IMG-20160314-WA0048

Na overmatig veel voorpret, het dagelijks checken van weerkaarten en slijpen van de ski’s, was het zondag 13 maart zover. De WSWM Kleinwalsertaltrip stond op het punt van beginnen. Naja voor mij dan, sommigen stonden die dag al op de piste. Jaloersmakende beelden kwamen voorbij toen ik nog niet eens in de auto zat. Het begon met een bericht van Hajo op 10 februari; een buitenkans skireis.

Voorpret dankzij Hans ter Braak

Iedere volger van de site kon zich inschrijven voor een shortski naar Hajo’s Hut in het Kleinwalsertal. In no-time was er een groep enthousiastelingen samengebracht in een Whatsapp-groepschat. Deze chat bracht nog verrassend veel voorpret, zonder dat je echt contact had kon je elkaar toch een beetje leren kennen. Hierin werden foto’s gedeeld, weersvoorspellingen gedaan en een carpoolschema gemaakt. Een groep zou zondag al skiën, de rest kwam zondagavond pas aan.

Ons heerlijke verblijf

Ons heerlijke verblijf

De zondag was een prima dag geweest. De zon had al lekker wat kracht, dus werd er ’s middags een biertje op het terras van Haus Bergfelder gedaan. Die avond was het eten in Amerikaanse stijl, de door ons gekroonde “American party”. Omdat er geen winkel open was op zondag, had iedereen eten uit Nederland meegenomen. De nodige wijn werd die avond genuttigd en verhalen werden gedeeld. Echt laat is het niet geworden, want toen ik aankwam rond middernacht, was het huis uitgestorven.

IMG-20160314-WA0026

Het ontbijt op maandag was voor mij en m’n vader de eerste kennismaking met de groep. Het voelde gelijk goed, iedereen deelde tenslotte dezelfde passie. Toen om 9:00 uur de eerste lift openging begon het echte werk. Eerst mochten we ouderwets voorskiën, ja iedereen stond met knikkende knietjes. Gelukkig kwamen we met z’n allen bij skileraar Hajo. Toen werden we direct aan het werk gezet door de skileraar. Carven was het kernwoord, iedereen kreeg wat oefeningen waar hij of zij mee aan de slag kon. Dit ging van draaien met de heup tot carven op 1 ski. Die middag deden we nog wat oefeningetjes met achteruit skiën en zelfs met ogen dicht skiën. Hajo liet zijn expertise lustig los op de luisterende klas. De weergoden waren ons overigens goed gezind, de zon liet zich van haar beste kant zien.

IMG-20160314-WA0049

Keukenprinsen en -prinses

Na het skiën moesten er boodschappen gedaan worden. Er was namelijk afgesproken dat iedereen zijn steentje zou bijdragen. Zo ook in het koken, Frans, Janneke, Raymond en Gerben verrasten de rest met maar liefst 3 soorten pasta. Iedereen kon wel wat koolhydraten gebruiken na een intensieve dag en met het oog op dinsdag.

Die ochtend nog even in de zon

Die ochtend nog even in de zon met Hajo en Janneke

Dinsdag werd namelijk een zware dag. Er was sneeuw voorspeld, wat het skiën altijd net wat intensiever maakt. Die ochtend konden we nog even genieten van de zon, maar zoals Hajo ons had gezegd, begon het rond het middaguur netjes met sneeuwen. ’s Ochtends deden we nog wat oefeningen terwijl Hajo ons filmde. ’s Middags ging iedereen zijn eigen weg. Leuk om te zien was dat er zich gemixte groepjes hadden gevormd, terwijl iedereen elkaar amper kende bij aanvang van de week. De sneeuwrijke dag zorgde ervoor dat de pistes verlaten waren en je dus een klein beetje off-piste op de piste kon skiën.

Twijfelend keek ik naar beneden

Twijfelend keek ik naar beneden

Zelf ben ik nog even op pad gegaan met Hajo. Naast wat extra oefeningen op de piste, gingen we ook voor het echte werk. Vanuit de lift hadden we een cliff gespot met een bescheiden couloir erin. Na lang kijken en afwegen besloten we deze steile smalle wand naar beneden te skiën. Dit was voor mij een echte ‘first’.

IMG-20160318-WA0013

Die avond werd er gekookt door Frank en Wilbert. Er was vooraf wat onderschatting van de Poolse maaltijd, maar het bleek heerlijk. Niet te vergeten; Jacco heeft 5 kilo aardappels geschild die hij aan de straatstenen niet kwijt kon. Na het eten was het tijd om de beelden van Hajo te bekijken. Iedereen kreeg een persoonlijke videoanalyse. Aan de hand van Hajo zijn eigen denkbeelden en die van wedstrijdskiërs konden we onze eigen techniek gaan bijschaven. Als afsluiting van de les hebben we nog drooggeskiëd in het verwarmde skihok.

IMG-20160318-WA0022

Wederom luisterde het klasje braaf

De laatste dag, woensdag, was qua condities waarschijnlijk de mooiste. Het had die nacht nog licht doorgesneeuwd en we werden wakker bij de eerste opklaringen. Pijnlijk was wel dat we in de ochtend ook de koffers al moesten inpakken, want die middag zou iedereen vertrekken. Maar niet voordat er nog even keihard geskied werd. Mijn vader en ik zijn toen samen op pad gegaan in het kleine gebied bovenaan de Walmendingerhorn. Hier werden we overigens verrast door de brede rode pistes en pittige skiroutes. Daarnaast mocht een beetje spelen naast de piste niet ontbreken, er was tenslotte verse sneeuw gevallen.

IMG-20160316-WA0014

Helaas was de pret s middags over. Niet wat betreft de condities hoor, maar donderdag was voor iedereen weer een werkdag. Dus reden we die middag weg. Door de geringe afstand waren we relatief snel thuis. Dat maakt het Kleinwalsertal zo interessant voor een shortski. Toen alle foto’s op Whatsapp binnenstroomden vroeg ik iedereen naar zijn ervaringen en wat diegene zou bijblijven. Afsluitend dus enkele citaten van mijn medereizigers:

Onze buikspieren vertonen nog steeds krampen… van het lachen natuurlijk  -Frans

Pirouettes draaien op de piste, geleerd von der Hajo  -Janneke

Deze trip is wat ons betreft voor herhaling vatbaar  -Capoolauto van Maaike

Geleerd van Hajo hoe de positie van de heup verschil kan maken in lekker ‘energiezuinig’ skiën. En hoe gezellig een trip met volslagen onbekenden kan zijn  -Ellen

Deze trip voor het eerst een zwarte piste, achteruit, op 1 ski en met m’n ogen dicht tegelijk gedaan  -Jacco

Nog eentje namens mij; Hajo en vooral de groep, hartelijk bedankt voor alle (levens)lessen, heerlijke diners, discussies en bovenal gezelligheid!

Wie gaat er de volgende keer weer of ook mee?


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

10 reacties

Gesloten voor reacties.