Loser Bergbahnen Altaussee Salzkammergut

Steeds meer skigebieden zijn open. De gletsjers waren al open. In Frankrijk en Zwitserland maar ook hier om de hoek op het Kitzsteinhorn. De Maiskogel ben ik vandaag op toerski’s omhoog gelopen. Gigantische bulten kunstsneeuw daar. Opent op 17 december. Enkele zeer geliefde Oostenrijkse skigebieden zijn vandaag geopend: Die Tauplitz, Loser, Nordkette én Zell am See. Obertauern is al open vanaf zaterdag. Filzmoos opent 17 december.

En ook vandaag is bekend geworden hoe het in Oostenrijk verder gaat met de lockdown. Vanaf maandag gaat de lockdown eraf voor gevaccineerd & genezen (ja met de Jansen shit en de onlogische regels mbt genezen). Alle winkels gaan weer open. Gastronomie en hotellerie behalve nachtleven in Vorarlberg en Tirol ook meteen. Salzburgerland en alle andere skiprovincies een week later pas helaas. Skigebieden kunnen theoretisch open. Sneeuw zat. In Hinterglemm draait de Zwölfer bijvoorbeeld al. Zwitserland had een verplichte quarantaine voor Nederlanders maar dat is sinds 4 december een strikt PCR regime geworden.

Laten we eens de Facebook berichten van de genoemde skigebieden

Aiaiai… ik kan niet wachten tot ik de Nordkette weer kan skiën. Het aller aller aller gaafste kleine skigebied ter wereld voor de beter skiër. En dat kleine kun je wel weglaten. Ik bedoel het skigebied is wel klein…. maar snap je wat ik bedoel. En ja ’s avonds chillen in Innsbruck natuurlijk.

Zo begin de dag in Die Tauplitz. Echt nog in lockdown… maar wel gewoon open. Individueel sporten in de buitenlucht mocht gedurende de hele lockdown. En Die Tauplitz is zo puur natuur…. boven ook langlaufen. Hier ga je elkaar echt niet aansteken.

Sint was er ook… in huiselijke kring dit jaar. Normaal heb je van die krampus toestanden hier op straat in Oostenrijk.

Van Loser hadden we bovenaan al een foto. Echt zo’n droom familieskigebied met meer dan uitstekende freeride mogelijkheden voor als papa of mama wat beter skiën.

Tja en dan Obertauern. Het sneeuwzekerste skigebied van Oostenrijk dat geen gletsjer heeft. Misschien wel van de hele Alpen. Al eeuwig open natuurlijk…. nee 3 december was het.

Geniet van de promovideo. Sommige promovideo’s zijn gewoon mooi.

Op dezelfde dag als Obertauern opende ook het zo geplaagde Ischgl de skiliften voor locals. het openingsconcert was sowieso al gecanceled. Maar nu hebben ze even mazzel: maandag al opent de hotellerie en de gastronomie. maar niet het hier zo beroemde nachtleven. Die lockdown blijft nog voor iedereen.

Tja, en Ischgl zou Ischgl niet zijn als ze niet een social media strategie hadden uitgedokterd (pun intended) om veel credit terug te winnen dit seizoen. Zou buurdorp Kappl ook al openen? En kan daar het NK freeride weer doorgaan? We gaan het zien.

Nog snel een blik naar St. Anton am Arlberg. Opent maandag! Komt dat even mooi uit… alles gaat open namelijk dan… behalve het normaal ook hier niet te versmaden nachtleven. Ben erg benieuwd welke concepten ze in de beruchte après-ski tenten gaan doen…. want als ze daar puur op QR gaan vertrouwen gaat het faliekant mis. VENTILEREN….. dan heb je nergens last van. Weet je waar ze goed ventileren? In vliegtuigen. Echt waar. Daarom zijn daar praktisch geen besmettingen opgetreden. Kennen jullie mijn junior collega van het eerste uur Finn Brouwers nog? Die heeft het intussen tot KLM gezagvoerder geschopt en net met een grote groep collega’s het positief kritische covid-platform luchtvaartcollectief.nl opgericht. Kijk maar eens.

Deze wil ik toch ook nog even laten zien. Heeft de lockdown en de aangekondigde vaccinatieplicht veel mensen tot vaccinatie bewogen? Niks nada! Oostenrijk blijft koppig. Die waren ook altijd al het groenst, biologiest en meest anti-genetisch gemodificeerd voedsel. Daar krijg je echt geen mRNA in (nee, je hoeft niet los in de reacties… ik behoor niet tot diegenen die denken dat mRNA je DNA verandert). Als ze niet snel het kassieke verzwakt virus Valerna-vaccin toelaten krijg je dit land nooit boven de 70%. Zaterdag is er een grote demonstratie in Wenen. En het verzet van de 30% organiseert zich zienderogen. Honderden zo niet duizenden onderwijzers en verplegers gaan ontslag nemen en ga zo maar door. O ja de boetes…. dat wordt 600 euro voor 3 maanden enzovoorts. Ze gaan dus niemand uit z’n huis sleuren om de prikken te zetten (zulke gekkigheid doen ze alleen in Australië). Ach time will tell.

We sluiten af met de Region Dents du Midi in Zwitserland. De helft van de Portes du Soleil op de grens met Frankrijk natuurlijk. Daar zijn sinds vorig weekeinde al meer en meer liften open. Hoe graag hoop ik daar weer te zijn waar ik lang geleden twee seizoenen als skileraar werkte! En kunnen de Nederlandse ongevaccineerden nu met PCR wel een hotel in Frankrijk en Zwitserland en Italië in? Mocht je geen skipas krijgen…. begin dan direct met toerskiën en wees VRIJ!

PS Doe een donatie en je hebt echt bij mij in Kaprun een bedje!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Mark · 9 december 2021 op 02:53

Maandag naar Ischgl, @Hajo is het wintersportweerman mobiele bummer nog actief voor foto’s?

Joost · 9 december 2021 op 08:16

2 januari naar Chatel, Portes du Soleil. Enig idee hoe dat zou gaan op de grens naar Zwitserland qua controle in het gebied? Ik neem dat het qua PCR alleen gaat om mensen die daar verblijven.

Richard · 9 december 2021 op 09:26

Gelukkig dat Oostenrijk opengaat het belangrijkste is dat ze open blijven en niet na de Kerstvakantie weer dicht moeten. Maar ik twijfel enorm of ze het wel vol houden met kerst wordt het zo druk laten we hopen

Marco · 9 december 2021 op 09:46

Luchtvaartcollectief staat wel bol van verouderde informatie die puur bedoeld is om twijfel te zaaien en bewust nuance achterwege laat. Het zoveelste lid van de “tegenpartij”. Vermoeiend.

kirsten_dl · 9 december 2021 op 12:51

Mooi bericht weer hoor!

Sneeuwverwachting Ardennen :
https://www.hln.be/weernieuws/kans-op-sneeuw-in-de-ardennen-buien-in-de-rest-van-het-land~adfe06ee/

En Oostenrijk ? Nooit meer.

    kirsten_dl · 9 december 2021 op 17:19

    PS toch enige nuance wat betreft einde lockdown, dat is onjuist want zolang niemand het officiële einde van de lockdown aankondigt blijft ieder land in semi-lockdown of lockdown light plakken. 😉

Gesloten voor reacties.