tropisch

Het wordt een kort feestje van een paar dagen, maar het wordt een feestje! Nederland is op deze zeer kille 30e mei hard op weg volgend weekeinde de warmste plek van Europa te worden. Dat signaal zit nu al in een reeks opeenvolgende berekeningen. De 30ºC lijkt gemakkelijk te gaan sneuvelen en dat betekent dan 1 of 2 of misschien wel 3 tropische dagen nog voor de langste dag is gepasseerd.

warmsteplaats

Kijk zelf: Nederland met gemak de warmste plek van Europa in het Europese model volgende week zondag.

tropischNL

Ingezoomd!

6juniwarmste

Hoe kan dat eigenlijk? In het Amerikaanse model zien we op 6 juni duidelijk een band van warme lucht in het laagland van Nederland naar Les Landes. Door de zeer hoge luchtdruk die zorgt voor een dalende luchtstroom bereikt warmte van hogerop ook de gebieden op zeeniveau. En overal vanuit de aanvoer regent het licht. Op de Balkan, in Italië, tegen de Alpen en tegen de Pyreneeën. En dan is het net als met Föhn: als de uitgeregende opgedroogde lucht daalt dan is zijn beneden aangekomen warmer dan toen ze voor het uitregenen opsteeg.

pluimplusdertigb

Hier de kersverse pluim van het Europese model. In de verre meteofiction is het feestje echt voorbij. Laten we de landbouw een paar grote plensregens gunnen van 8 tot 10  juni en daarna tenminste hopen voor droog en aardig zonnig weer. Maar we weten: op die termijn jakkeren we evengoed op +25ºC verder.

Schermafdruk 2015-05-30 11.06.55

Het is trouwens niet uniek dat Nederland de warmste plek is in Europa. Kijk maar eens in deze Google Search. Het is altijd yin en yang met het weer. Dus als Italië vrij koel is moet het ergens anders vrij warm zijn.

capejuni

Morgen, maandag en dinsdag gaan enkele millimeters regen opleveren in ons kikkerlandje. Daarna is het weer kurkdroog. In het Europese model is het al in het volgende weekeinde onrustig. De onweerskansen zijn op zondag de zevende al aanwezig. Zelfs als we die dag samen droog duikmen, kan het maandag flink gaan knallen. Onze Jeroen is dan natuurlijk standby!

temps3005

Ondertussen is het vandaag echt een mooi dagje om in je blote bast een balletje te trappen of yoga te doen in de tuin. Veel zon maar als er een wolk voor schuift is het o zo koeltjes. Op dit moment 12,9ºC in De Bilt. Dat is een tweede koudste plek sinds het begin van de metingen. Alleen 30 mei 1975 was kouder. Grappig genoeg was 1975 ook het jaar dat de inmiddels gestopte opwarming van de aarde begon. Het kwik mag nog een volle graad stijgen om De Bilt alsnog in de top 10 koudste 30 mei’s te houden.

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.