We beginnen vandaag eens met een mooie HD webcamfoto van 08:00 uur vanaf de Kronplatz op de grens tussen Alpen en Dolomieten. Ze krijgen daar (gemiddeld) wel minder fronten over, maar de omstandigheden zien er nog steeds zeer goed uit en vandaag ook nog een vers laagje sneeuw.
Die Hajo heeft vandaag (28 jan) toch maar mooi mazzel. Lekker skiën op een vers poederlaagje in de Zillertal Arena. Het gehele Alpengebied krijgt er zo’n 5 tot 15 cm bij en op sommige plekken in Tirol mogelijk wel 20 cm. Vanmiddag zullen de laatste afdalingen van Hajo mogelijk worden begeleid door zonnestralen. Geniet er maar van, want morgen ziet het er weer heel anders uit. Dan is het dinsdag (29 jan) en hebben de west en noord Alpen met een passerend warmtefront te maken. Vooral ’s middags en ’s avonds moet rekening worden gehouden met neerslag. Door aanvoer van zachtere lucht stijgt de sneeuwgrens naar 1400 à 1800 meter. Op woensdag (30 jan) volgt dan een zonnige en zeer zachte dag met een vorstgrens rond 2.000 meter, waarbij het in de laagste dalen mogelijk 15 graden kan worden.


Zie op bovenstaand kaartje de zonnige en warme woensdag. Op donderdag (31 jan) hebben de west en noord Alpen opnieuw te maken met een passerend front. Op bovenstaand kaartje al te zien boven West-Frankrijk. De temperatuur daalt wel iets, waardoor de sneeuwvalgrens geleidelijk daalt van 1700 naar 1300 meter.
Zoals gisteren reeds werd aangehaald, zien we vanaf vrijdag (1 feb) een langzame kentering in het stromingspatroon ontstaan. Op vrijdag zelf klaart het mooi op in Frankrijk en Zwitserland, maar Oostenrijk houdt dan nog veel bewolking over van het wegtrekkende front. Zaterdag (2 feb) wordt het nog één dag zacht met föhn aan de noordzijde van de Alpen. Dit komt door een depressie die, volgens het Amerikaanse weermodel, vanaf West-Frankrijk naar de golf van Genua gaat trekken. Het Europese weermodel laat dit systeem via Oostenrijk naar het NW van Rusland trekken. In beide gevallen pakt dit gunstig uit. Zaterdagmiddag gaat het in de Franse Alpen al stevig sneeuwen, waarbij de sneeuwvalgrens snel daalt van 1700 naar 1000 meter. In de nacht van zaterdag op zondag (3 feb) wordt dan het gehele Alpengebied bedekt met een groot neerslaggebied, waarbij de neerslaghoeveelheden behoorlijk kunnen zijn en de sneeuwvalgrens daalt tot in de laagste dalen. Zie op onderstaand kaartje de berekende verse sneeuwhoeveelheden.


Op bovenstaand kaartje is te zien dat deze “run” iets minder sneeuw laat vallen in de Alpen als de run die ik jullie gisteren liet zien. Geen echte dump, maar deze run geeft naast nog steeds een substantiële hoeveelheid verse sneeuw in de Alpen óók behoorlijk wat sneeuw in de Middelgebergten en in de Wintersport-Arena Sauerland. Ook de Pyreneeën en de skigebieden in Tsjechië krijgen een lekkere opfrisbeurt. Zelf Zuid en Midden Nederland worden dan wit. Maar voor hoe lang? En wat te denken van dat paars-blauwe gebied aan de bovenzijde van dit kaartje? Dat is het gebied van Fjord-Norway, waar het bijna de gehele week flink sneeuwt, resulterend in een aanwas van meer dan een meter poeder. Houd dit in het achterhoofd als je eens overweegt in dit gebied te willen gaan skiën. Maart/april is het daar super!

We sluiten af met de laatste Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads[fbphotos id=537971316237078]Vandaag na dagen strak blauwe luchten eindelijk weer plaatjes met sneeuwval. Marco ziet het heerlijk sneeuwen in Montafon! En Jasper heeft twee foto’s van gisteren uit Winterberg ingestuurd. Sauerland is nog steeds een droom en dat wordt na een kort regenachtig intermezzo al snel nog beter!

Wil je de discussie van de weerpro’s volgen of meedoen klik dan hierrrr


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

8 reacties

Gesloten voor reacties.