Bewolking 29/02/12

Klik voor grotere afbeelding

Van Hajo, die vanochtend is aangekomen in het Oostenrijkse Pitztal, krijg ik zojuist een jaloersmakende sms binnen met de mededeling dat hij zijn eerste afdalingen onder een strak blauwe hemel gaat maken vandaag. Meteen even de webcams gecheckt en jawel hoor, wat een plaatjes vanaf de Pitztaler Gletsjer! Vooral in de Oostenrijkse Alpen is het vandaag ook nog eens lekker fris met een vorstgrens rond 1000m. Aan dit weertype zal echter snel een einde komen, zo verraadt de bovenstaande afbeelding al. 

Temperatuurspiek gaat samen met neerslag en bewolking

Als we de ensemblegrafiek voor de Alpen erbij pakken zien we voor de gehele Alpenboog eenzelfde temperatuurverloop.

Ensemble 27/02/12

Klik voor grotere afbeelding

De komende dagen lopen de temperaturen in de Alpen vlot op met als ‘hoogtepunt’ een vorstgrens rond 2500 tot 3000m aanstaande donderdag. Na donderdag zien we de temperaturen weer vrij vlot terugzakken naar normale waarden voor de tijd van het jaar met daarbij mogelijk kans op mooie sneeuwval. Hier zoomen we zo nog even op in. 

Bovenstaande ensemble is geldig voor een punt in de buurt van Innsbruck. Zoals we kunnen zien in de neerslagverwachting hoeven ze daar de komende dagen niet te rekenen op significante neerslag. Pakken we de grafiek voor Salzburg er echter bij, dan zien we een geheel ander beeld. 

Ensemble Salzburg

Klik voor grotere afbeelding

Morgen zakt een neerslagzone vanuit het noorden af richting de Alpen. Echter zal deze neerslag door hogedrukinvloeden vanuit het westen niet veel verder richting het westen door weten te dringen dan het Salzburgerland. In de meest Oostelijke gebieden aan de Oostenrijkse noordkant begint het morgen licht te sneeuwen boven 800m. Deze sneeuwval houdt in deze gebieden vervolgens tot en met woensdagmiddag aan. De sneeuwgrens zal hierbij echter gestaag gaan stijgen. Woensdag zal het hierdoor waarschijnlijk in veel gebieden ook nog enige tijd regenen tot op een hoogte van 1500 tot 1700m. De neerslag zal zich zoals eerder genoemd echter grotendeels beperken tot de meest Oostelijke regio’s. Hajo die in het Pitztal verblijft zal op wat licht uitsneeuwende bewolking na waarschijnlijk niet heel veel neerslag zien. Op zon hoeven de Oostenrijkse skigebieden in ieder geval ook niet te rekenen, op de plekken waar het droog is zal het grotendeels bewolkt blijven.
 
Frankrijk en Zwitserland zonnig en zacht 

Bewolking 29/02/12

Voor het gemak heb ik de kaart die helemaal bovenaan dit bericht staat nog een keer geplaatst. Op deze kaart, die het wolkendek weergeeft voor aanstaande woensdag is de west-oost georiënteerde weerscheiding namelijk prachtig te zien. Terwijl het morgen en woensdag in Oostenrijk grotendeels bewolkt is, schijnt de zon volop in het westen. De Franse en Zwitserse skigebieden gaan evenals alle gebieden aan de zuidkant een serie prachtige voorjaarsdagen tegemoet. Voor de krokusgangers aldaar zal het goed toeven worden met lekker voorjaarssneeuw en heerlijke temperaturen om een drankje te doen op het terras. 

Vanaf donderdag zien we ook in grote delen van Oostenrijk de zon prachtig doorbreken. Daarbij zal donderdag ook de dag worden waarop de temperaturen de hoogste waarden bereiken. Vrijwel overal loopt de vorstgrens op tot boven de 2500m met uitschieters boven 3000m.  Na donderdag begint hoogstwaarschijnlijk de daling van de temperaturen richting normale waarden voor de tijd van het jaar.

Vanaf aankomend weekeinde weer winterverrassingen?  

ecmwf 06/03/12

Klik voor grotere afbeelding

 

Voor het volgend weekeinde zien we alweer tekenen van nieuwe winterse verrassingen op de weerkaarten verschijnen. Het ECMWF model berekent een afzakkende depressie vanuit het noordwesten met sneeuw van Frankrijk tot Oostenrijk begin volgende week. De GFS hoofdrun houdt de luchtdruk echter blijvend hoog boven de Alpen. In het ensemble zien we echter ook genoeg leden die met een meer neerslagrijk scenario op de proppen komen. Deze ontwikkelingen gaan we de komende dagen scherp in de gaten houden.


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

26 reacties

Gesloten voor reacties.