Vanochtend zien we zoals zo vaak wat voor prachtige weerscheiding de Alpen keer op keer geven. De webcams ten noorden van de hoofdkam zijn vrijwel allemaal al grijs gekleurd door de bewolking van het zwakke front dat later vandaag arriveert. De meeste Italiaanse gebieden laten echter strak blauwe luchten zien. Deze gebieden hoeven vandaag ook niet op neerslag te rekenen. Niet bepaald en ramp, aangezien de sneeuwgrens behoorlijk omhoog gaat de komende uren. 

 
Bovenstaand radarbeeld wekt de indruk dat de Noordkant vandaag te maken krijgt met een heuse dump. Gelukkig is dit niet het geval. De neerslag horende bij het afzakkende warmtefront schampt de Alpen slechts terwijl het ook nog eens snel afzwakt. Uiteindelijk kunnen de gebieden ten noorden van de Alpen hoofdkam rekenen op enkele uren lichte regen en sneeuwval vanaf de vroege middag. Sneeuwgrens ligt aanvankelijk nog rond 800m maar stijgt geleidelijk richting 1600 tot lokaal uiteindelijk 1800m. Nogmaals, als het al regent zal dit slechts enkele millimeters zijn. De meeste Franse gebieden, in ieder geval ten zuiden van Les Trois Vallées, als ook de overige zuidkant gebieden houden het droog en zullen zelfs zonnig blijven. 


Morgen wordt een echte lentedag in de Alpen. Onder invloed van een kortstondig stijging in luchtdruk klaart het vrijwel overal op terwijl de temperaturen nog eens enkele graden verder stijgen. Vorstgrens komt uiteindelijk rond 2000 tot 2500m uit, en met het zonnetje erbij zal het heerlijk terrassen worden in de middag. Hierna volgt donderdag een zwak koufront waarbij de sneeuwgrens juist hoog gaat beginnen en snel zal gaan dalen. Ook dan weer geen grote hoeveelheden, zeg 5 tot maximaal 10 cm voor de Noordkant gebieden bij een sneeuwgrens die van 2000m snel naar 1000m daalt. Gebieden zuidelijk van de hoofdkam opnieuw droog en zonnig.

[dc_slider slider=”10444″ captions=”true”]En dan volgt vanaf zaterdagochtend de al eerder besproken echte dump voor de Alpen. Inmiddels kunnen we met zekerheid zeggen dat het een situatie gaat zijn waarin zowel de Noord- als de Zuidkant op verse sneeuw kan gaan rekenen. Extra mooi is dat het Europese en het Amerikaanse model het hier over eens zijn. Vergelijk de serie in het bericht van gisterenavond (afkomstig van het Amerikaanse model) maar eens met de bovenstaande serie die geproduceerd is door het Europese model. Gisteren gebruikte ik nog de door Hajo in het leven geroepen ‘sneeuwsandwich’, vandaag kom ik daar een beetje op terug en gebruik ik liever de term ‘sneeuwtol’. Kijk maar eens hoe prachtig de neerslag een heel rondje Alpen maakt komend weekeinde!

De eerste full-hit is voor de Noordwestkant van de Alpen. Vanuit de vroege ochtend gaat het vanaf de Franse Maurienne Vallei uiteindelijk langs de gehele Noordkant van de Alpen matig tot intensief sneeuwen. In gebieden als Les Portes dus Soleil, het Berner Oberland, maar ook de zogenoemde Staulagen in Oostenrijk (Sankt Anton, Kleinwalsertal) gaat een dik pak verse sneeuw vallen. Reken in eerste instantie op 20 tot lokaal 50cm bij een sneeuwgrens die tot in de laagste dalen zakt. Daarna zien we de sneeuw doorschieten naar de Zuidkant van de Alpen en intensiveren in de Oostelijke Italiaanse Alpen (Livigno) en Slovenië. Als klap op de vuurpijl weet de neerslag uiteindelijk oostelijk om de Alpen heen te tollen om dan zondag opnieuw voor lichte tot matige sneeuw te zorgen aan de Noordkant van de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. 


Als de neerslag zondag tegen het eind van de middag overal in de Alpen stopt zien we de luchtdruk razendsnel oplopen. Maandag volgt dan ook een dag om je vingers bij af te likken, of misschien zelfs wel op te eten. Doe je ogen maar eens dicht en beeld je een plaatje van jouw favoriete skigebied, want voor bijna alle skigebieden gaat dit gelden, in onder de volgende condities: een heerlijke zonnetje, strak blauwe luchten, een dikke laag verse sneeuw en temperaturen rond -5 graden Celsius op 1000m. Iemand die wil klagen? Nee? Mooi!


Als toegift kijken we nog even snel naar een mogelijk ontwikkelende Nordstau voor medio volgende week. Zowel het Europese als het Amerikaanse model hebben deze al dagen lang in het vizier. Het lijkt er heel sterk op dat de Oostenrijkse en Zwitserse Noordkant gebieden volgende week nog eens een extra laag sneeuw mogen verwachten voordat de carnavalsvakantie voor het zuiden van het land begint. Nog eens extra mooi is dat deze sneeuw helemaal vanuit Noorwegen afzakt. Dus ook de Fjorden kunnen na de dump van de afgelopen dagen die nog tot en met morgen duurt, ook volgende week weer rekenen op een dikke vette laag poeder. Ik word in ieder geval blij van deze vooruitzichten, wie nog meer?
 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

13 reacties

Gesloten voor reacties.