Het restant van de tyfoon Pabuk, die vorige week nog ten oosten van Japan lag, is de grote oceaan overgestoken en teistert nu de westkust van de Verenigde Staten. Oregon, Washington en British Columbia krijgen inclusief vandaag een neerslagsom van mogelijk 200 mm te verwerken. Overstromingen zullen waarschijnlijk het gevolg zijn. Hogerop in de Rocky Mountains: nog meer sneeuw! Deze plaat is uit Whistler op 1800 meter hoogte, gistermiddag. Straks meer.

 Zaagtandweer

Beetje cryptische omschrijving, het eerste deel van de titel. Met de zaagtand bedoel ik  de dagelijkse gang in zowel wind als temperatuur zoals we die met een kleine onderbreking al twee weken lang in “de pluim” mogen aanschouwen, veroorzaakt door hogedruk boven Scandinavië. In de praktijk betekent dat: een vrij straffe oostelijke stroming die op het ogenblik kurkdroge lucht aanvoert. Schitterend najaarsweer. Zeker in de hogere luchtlagen is nauwelijks vocht aanwezig: al vroeg in de ochtend een strakblauwe lucht!

[dc_slider slider=”24123″ captions=”true”]

Op de eerste kaart  de systemen zoals die al eeuwig lijkend op de kaarten staan. Het een klein beetje opgeschoven Azoren-laag en het laag boven Noordoost-Europa, met daartussen dat mooie Scandi-hoog. Woensdag komt er wat verandering in! De tweede kaart laat de situatie voor aanstaande donderdag zien. Het lijkt wel of de mega-depressie het Scandinavische hogedrukgebied plat drukt: uitbreiding in zowel noordelijke als zuidelijke richting. En daar hebben we hem weer: een klassieke “Spaanse pluim”. Warme lucht wordt vanaf de Spaanse hooglanden rechtstreeks naar het noorden geblazen en schuift over de wat koelere lucht bij ons heen. Op 1500 meter hoogte loopt de temperatuur op naar 15 graden. Aan de grond kan het in België zeker 23 graden gaan worden. Mogelijk ontstaat er daartussen een inversielaag. Instabiliteit? Ja, er staat zowaar in oktober nog wat cape-signaal op de kaarten! GFS doet wat meer dan ECMWF.  Zoals het er nu uitziet maakt vooral België donderdag of vrijdag kans op onweer bij het oprukken van een uitloper van de depressie dan boven de Britse eilanden. Timing onzeker!

 ECpluim_De Bilt_300913_0h

De pluim zoals we die meestal bedoelen. De onzekerheid op vooral donderdag is mooi te zien. Vanaf donderdagavond waarschijnlijk behoorlijk wat neerslag. Maar, een tijdelijk verhaal! Hoewel de GFS 0h hoofdrun een iets andere weg inslaat met wat meer depressie-activiteit net ten noorden van de lage landen, ga ik er van uit dat het Azoren-hoog dat zich vanaf zaterdag lijkt te gaan nestelen een verbinding aangaat met het dan Eurohoog. Dat zou vanaf zondag opnieuw mooi najaarsweer moeten opleveren!

 Voor de Alpen kan ik nu geen sneeuwkansen ontdekken. Hoewel, reageerder Lermoose zag gisteren  een mogelijke glijbaan-situatie in de GFS 06h run voor de periode rond 11 oktober. Ver weg zei hij zelf ook al, maar hou het in de gaten. Je weet maar nooit, het kan het begin van een trend zijn en terugkeren op de kaarten! Voor nu laten we ons nog even prikkelen door beelden van elders.  Wat te denken van Loveland, Colorado. Opening day coming soon, wordt er op de website beloofd. Ja wat wil je ook met 93 pistes tussen de 3300 en 4000 meter hoogte. Dat gaat wel goedkomen.

Sunshine Village

Dit ligt er ook wel al aardig bij zo te zien. Sunshine Village, op de grens van British Columbia en Alberta, nabij Calgary. Wheather permitting ook wilde plannen: 8 november gaan we los!

 goes_nam_1070x_100[1]

Met dank aan mijn compagnon Ronaldo hier mooi in beeld gebracht hoe ex-Pabuk huishoudt. Wat een systeem alsnog zeg!

emerald2

Behalve de vele wateroverlast die het zal geven ook mooie gevolgen. Ook deze plaat is van gistermiddag lokale tijd uit Whistler (British Columbia). Niet eens zo heel hoog; het grootste gedeelte van het skigebied bevindt zich op 1800 meter hoogte, met toppen tot 2300 meter. Maar met de “dusting” die er al gevallen was en de accumulatie van deze dagen gaat het toch wel spectaculair de goede kant op. Het is er natuurlijk donker nu (9 uur vroeger), maar met de sneeuwval van de komende nacht zou de accumulatie op 1600 meter zo’n 30 cm kunnen zijn, en op de top richting één meter! Check hier vanavond de webcams. De opening staat gepland voor 28 november, maar op deze (niet de officiële) site wordt al erg optimistisch gespeculeerd over 7 november!  Even afwachten wat er mogelijk nog wegsmelt lijkt me, maar goed het begin is grandioos!

Van dezelfde site haalde ik dit filmpje dat van afgelopen zaterdag is. Voegt weinig toe maar ik kon het niet laten. Het is ook overal hetzelfde hè, blij als een kind.. Doet mij verlangen naar dat zelfde gevoel in de lage landen en de Alpen, we gaan langzaam maar alvast duimen..!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

25 reacties

Gesloten voor reacties.