Somber weer is het als we naar buiten kijken. We snakken naar zon en warmte. Ik heb bewust daarom gekozen voor bovenstaande afbeelding welke bedoelt is voor 1e Pinksterdag. Gisteren was een dag om snel te vergeten. Het heeft bijna de hele dag geregend en het was met 10 graden erg koel. Het noordoosten deed het iets beter. In mijn woonplaats (Vleuten) heb ik 16 mm regen opgevangen. Dat is dus 16 liter water per vierkante meter. Dat was dus dat kleine waterbommetje. Er komt nog een keer zo’n waterballet aan en dan gaan het weer omschakelen in positieve zin.


Is dat niet dezelfde kaart van gisteren? Frappant genoeg lijkt het er behoorlijk op. Simpel te verklaren omdat ik vertelde dat de huidige luchtdruksituatie niet zoveel zou veranderen. Ik hoef de pijl er nu niet in te tekenen want jullie weten wel waar het regengebied naar toe trekt. Precies.

In eerste instantie is het vandaag op veel plaatsen nog droog. Mogelijk dat de zon er nog even bij komt maar de bewolking overheerst en plaatselijk valt een enkele bui. Het blijft fris alleen het noordoosten kan boven de 15 graden komen, elders ligt het kwik tussen 9 en 13 graden. In de loop van de dag trekt het grote neerslaggebied vanuit het zuidoosten ons land binnen. Het noordoosten heeft vandaag wederom dus de beste papieren qua weer. Tot morgenmiddag kan er plaatselijk weer veel neerslag vallen. Ik sta er niet van te kijken als dat op sommige plaatsen weer 15 tot 20 mm oplevert.

Zaterdagmiddag komt de omschakeling. De regen trekt naar het noorden weg en vanuit het zuiden komt de zon tevoorschijn. De vraag is alleen hoe snel dit allemaal gaat en of het overal gaat lukken. In het zuiden zit die weersverbetering er in de middag al in, moeilijker wordt het voor het midden en noorden van het land maar ook daar wordt het uiteindelijk droog. Als de zon doorbreekt loopt de temperatuur rap op. De hoogste waarde wordt gehaald in de zuidelijke helft waar de 18 graden bereikt kan worden, in de regen blijft het koeler.

Dan snel door naar 1e Pinksterdag. We zitten dan in een zogenoemde zadelgebied tussen alle storingen in. Dat komt goed uit. Zoals het er nu naar uit ziet blijft het tot de avond droog, breekt de zon regelmatig door en loopt het kwik op naar 15 tot 17 graden aan zee en 19 tot 22 graden in het binnenland. Lekker hoor. Dus de BBQ tevoorschijn, het terras opzoeken, lekker buiten vertoeven. Pas in de avond neemt de kans op een regen of onweersbui toe. Op bovenstaande afbeelding zie je dat de warmte boven midden en noord Europa zit en dat Frankrijk en Spanje er bekaaid vanaf komen. Ik vergeet nog bijna te zeggen dat onze zuiderburen er waarschijnlijk minder goed vanaf komen. Daar ligt een regengebied die in een groot deel van het land het weerbeeld lijkt te bepalen.

2e Pinksterdag verwacht ik koeler en wisselvalliger weer. Met weinig zon en enkele buien. Echter de situatie ligt nog steeds complex zodat het nog mee kan vallen.
[dc_slider slider=”15975″ captions=”true”] Omdat het zo somber is heb ik naar wat zon gezocht en kwam uit op deze prachtige foto’s uit Spanje. In het groene noordwesten van Spanje wat Asturias genoemd wordt. Net onder de plaats Oviedo. Foto’s zijn eerder deze week gemaakt toen het er nog mooi weer was.
Wat een mooie plaatjes. Iets voor de zomervakantie? Klik hier voor de bron.

Krijgt Leo dan toch gelijk? Wat een koude weer na het Pinksterweekend en waar is mijn warme blauwe lijntje gebleven eind mei? Toch geloof ik er nog in.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

38 reacties

Gesloten voor reacties.