bericht @hajo ! Maar voor wie doe je eigenlijk want ik zie nauwelijks reacties verschijnen.
Maar goed, gaat de linkse propaganda zender VRT over de streep of is het de schuld van president Trump ? 😉

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/04/28/we-beleven-de-koudste-aprilmaand-in-35-jaar-waarom-was-het-zo-k/

  Hajo · 29 april 2021 op 07:50

  Je vraag laat zien dat jij het ouderwetse oeverloze geouwehoer in de reacties mist, waardoor bijvoorbeeld een door mij aardig betaalde developer amper aan programmeren toekwam en we continu onze hersens braken over moderatie. Nou ik zal je wreed uit deze slaap verstoren: ik ben zielsgelukkig hiervan bevrijd te zijn. Ik hoor dat dit pingpongen of chatten of hoe je het wilt noemen is verhuisd naar een andere website. Graag het adres waar ik een bos bloemen heen mag sturen hiervoor. Voor wie ik schrijf? Heel simpel: voor de groeiende groep donateurs. Zoals Adam Curry zegt over het nieuwe verdienmodel voor content creators: “niet pay to play, maar play to pay!”. Tel het aantal minuten dat ik je amuseer en vergelijk dat met een avondje bioscoop… kijk naar je vermogenspositie…. en bepaal je donatie. En ik denk dat noch ik noch een donateur zich eraan stoort dat er nog 1000 mensen gratis meeliften. Live and let live. En trouwens: ook vroeger hield ik niet op tegen mijn team te zeggen dat ik schreef voor de 90% die nooit reageerde. Dat kwartje viel zelden… als er gedoe was in de reacties was het crisis. Discussies over moderatie achter de schermen. Regels en aanpassing van regels. Ik had nooit crisis. Ik zei altijd: “Who cares. 90% reageert nooit en dat is de life blood van de site” (die toen nog royale sponsoring had). Tzt zal de fuel van lezers in satoshi betaald gaan worden. Zie:

Tijs · 28 april 2021 op 22:15

Nou, onder andere voor mij. Ik heb gewoon niet vaak iets te melden of te vragen, maar ik lees de stukjes allemaal met veel plezier.

  DP · 29 april 2021 op 03:21

  Ik ook.

Aart · 28 april 2021 op 22:45

idem 🙂

Michel · 29 april 2021 op 02:23

Idem

  Bjurn14 · 29 april 2021 op 08:13

  Hajo, volgens mij is Hupsel kouder? Of zie ik iets over het hoofd.

  En: idem

Mart · 29 april 2021 op 08:27

Leuk en boeiend geschreven,
En lees het graag.

Heb alleen niet zoveel motivatie om iets te schrijven, tot nu dan:-).

Bedankt,

Tjeerd · 29 april 2021 op 08:29

Idem

MierrenN*(ker · 29 april 2021 op 09:31

Er zijn wel meer sites (onder andere electroverse) waar nooit geluld wordt. Je denkt inderdaad dat er dan ook niet gelezen wordt maar dat is natuurlijk niet zo.

david · 29 april 2021 op 10:44

ik ook

hans · 29 april 2021 op 12:41

interessante stukjes om te lezen hajo ,maar ik vind het niet nodig om te reageren .

EKlop · 29 april 2021 op 20:31

Aanwezig 😉

Peter · 29 april 2021 op 21:44

Hajo. Hoe groot is de kans op nachtvorst in de NOP dit weekend? Ga eigenlijk een weekendje weg maar met kans op nachtvorst wordt dat lastig. Sommige sites geven wel en anderen weet geen kans op nachtvorst. Weet het ff niet.

Gesloten voor reacties.