Perseiden

Vooral omhoog kijken deze week! De jaarlijkse Perseïden-zwerm kondigt zich aan. Genoemd naar de radiant: het schijnbare punt aan de hemel vanwaar de vele vallende sterren vandaan lijken te komen (maar overal aan de hemel kunenn ze verschijnene!). Afkomstig van de komeet (staart van) Swift-Tuttle. Aanstaande donderdag op het hoogtepunt. Bij een vrijwel nieuwe maan goede omstandigheden! Hoeveel kunnen we er zien? Ik lees getallen van rond de 40 tot meer dan 100 per uur rond het maximum aanstaande donderdag. Op hemelwaarnemen.com de volgens mij meest betrouwbare verwachting: op het maximum in totaal ca. 68 vallende sterren per uur. Dat wil zeggen: bij ideale omstandigheden; bij geen storend licht en vrij uitzicht 360 graden rond. In de praktijk betekent dat in een stadstuintje in de Randstad 5 tot 10 per uur. Op timeanddate.com nog veel meer informatie met o.a. de mogelijkheid tot locatie-instelling. En deze briljante tips; haast levenslessen:

  • Check the weather: Meteors, or shooting stars, are easy to spot, all you need is clear skies and a pair of eyes.
  • Get out of town: Find a place as far away as possible from artificial lights
  • Prepare to wait: Bring something to sit or lie down on. Star gazing is a waiting game, so get comfortable.

Ben je in de gelegenheid; volg ze op. Wie legt ze trouwens wel eens vast op de gevoelige plaat? Kirsten misschien? Het wordt, zeker als de weersomstandigheden goed zijn, genieten. Dat gaf ik al aan; is nog lastig. Op de dagelijkse gang schat ik de kans op opklaringen vrij hoog in. Gaat mij niet lukken maar ik blijf er wel wat langer voor op. Ook opletten op overtrekkende satellieten; dat zijn er altijd verrassend veel. Misschien zie ik maar een hand vol vallende sterren maar dat is al meer dan de moeite waard! En één (die ik gisteravond trouwens al zag ) is al genoeg om een wens te mogen doen toch? Wat is jouw wens?

Afsluitend nog iets anders uit de ruimte. De DSCOVR satelliet, vooral bedoeld voor onderzoek naar de zonnewind,  is in zijn baan gekomen op 1,6 miljoen kilometer van de aarde en bracht ons de afgelopen weken de eerste beelden. Vanaf die afstand hierboven een schitterende (“dark side”) maanovergang. Nooit eerder zag iemand de maan vanuit dat perspectief voor de aarde langs schuiven. Meer informatie en binnenkort schitterende foto’s en filmpjes hier, hier en hier.

Categorieën: Sterrenhemel

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.