Perseiden

Vooral omhoog kijken deze week! De jaarlijkse Perseïden-zwerm kondigt zich aan. Genoemd naar de radiant: het schijnbare punt aan de hemel vanwaar de vele vallende sterren vandaan lijken te komen (maar overal aan de hemel kunenn ze verschijnene!). Afkomstig van de komeet (staart van) Swift-Tuttle. Aanstaande donderdag op het hoogtepunt. Bij een vrijwel nieuwe maan goede omstandigheden! Hoeveel kunnen we er zien? Ik lees getallen van rond de 40 tot meer dan 100 per uur rond het maximum aanstaande donderdag. Op hemelwaarnemen.com de volgens mij meest betrouwbare verwachting: op het maximum in totaal ca. 68 vallende sterren per uur. Dat wil zeggen: bij ideale omstandigheden; bij geen storend licht en vrij uitzicht 360 graden rond. In de praktijk betekent dat in een stadstuintje in de Randstad 5 tot 10 per uur. Op timeanddate.com nog veel meer informatie met o.a. de mogelijkheid tot locatie-instelling. En deze briljante tips; haast levenslessen:

  • Check the weather: Meteors, or shooting stars, are easy to spot, all you need is clear skies and a pair of eyes.
  • Get out of town: Find a place as far away as possible from artificial lights
  • Prepare to wait: Bring something to sit or lie down on. Star gazing is a waiting game, so get comfortable.

Ben je in de gelegenheid; volg ze op. Wie legt ze trouwens wel eens vast op de gevoelige plaat? Kirsten misschien? Het wordt, zeker als de weersomstandigheden goed zijn, genieten. Dat gaf ik al aan; is nog lastig. Op de dagelijkse gang schat ik de kans op opklaringen vrij hoog in. Gaat mij niet lukken maar ik blijf er wel wat langer voor op. Ook opletten op overtrekkende satellieten; dat zijn er altijd verrassend veel. Misschien zie ik maar een hand vol vallende sterren maar dat is al meer dan de moeite waard! En één (die ik gisteravond trouwens al zag ) is al genoeg om een wens te mogen doen toch? Wat is jouw wens?

Afsluitend nog iets anders uit de ruimte. De DSCOVR satelliet, vooral bedoeld voor onderzoek naar de zonnewind,  is in zijn baan gekomen op 1,6 miljoen kilometer van de aarde en bracht ons de afgelopen weken de eerste beelden. Vanaf die afstand hierboven een schitterende (“dark side”) maanovergang. Nooit eerder zag iemand de maan vanuit dat perspectief voor de aarde langs schuiven. Meer informatie en binnenkort schitterende foto’s en filmpjes hier, hier en hier.

Categorieën: Sterrenhemel

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.