Je zou bijna denken dat ik daar over zwart ijs vlieg. Maar het is windstilte. Absolute windstilte. Mooie rustige glijvluchten in dit seizoen. Puur genieten. In dit geval vanaf de Hahnenkamm in Kitzbühel. Op de achtergrond de Wilder Kaiser. Jij ook?

Ik zou jullie nog updaten over de piste onder de Waldelift.

Daar heb ik dus in de herfstvakantie met mijn dochter geskied op een mooie uniforme laag van 30cm sneeuw uit sneeuwdepot. Beetje zonde om dat nu zo te zien smelten. Komen de bruine plekken een keer door dan gaat het hard. Morgen wordt het 14ºC daar op bijna 2000m hoogte bij Föhn.

Tja het is een echte stofzuiger zo met dat 1050hPa hoog over Moskou. Het is dat Noord-Afrika amper boven 20ºC zit momenteel anders zouden we verschroeien haha.

Ik spring meteen door naar de cliffhangers. Gewoon omdat er zo weinig nieuws te vertellen is. Hierboven een variant die me om een andere reden aan december 2010 doet denken. Scandinavië had toen namelijk een hele zachte maand. Als het continent in de kou zit met een sterk hoog kunnen de zeewinden om de noord over Scandinavië gaan blazen. Kan dan -10ºC zijn bij ons en +10ºC daar.

Dit ensemble hoort bij die run van gisteravond laat. IJsdagen in de Lage Landen.

De laatste berekening biedt enige hoop voor de wintersport en voor mijn tweede boude voorspelling. Gewoon even een keertje die ene arctische uitbraak tussen het hogedrukgeweld door. Dat zou toch tof zijn? De depressie hier op de kaart en het hoog over de Britse eilanden. Tja dat is wel mooi hoor! Maar let op Turkije… en Georgië. Daar zit de neerslag. Daar zit de sneeuw.

Bij die run hoort dit ensemble. Niet helemaal zo koud voor de Lage Landen. En o wat droog als de neerslag morgenavond stopt. Het contrast tussen Lage Landen en de Alpen wat ik gisteren constateerde blijft. Je had dit weekeinde echt hier in de Alpen moeten zijn. Met vliegtuig. Met auto. Of de nachttrein? Kom op mensen. Beetje CO2 voor de plantjes en je bent er al. Doe gewoon die bijdrage aan de vergroening van de aarde. In het geval van de trein moet het wel grijze stroom dan zijn natuurlijk. Verwarrend allemaal.

Nou kurkdrooog zeg ik. De middelste streep is het huidige front dat regen naar de Lage Landen brengt. De linker is daar waar het hoog volgende fronten gaat tegenhouden. De rechter daar waar sneeuw over Scandinavië Rusland kan binnendringen. En dan de cirkel de huidige hotspot van het weer. ga je een beetje omhoog zoals in het oosten van Turkije gaat dat sneeuw zijn.Het is woensdag dat het daar begint te spoken.

Voor West-Europa en de noordkant van de Alpen betekent het gewoon verdere daling van de rivierstanden.

Hierboven de Rijn de afgelopen 12 maanden. Wordt lekker rustig op de Duitse snelweg als daar steeds minder benzine naar de tankstations kan worden geleverd. In Nederland zitten we gelukkig wat dichter bij zee. Maar ongelofelijk toch? Wie woont er in rivierenland en kan wat vertellen wat je zoals meemaakt?

Kijk nog een keer op de neerslagkaart. Ook Groenland gaat veel sneeuw krijgen de komende 10 dagen. Nou mag ook wel want daar lopen we nu achter bij het recordseizoen 2017-2018. Of toch liever die sneeuw in de Alpen?

Nog een berichtje uit Kaschmir: daar is voor het eerst sinds 2009 sneeuw gevallen in november tijdens de appeloogst.

Mmmm… zou klimaat dan toch iets van doen hebben met de zonneactiviteit? Ik post dit weerbericht maar eens onder extreem weer! IJzige kou in Amerika, wijngaarden aangetast door vorst in Australië, novembersneeuw in Kaschmir en opmerkelijke droogte in West-Europa. Nou ik ga maar weer eens genieten van de droomherfst in de Alpen. Fijne zondag allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.