Je zou bijna denken dat ik daar over zwart ijs vlieg. Maar het is windstilte. Absolute windstilte. Mooie rustige glijvluchten in dit seizoen. Puur genieten. In dit geval vanaf de Hahnenkamm in Kitzbühel. Op de achtergrond de Wilder Kaiser. Jij ook?

Ik zou jullie nog updaten over de piste onder de Waldelift.

Daar heb ik dus in de herfstvakantie met mijn dochter geskied op een mooie uniforme laag van 30cm sneeuw uit sneeuwdepot. Beetje zonde om dat nu zo te zien smelten. Komen de bruine plekken een keer door dan gaat het hard. Morgen wordt het 14ºC daar op bijna 2000m hoogte bij Föhn.

Tja het is een echte stofzuiger zo met dat 1050hPa hoog over Moskou. Het is dat Noord-Afrika amper boven 20ºC zit momenteel anders zouden we verschroeien haha.

Ik spring meteen door naar de cliffhangers. Gewoon omdat er zo weinig nieuws te vertellen is. Hierboven een variant die me om een andere reden aan december 2010 doet denken. Scandinavië had toen namelijk een hele zachte maand. Als het continent in de kou zit met een sterk hoog kunnen de zeewinden om de noord over Scandinavië gaan blazen. Kan dan -10ºC zijn bij ons en +10ºC daar.

Dit ensemble hoort bij die run van gisteravond laat. IJsdagen in de Lage Landen.

De laatste berekening biedt enige hoop voor de wintersport en voor mijn tweede boude voorspelling. Gewoon even een keertje die ene arctische uitbraak tussen het hogedrukgeweld door. Dat zou toch tof zijn? De depressie hier op de kaart en het hoog over de Britse eilanden. Tja dat is wel mooi hoor! Maar let op Turkije… en Georgië. Daar zit de neerslag. Daar zit de sneeuw.

Bij die run hoort dit ensemble. Niet helemaal zo koud voor de Lage Landen. En o wat droog als de neerslag morgenavond stopt. Het contrast tussen Lage Landen en de Alpen wat ik gisteren constateerde blijft. Je had dit weekeinde echt hier in de Alpen moeten zijn. Met vliegtuig. Met auto. Of de nachttrein? Kom op mensen. Beetje CO2 voor de plantjes en je bent er al. Doe gewoon die bijdrage aan de vergroening van de aarde. In het geval van de trein moet het wel grijze stroom dan zijn natuurlijk. Verwarrend allemaal.

Nou kurkdrooog zeg ik. De middelste streep is het huidige front dat regen naar de Lage Landen brengt. De linker is daar waar het hoog volgende fronten gaat tegenhouden. De rechter daar waar sneeuw over Scandinavië Rusland kan binnendringen. En dan de cirkel de huidige hotspot van het weer. ga je een beetje omhoog zoals in het oosten van Turkije gaat dat sneeuw zijn.Het is woensdag dat het daar begint te spoken.

Voor West-Europa en de noordkant van de Alpen betekent het gewoon verdere daling van de rivierstanden.

Hierboven de Rijn de afgelopen 12 maanden. Wordt lekker rustig op de Duitse snelweg als daar steeds minder benzine naar de tankstations kan worden geleverd. In Nederland zitten we gelukkig wat dichter bij zee. Maar ongelofelijk toch? Wie woont er in rivierenland en kan wat vertellen wat je zoals meemaakt?

Kijk nog een keer op de neerslagkaart. Ook Groenland gaat veel sneeuw krijgen de komende 10 dagen. Nou mag ook wel want daar lopen we nu achter bij het recordseizoen 2017-2018. Of toch liever die sneeuw in de Alpen?

Nog een berichtje uit Kaschmir: daar is voor het eerst sinds 2009 sneeuw gevallen in november tijdens de appeloogst.

Mmmm… zou klimaat dan toch iets van doen hebben met de zonneactiviteit? Ik post dit weerbericht maar eens onder extreem weer! IJzige kou in Amerika, wijngaarden aangetast door vorst in Australië, novembersneeuw in Kaschmir en opmerkelijke droogte in West-Europa. Nou ik ga maar weer eens genieten van de droomherfst in de Alpen. Fijne zondag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.