alpen_vandaag

We eindigen zoals we begonnen. Nou ja, natuurlijk is het weer geen copy/paste maar de komende dagen blijft het zacht en regenachtig in de Alpen en west Europa. Maar vandaag was het nog zeer de moeite waard  hier in de Lage Landen maar zeker in de Alpen. De gehele Alpenboog ligt er zonovergoten bij. En het was erg warm in de dalen. Caroline informeerde ons dat het 23° was in het Zillertal terwijl de pistes nog bijzonder goed waren op grotere hoogte.

bkk heim 1701

En inderdaad. Het ziet er nog steeds geweldig uit zoals hier in Bad Kleinkirchheim. Wat een droom, en daar is vele malen minder sneeuw gevallen dan aan de noordkant en westkant.

ijs verdwijn

En ook in Zell am See Kaprun gluurt de lente om de hoek. Het ijs op het meer verdwijnt beetje bij beetje. Hier zal de sneeuw het de komende dagen enorm moeilijk krijgen want het wordt aanmerkelijk zachter en er komt neerlag aan. Dat zal in de dalen als regen vallen. En het ziet er niet naar uit dat het de komende dagen nog gaat afkoelen.

eckhart

Helaas laat het Europese model ons in de steek vanavond zodat we eigenlijk alleen de GFS kunnen analyseren. De zachte lucht wordt aangevoerd door het legedrukgebied Eckhart. Vanavond en morgen regen in de Lage Landen en dat koerst richting de Alpen

warm sector precip

De regen zal komende ochtend neerdalen aan de noordkant van de Alpen. De sneeuwvalgrens gaat richting de 1500-1800 meter. De echt hogere gebieden kunnen dan nog wel profiteren van de neerslag maar de lagere dalen niet meer. Daar zal het seizoen als een nachtkaars uitgaan ben ik bang.

warm sector 850 hpa

De Alpen blijven namelijk in de warme sector hangen en door het oceaan hoog wordt die warme sector juist over de Alpen heen geduwd. Het lagedrukgebied biedt net niet genoeg weerstand om de koudere lucht richting de Alpenboog te duwen. Op zo’n 1500 meter blijft het daarom vet boven nul.

warm secto druk

En dat knietje loopt precies over de Alpen heen. Voor de Franse Alpen is dat gunstig omdat daar de druk hoger berekend wordt. En hoe hoger de druk des te meer decimeert de neerslag.

Tauplitz 1703

Dat zie in de pluim duidelijk terug, zoals deze met prikpunt Die Tauplitz. Terwijl de neerslagpiek in de Oostenrijkse Alpen omhoog schiet morgen en zondag met een hoge sneeuwgrens….

frap 1703

… blijven de Franse Alpen zo goed als droog morgen en zondag. Pas vanaf woensdag dan weer mooie neerslagsignalen voor de westkant van de Alpen. Maar ook de spreiding wordt dan enorm. Zeker in de temperatuur grafiek is dat duidelijk af te lezen. De hoofdrun hangt onderin het ensemble met fijne neerslagmomenten. Dan kan de sneeuwvalgrens makkelijk weer onder de 1000 meter dalen. Dat is voor Oostenrijk en delen van Zwitserland niet het geval. Daar blijft het zacht op een hoogte van 1500 meter met temeraturen boven nul. Wisselvalligheid troef dus.

GFS WOE 2103

En zoals gezegd, de EC laat ons in de steek dus kijken we even naar een ander model. Het Canadese model GEM en de GFS zijn het niet helemaal eens qua drukverdeling. Je zou zeggen: dat ziet er toch eigelijk best wel hetzelfde uit! Het gaat om de details. Kijk maar eens naar luchtdruk boven Groenland op dinsdag. Mooie hoge druk bij de GFS en neurtaal bij de GEM. In de ochtendrun van het Europese model zag ik ook geen opbouw van hoge druk boven Groenland.

GEM 2103

En GEM gaat daarin mee. Wat ziet de GFS wat de andere modellen niet zien? Op deze manier geen haasje over zoals Frederic aangaf. Onzekeheid dus qua drukverdeling vanaf dinsdag. Daar komen we dus op terug.

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

5 reacties

Gesloten voor reacties.