*** UPDATE: de pluim is vervangen door de meest actuele pluim van dinsdagavond! ***
Bovenstaande pluim voor Nederland geeft mooi aan dat er in de modellen nog een behoorlijke spreiding zit. De Amerikaanse en het Europese weermodel geven vanavond tot aan zondagavond (17 feb) nagenoeg een gelijke oplossing. Na een “dooifront” later op donderdag herstelt de as van hoge luchtdruk zich boven onze omgeving. De meest zachte lucht die hiermee samenhangt druipt af naar het zuiden. De belangrijkste hogedrukkern komt net iets ten oosten van ons land te liggen, zodat wij over het algemeen met een aanvoer vanaf het continent te maken krijgen. Dat daar in dit jaargetijde geen zachte lucht vandaan komt moge duidelijk zijn. Echter, erg koude lucht evenmin.

Vanaf zondag divergeren beide modellen. Volgens de “Amerikanen” blijft de luchtdruk hoog boven het centrale deel van Europa, zoals dit aankomend weekend in gang wordt gezet. De “Europeanen” laten het midden-Europese hogedrukgebied “leeglopen”. Een flink lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zorgt voor veel warmteadvectie richting Noorse Zee en Scandinavië, waardoor zich daar een nieuw hogedrukgebied gaat vormen. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat volgende week een nieuwe portie koude lucht vanuit Noordwest-Rusland naar onze omgeving wordt getransporteerd. Hoe dan ook, zachte oceaanlucht staat voorlopig nog niet op het programma.
Zie onderstaande animatie voor de verschillen op woensdag 20 feb. [dc_slider slider=”11077″ captions=”true”] Het wordt op termijn wel erg vaag, maar het merendeel van de leden geven toch een koude oplossing. Voor HET skigebied dicht bij huis, de Wintersport-Arena Sauerland, zijn dit niet al te slechte berichten. Morgen maar weer eens verder kijken.

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.