sneeuwverwachting

Het heeft wat voeten in aarde gehad maar we zijn er! Onze eigen kaarten op basis van het WRF model, dat steeds een gedetailleerde naberekening doet op een vak binnen de GFS berekening. Vooralsnog de Alpen. Sauerland en ook de Lage Landen zullen volgen. Complimenten aan de teamleden Rogier en Jannes die hier hard voor hebben gewerkt. Jannes heeft nog een tip voor je als het bij jou nog niet helemaal goed werkt: “Ik adviseer ieder die problemen heeft met de weergave even f5 of cache te legen”. Doordat de site zo druk is hebben we een vrij zware cache draaien namelijk.

valdisere

Even deze van Roy voor we verder gaan. Stil van. Snel op Facebook geplaatst om ermee door de 3000 likes te knallen. Stand as we speak 2992! Terug naar de sneeuwverwachting! Heb hem voor het gemak nu bovenaan als eerste optie in de wintersport weerkamer. De rechtstreekse link is: WSWM sneeuwkaarten. Ook heb ik daar weer een link naar de algemene ensemble-pagina geplaatst. Dat was op verzoek van Bart.

120-1012

Wat zien we nu op die kaart die loopt tot maandagmiddag? Om te beginnen zien we vrij veel detail. Zoals een heuse dump rond de Arlberg, Rond de Mont Blanc bij Livigno en in het Beierse Woud. Zou het echt?

gfsaccu1012-12

Kijk op het GFS model heb je zoveel detail niet en ook het ECMWF komt niet in de buurt. Die ruim 100mm in Slovenië is trouwens grotendeels regen. Dus laten we dit eens als testcase nemen voor onze kaarten of we er ook iets aan hebben. Eens kijken op welke momenten die dumps zouden moeten komen! Op de individuele 24-uurs kaarten zie ik de Arlberg tussen nu en vrijdagmiddag  flink in de sneeuw en misschien Kleinwalsertal ook wel. Beierse woud vooral tussen morgenmiddag en vrijdagmiddag. Uiteindelijk in het weekeinde met Föhn de Mont Blanc regio en Livigno. Zullen we dat samen gaan volgen? Op de Arlberg of ergens in die buurt moet dus meer dan 30cm gaan vallen bovenop wat er al ligt. Het front zien we nu over West-Zwitserland. Morgenochtend zou het het hardst moeten sneeuwen! ATTENTIE: om 23.20u deze gegevens nog nauwkeuriger neergezet!

Webcam Simonhoehe

Tijdens het webcamspotten op zoek naar de beginnende sneeuwval spotte ik deze juist in Karinthië. Wat een geweldige plaat zeg die Simonshöhe!

engstligenalp1012

En deze stoere wandelaar wilde ik ook voor de eeuwigheid behouden! Het is de Engstligenalp in het Berner Oberland.

roeldal

Ik wilde niet in bed kruipen zonder eerst plaatjes van actuele sneeuwval te hebben gezien. In de Alpen moet het echt de komende uren gaan gebeuren. Maar in Noorwegen zien we dit al. Hierboven Røldal.

snow-norway

En dit is Vierli in Rauland in Telemarken. En daar vond ik nog een mooie van vanmiddag…

rauland1012

Deze plek heet: Kjelkebakken. Tja mooi gewoon. Erg mooi…. Echt winter in Scandinavië en terecht maakt Sydney van 101 zich ook een beetje zorgen over de kans op hogere temperaturen en regen onder 1000m in de Alpen. We zijn optimistisch over alle Alpendumps op de kaarten maar kijken in detail weer morgenochtend verder…

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

40 reacties

Gesloten voor reacties.