Wintersportweerman zou Wintersportweerman niet zijn zonder een gezonde portie meteofictie. Als liefhebbers weten we allemaal dat veel verder dan vijf dagen vooruit kijken kan, maar dat we toch zullen moeten afwachten hoe in ons chaotische weersysteem de puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar schuiven. Wat we intussen wel kunnen doen is speuren naar patronen en daar wat gut-feeling overheen sprenkelen, om zo al vroeg mooie scenario’s op te sporen.
In mijn vorige bericht schreef ik al dat vooral het Europese model langzaam aan de eerste winterscenario’s voor Nederland begon uit te spugen. Voor morgen lijkt het er op dat, precies zoals verwacht, op sommige plekken de eerste ijsdag van winter ’24/’25 genoteerd kan gaan worden. Daarna zet de winter helaas nog niet door. Het positieve is dat zowel het Europese als ook het Amerikaanse model toch steeds meer winterse berekeningen laten zien. De kaart hierboven is van dit Amerikaanse model en laat de luchtdrukverdeling van vandaag, 27 december, zien. Hiermee is er los van het gebergte weinig sprake van winter op het Europese continent. Met de pijlen verraad ik vast hoe de modellen er voor zorgen dat vanaf de tweede week van januari de winter toch al Nederland binnen zou kunnen rollen.
Fast forward naar 6 januari en de atmosfeer zou ongeveer de drukverdeling van de kaart hierboven kunnen laten zien. Met een rug van hogedruk boven zee en lage druk boven Oost-Europa zakt kou vanuit Groenland via Scandinavië af richting het Europese continent. Het Europese model gaat al een paar dagen mee in dit scenario. Op de KNMI website verschijnen daarmee steeds mooiere pluimen zoals deze voor Twente.
Vanaf 2 januari begint de overgangsfase en een dag of drie later zou de start van een mooie koude periode kunnen zijn. Zoals gezegd is de kou op dit moment nog niet op het Europese continent aanwezig, en zal dus helemaal vanuit Groenland en Noord-Scandinavië getransporteerd moeten worden. Dat is nogal een eind, waardoor kleine veranderingen in de luchtdrukverdeling het feestje wel al snel zouden kunnen verpesten. Dit laat ook de blauwe controle berekening vanaf 6 januari zien in de pluim hierboven. Maar de afgelopen dagen is het aantal leden wat aan ‘onze kant’ staat sterk gegroeid, dus voorlopig negeren we dit tegenstribbelende blauwe lijntje gewoon en dromen we vast weg bij de gedachte aan mooi dichtgevroren sloten en plassen vanaf half januari. Misschien zelfs vergezeld van een mooi sneeuwdek. Daarover later meer.
6 reacties
Hans · 28 december 2024 op 13:21
Ik hoop dat die smeriger sneeuw en ijs weg blijft. Als die Friezen willen gaan schaatsen, dan gaan ze maar naar de Noordpool.
Jaap · 28 december 2024 op 16:37
Rare reactie hans snap dan niet wat je op deze site doet als je er zo een hekel aan hebt!!!
Tijs · 28 december 2024 op 16:05
Bijzonder, bovenstaande reactie. Ik snap dat er mensen zijn die er zo over denken. Maar waarom ben je dan geïnteresseerd in deze site? Ik zou dan iets anders gaan lezen!
Victor · 28 december 2024 op 23:44
Leuk Finn! Meteofictie. Was het woord vergeten. We gaan duimen! Eerst morgen richting Flaine. Hopelijk nog een aantal dagen zon maar de sneeuwbril gaat mee.
Hajo · 29 december 2024 op 15:38
Nieuwste hoofdrun GPS heeft een koud cluster maar de hoofdrun gaat de zeer warme kant op. Zeer spannend dus!
c0 · 29 december 2024 op 22:19
Aaaaaaand it’s gone. GFS en ECMWF gewoon weer volle bak herfst met 15 graden.
Reacties zijn gesloten.