20150216_1150262

Yep, alweer een prima skidag gehad in St. Martin am Tennengebirge. Wolkenloos, met temperaturen tijdens de middag net in de plus. Hier een beeld bovenaan de Wurzerlift genomen, die tegen volgend jaar gemoderniseerd gaat worden. Dit is de langste piste van St. Martin en is iets voor de al iets meer gevorderde skiër, hoewel mijn kleine dochters er vandaag ook zijn afgekomen. Wat wil een mens nog meer? Verse sneeuw misschien? Mja, misschien. Maar niet als je kleine kinderen hebt. Voor hun is het gewoon perfect weer zo. Dus gooien we er nog een paar dagen met Kaiserwetter tegenaan. In heel de Alpen dan nu sneeuwfase Demi de komende 12 uur via Piemonte volledig uit de Alpen verdwijnt.

ECM1-120

Tot zaterdag. Dan komt sneeuwfase Pandora eraan. En dat wordt dan het startschot van een wisselvalligere fase in de Alpen. Nu ja, vooral de Noordwest-Alpen. In de zuidelijke Franse Alpen en eigenlijk ook heel de Zuidkant houdt het mooie weer de overhand, behalve bij Pandora. Gisterenavond schreef ik nog over hoe de modellen in tweestrijd waren over waar Pandora juist naartoe zou gaan. Zou het een zuidkantdump worden? Of eerder een scheervlucht langs de Noordkant? Wel 24h later zijn we er uit. Het wordt een combinatie van beiden. De koude trog zakt helemaal uit richting de Middellandse Zee waar het door cyclogenese een aparte depressie gaat vormen. Een soort van Genualaag zeg maar. Maar dan niet echt, want ze zakt snel weg naar het zuiden. De rest van de moederdepressie wordt via een westelijke hoogtestroming naar Oost-Europa geblazen.

rart_15022118_15021612

De Alpen worden dus vanuit twee kanten stevig in de tang genomen. Je kan het gerust een sneeuwsandwich noemen als de show doorgaat zoals ze nu op de kaarten staat. Ja, het wordt weer een lastige wisseldag in vooral de Franse Alpen. De Oostenrijkse Noordkant krijgt in de nacht op zondag zijn deel. Waar gaat de meeste sneeuw vallen? Logischerwijs zou dat Portes du Soleil moeten zijn. Een full-hit uit het noordwesten dus.

ECM1-192

En het is daarna nog niet gedaan, want een westcirculatie dient zich aan voor de tweede krokusweek. Eentje met een opdringerig Azorenhoog. De zuidelijke Franse Alpen en de Zuidkant gaan het na Pandora dus zo goed als droog houden, …

rart_15022412_15021612

… terwijl de Noordkant van de Alpen regelmatig in de sneeuwbuien gaan zitten. Met dan sneeuw op maandag, dinsdag en woensdag volgens het Europese weermodel. Het lijkt toch wel alsof Pandora’s doos een beetje geopend wordt. Een paar dagen sneeuw is prima, maar een hele week lang? Het Amerikaanse houdt het woensdag droog, maar laat het op donderdag dan opnieuw sneeuwen. Alles kunnen we in ieder geval onder de naam Kiki labelen.

neerslag acc EC

De meeste sneeuw in de Noordwest-Alpen uiteraard. Hier de verwachte hoeveelheden voor de komende 10 dagen. Beide modellen komen hierin aardig overeen vanavond. En de sneeuwgrens? Wel zoals al eerder gezegd, het blijft nog wel even een issue. Te vroeg nog steeds om er nu al een gegarandeerde uitspraak over te doen. Dus de laag gelegen gebieden hebben nog wel een paar duimacties te doen.

ens PDS

Afsluitend, een kleine samenvatting via een paar ensembles. Hier die van Portes du Soleil. Wisselvalligheid troef vanaf komend weekend.

ens St. Martin

En hier die voor Salzburgerland. Ook hier een wisselvallige tweede krokusweek voor de boeg, maar met minder grote neerslaghoeveelheden. Dus als de sneeuwgrens zou tegenvallen, dan zou dat nog geen echte ramp zijn. Een volledige opening van Pandora’s doos lijkt het dus niet te worden.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

23 reacties

Reacties zijn gesloten.